Sluiten

Zoeken.

Niet volgend jaar, maar dit jaar in Jeruzalem!

Door Koen Carlier - 

22 april 2022

20220403_140913

Elke dag vertrekken bussen vol Oekraïens-Joodse vluchtelingen naar de grens met Moldavië om daarna naar Israël te vliegen.

Ook tijdens Pesach gaat de terugkeer van Joodse vluchtelingen of repatrianten onverminderd door. Vorige week donderdag was het de dag voor de Sederavond. Het Joodse volk herdacht wereldwijd de uittocht uit Egypte. We hebben die dag weer een grote groep Joodse vluchtelingen uit Oost-Oekraïne via West-Oekraïne naar Kishenov in Moldavië gebracht. Vanuit daar vlogen ze naar Israël.

Jongste vluchteling

Afgelopen dinsdag, woensdag en donderdag hebben we ook een grote groep van Joodse vluchtelingen naar Moldavië gebracht. Een aantal van hen waren afkomstig uit de Oost-Oekraïense stad Marioepol. Onder hen bevond zich ook de jongste vluchteling, een jongetje van nog geen maand uit. De kleine Yan was geboren op 1 april 2022. Zijn ouders besloten om voorgoed te vertrekken, samen met Yan en hun tweejarige dochtertje. We hebben hen vanuit het oosten naar onze opvangplaats in West-Oekraïne gebracht. Zij zijn op 21 april met een evacuatievlucht naar Israël gevlogen.

(tekst gaat onder de foto verder)

Het jonge gezinnetje met dochtertje en de pasgeboren baby Yan (in de slaaptas) op weg naar Israël.

Steeds meer

De afgelopen week zien we dat in het oosten het geweld weer is losgebarsten. Niet alleen Marioepol is een praktisch veroverde stad, maar zien we andere plaatsen in het oosten zoals Kramatorsk, Slovjansk, Bahmut, Sjevjerodonetsk... Dit zijn plaatsen waar we tot begin februari heel veel voedselpakketten hebben gebracht. Nu in die steden hevige gevechten losbarsten, merken we dat ook steeds meer Joden weg willen naar veilige gebieden. Ze proberen via de buurlanden te vluchten en willen naar Israël gaan.

Voor de komende tijd na Pesach staan er heel veel ritten op het programma. Er komt een grote groep uit Kiev, maar de meesten komen natuurlijk uit Oost-Oekraïne. Onze grote bus en al onze kleinere bussen worden ingezet om zoveel mogelijk Joodse vluchtelingen op te halen.

(tekst gaat onder de foto's verder)

Het is nog altijd onzeker hoe alles zal gaan en hoe de toekomst eruit zal zien. Er zijn namelijk ook speculaties over de inname van Odessa en zelfs een inval in Moldavië. Ook wij krijgen te maken met de onzekerheid over de toekomst en over het verloop van de oorlog. Wat wel zeker is, is dat de terugkeer onverminderd doorgaat zolang het kan. En wij als team van Christenen voor Israël zullen op een praktische manier daarbij helpen. We blijven helpen met het vervoer en de opvang van Joden uit heel Oekraïne.

Zij zullen uit het land van de vijand terugkomen, en er is hoop voor uw nakomelingen, spreekt de Heere, uw kinderen zullen terugkomen naar hun gebied. (Jeremia 31:16b-17)

Onderstaande video kregen we van een Joods meisje uit Marioepol, die onlangs met onze hulp vertrokken is naar Israël. De auto rijdt langs het vroegere kantoor van het Joods Agentschap, alsook langs de synagoge. Beide gebouwen liggen in puin, net als ongeveer de hele stad.

Werk aan de winkel

We hebben talloze verzoeken gekregen van Joodse ouderen en Holocaustoverlevenden. Veel van hen zijn, naast hun hoge ouderdom, ook aan hun bed gekluisterd. We proberen ze zo goed als we kunnen te helpen. Zo gaan we volgende week proberen een 99-jarige Joodse dame te evacueren.

Kortom, er is veel werk aan de winkel. We hopen dat we nog in vrijheid kunnen doorgaan. Uw gebed voor veiligheid en bescherming, vooral als onze voertuigen de komende dagen richting het oosten gaan, blijft nodig. Om te eindigen, zou je kunnen zeggen: ‘Together we can make a difference’. Samen kunnen we het verschil maken.

We hebben bijzondere ontmoetingen met de mensen die op ons pad komen. Je kunt bijna niet geloven wat de verhalen zijn die we van ze te horen krijgen. Ook over de wreedheden die ze hebben meegemaakt. Veel mensen worden gedwongen te leven als dieren. Ze hebben geen eten en drinken en het is nog altijd heel koud in deze tijd van het jaar. We voelen ons gezegend dat we een helpende hand uit kunnen reiken, warmte kunnen bieden, kunnen troosten en bemoedigen. We zijn dankbaar dat we ze verder kunnen helpen op weg van het Noorderland naar het Beloofde Land!

Hoe kunt u helpen?

Christenen voor Israël regelt vervoer vanuit Oekraïne naar Moldavië en Roemenië, van waaruit Joodse vluchtelingen naar Israël vliegen. Een busrit kost €4000,-. Dat is omgerekend €100,- per persoon. We verwachten dat er de komende tijd nog veel bussen zullen vertrekken. Dit kan alleen mogelijk gemaakt worden met uw steun. Helpt u mee? Doneer dan hieronder. Bedankt voor uw betrokkenheid en steun!

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda