Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Netanyahu landt in Washington voor ontmoeting met Trump in het Witte Huis

Door JNS - 

7 juli 2025

Trump en Netanyahu

Trump en Netanyahu tijdens hun ontmoeting in februari. | Foto: Liri Agami/Flash90

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn delegatie zijn maandagochtend geland op Andrews Air Force Base in de buurt van Washington, voorafgaand aan zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump.

Nauwe samenwerking

Volgens Israel Hayom oefent de Verenigde Staten druk uit op Qatar om “resultaten te boeken” bij de inspanningen om een akkoord te bereiken over de vrijlating van gijzelaars die worden vastgehouden door de terroristische organisatie Hamas. Een bron die bekend is met de zaak vertelde het medium dat vanuit het perspectief van het Witte Huis, nu Israël positief heeft gereageerd op het laatste voorstel voor een staakt-het-vuren, het nu de verantwoordelijkheid van Qatar is om ervoor te zorgen dat Hamas ook akkoord gaat.

Het Israëlische onderhandelingsteam in Doha heeft Netanyahu's entourage laten weten dat de sfeer van de gesprekken over de gijzelaars positief is. Een lid van de delegatie van de premier ontkende berichten dat de onderhandelingen waren vastgelopen en zei dat er een goede kans was dat er tijdens Netanyahu's bezoek aan Washington een akkoord zou worden bereikt.

“Ik denk dat we dicht bij een akkoord over Gaza zijn”, zei Trump vorige week. “Ik denk dat er een goede kans is dat we deze week een akkoord met Hamas bereiken. We hebben veel gijzelaars vrij gekregen, maar wat de resterende gijzelaars betreft, zullen er nogal wat vrijkomen.”

Vooruitkijkend naar zijn ontmoeting met Netanyahu zei Trump dat de twee leiders een reeks kwesties zouden bespreken, te beginnen met wat hij het “grote succes” noemde van de recente militaire operatie van Israël tegen Iran. “We hebben een ongelooflijk succes geboekt, zoals niemand in vele, vele jaren heeft gedaan. Dat was een precisieoorlog”, zei Trump, verwijzend naar de Amerikaanse bombardementen op de nucleaire site in Fordow.

Ik denk niet dat we ooit een Amerikaanse president en een Israëlische premier zo goed op elkaar hebben zien inwerken.

— Simcha Rothman

“Het woord ‘vernietiging’ kan nu worden gebruikt, omdat de Commissie voor Atoomenergie heeft gezegd dat je het terrein niet eens kunt betreden. Het is volledig verwoest. Het was een geweldige, briljante aanval, en [we zullen bespreken] hoe we verder gaan”, verklaarde de president.

Simcha Rothman, lid van de Knesset voor Religieus Zionisme, zei maandag tegen JNS dat er na de overwinning op Iran een kans bestaat “om een nieuwe realiteit in het Midden-Oosten te creëren – en ik geloof dat niemand daar beter toe in staat is dan president Trump en premier Netanyahu.

”Ik hoor veel mensen praten over wrijving tussen hen sinds de dag dat Trump werd gekozen", vervolgde Rothman. “Ik denk dat het meer wishful thinking is dan realiteit. Ik denk niet dat we ooit een Amerikaanse president en een Israëlische premier zo goed op elkaar hebben zien inwerken, en ik ben er zeker van dat dat zo zal blijven.”

Yesh Atid-parlementslid Naor Shiri zei maandag tegen JNS dat de bilaterale gesprekken zich moeten "richten op de gijzelaars, het einde van de gevechten in Gaza, de dag erna en de voortzetting van de campagne tegen Iran.

“Ik denk niet dat ‘Operatie Rising Lion’ een einde heeft gemaakt aan het conflict of aan de wens van Iran om ons kwaad te doen”, zei hij.

Shiri merkte op dat meningsverschillen tussen Jeruzalem en Washington onvermijdelijk zijn, maar dat “het belangrijk is hoe ze worden opgelost. Het is essentieel om tot oplossingen te komen zonder onnodige drama's te creëren.”

Kans om Midden-Oosten te veranderen

Netanyahu vertrok zondagavond vanaf Ben-Gurion International Airport aan boord van de Wing of Zion voor zijn derde persoonlijke ontmoeting met Trump sinds de president in januari weer aantrad.


We hebben de kans en het vermogen om het aanzien van het Midden-Oosten nog verder te veranderen en een geweldige toekomst te brengen voor de hele regio.

— Benjamin Netanyahu

“In mijn gesprek met president Trump zal ik hem allereerst bedanken voor zijn zeer krachtige steun aan Israël. We hebben nog nooit zo'n vriend in het Witte Huis gehad”, zei Netanyahu tegen de pers vlak voor zijn vlucht.

“Onze gezamenlijke inspanningen hebben een enorme overwinning op onze gemeenschappelijke vijand, Iran, opgeleverd”, zei hij.

Israël heeft jarenlang gevreesd of het Iran het hoofd kon bieden, en uiteindelijk hebben alle takken van de IDF uitstekend gepresteerd, aldus de premier.

Het succes (volgens inlichtingendiensten is het nucleaire wapenprogramma van Iran enkele jaren teruggedrongen) brengt een verplichting met zich mee “om in de eerste plaats deze prestatie te behouden en waakzaam te blijven voor pogingen van Iran om zijn streven naar kernwapens gericht op onze vernietiging te hervatten”, zei hij.

Er is ook een kans om “de cirkel van vrede veel verder uit te breiden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden”, voegde hij eraan toe, verwijzend naar de Abraham-akkoorden, de normalisatieovereenkomsten die in 2020 tussen Israël en vier overwegend islamitische staten zijn gesloten.

“We hebben het aanzien van het Midden-Oosten al onherkenbaar veranderd, en nu hebben we de kans en het vermogen om het nog verder te veranderen en een geweldige toekomst te brengen voor de staat Israël, het volk van Israël en de hele [regio]”, aldus Netanyahu.

De premier zei ook dat Israël niet zal toestaan dat de Gazastrook opnieuw een bedreiging vormt, en dat betekent "de eliminatie van de militaire en bestuurlijke capaciteiten van Hamas. Hamas zal daar niet blijven.

“Ik zet me in voor alle drie de missies: de vrijlating en terugkeer van al onze gijzelaars – zowel levenden als gesneuvelden –, de eliminatie van de capaciteiten van Hamas en het waarborgen dat Gaza geen bedreiging meer vormt voor Israël”, zei hij.


protest vrijlating gijzelaars

Demonstranten in Tel Aviv roepen op tot de vrijlating van de gijzelaars. | Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

De terroristische groepering Hamas verklaarde vrijdag dat zij in een “positieve geest” had gereageerd op het door de VS gesteunde voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza.

Het kantoor van de Israëlische premier verklaarde zaterdagavond echter: “De wijzigingen die Hamas in het voorstel van Qatar wil aanbrengen, zijn ons gisteravond meegedeeld en zijn onaanvaardbaar.”

Netanyahu zei voor zijn vertrek dat Israël nog een taak te volbrengen heeft in Gaza. “Tot nu toe hebben we 205 van de 255 gijzelaars bevrijd, waaronder 148 levenden. Er zijn nog twintig gijzelaars in leven en dertig zijn overleden. Ik ben vastbesloten – en we zijn allemaal vastbesloten – om hen allemaal terug te halen.”

Dinsdag zal de Israëlische premier volgens de planning een ontmoeting hebben met de Amerikaanse vicepresident JD Vance en hoge congresleiders.

Woensdag zal Netanyahu een ontmoeting hebben met minister van Defensie Pete Hegseth in het Pentagon, gevolgd door een avondevenement met leiders van Joodse organisaties, evangelische leiders en hoge regeringsfunctionarissen.


Anonieme auteur man

De auteur

JNS

Doneren
Abonneren
Agenda