Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Leugens waarin velen geloven

Door ds. Oscar Lohuis - 

23 mei 2024

2021 CVI website (13)

Foto ter illustratie. | Foto: Yossi Zeliger, Flash90

Er is al meer dan een half jaar sprake van zeer eenzijdige berichtgeving over de oorlog die Israël voert tegen Hamas in de Gazastrook. Deze eenzijdige berichtgeving doet veel kwaad en leidt tot een grote wereldwijde toename van Jodenhaat. Leugens over Israël gaan van mond tot mond met als gevolg dat velen zich tegen Israël keren. Hoe wordt Israël onterecht in een kwaad daglicht gezet?

Leugen 1: Israël wil zoveel mogelijk onschuldige burgers doden

Voortdurend krijgt Israël de schuld van de burgerslachtoffers die vallen, alsof Israël erop uit is om zo veel mogelijk onschuldigen, vrouwen en kinderen te doden. Dat is niet waar. Het leger van Israël is er niet op uit om burgers te doden, maar om Hamas volledig uit te schakelen en hun capaciteit om Israël aan te vallen tot nul te reduceren. Het is vals en het getuigt van een gebrek aan moreel onderscheidingsvermogen om wat Israël in de Gaza doet, gelijk te stellen aan wat Hamas in Israël heeft gedaan en wil doen. Het is juist Hamas die zo veel mogelijk burgers heeft gedood en dat het liefst met alle Joden wil doen. Hun intentie is genocide. Dat is absoluut niet de intentie van Israël. De rechtvaardigheid van een oorlog moet beoordeeld worden op de intentie waarmee gestreden wordt.

Leugen 2: Er vallen heel veel burgerslachtoffers in Gaza

Vergeleken met andere oorlogen die de afgelopen decennia gevoerd zijn tegen terroristen zoals die van Hamas zijn er in verhouding weinig burgerslachtoffers gevallen in deze oorlog. Hoe komt het dat de wereld bijna niets weet van de oorlog die Saoedi-Arabië samen met andere landen vanaf 2015 heeft gevoerd tegen de Houthi’s in Jemen? In die oorlog zijn al 233.000 slachtoffers gevallen.[1] (We hebben overigens nooit Arabieren of moslims in de straten van Europa daartegen horen protesteren.) In de oorlog die Amerika, Engeland en andere landen (waaronder Nederland) in Irak hebben gevoerd zijn tussen de zevenhonderdduizend en één miljoen doden gevallen.[2] In het licht van deze cijfers vallen er niet buiten proportioneel veel doden in de oorlog tegen Hamas in Gaza.

Leugen 3: Alle doden die vallen, zijn burgerslachtoffers

Hamas zegt dat er inmiddels ruim dertigduizend doden zijn gevallen en ze worden allemaal onschuldige slachtoffers genoemd. Zo nemen de wereldwijde media het ook over. Israël zegt dat het inmiddels vijftienduizend strijders van Hamas heeft gedood. Van alle doden – als dat cijfer al klopt – is dus misschien wel de helft helemaal niet een onschuldige burger, maar een zogenaamde ‘strijder’.

Leugen 4: Het leger van Israël heeft geen moraal

Van alle oorlogen die sinds 1945 hebben plaatsgevonden, hebben de VN een verhouding berekend van burger- tegenover strijder van 9 op 1: negen burgerdoden op elke strijder die wordt uitgeschakeld. In de oorlog in Afghanistan was de verhouding 4:1 en in de oorlog in Irak was het 3:1. In deze oorlog is de verhouding 1:1, nota bene in een oorlog die vooral in de steden gevoerd moet worden. De voormalig commandant van de Britse troepen in Afghanistan, kolonel Richard Kemp, heeft het Israëlische leger beschreven als "het meest morele leger in de geschiedenis van de moderne oorlogsvoering".

Leugen 5: Israël doodt kleine kinderen

De reden dat er kinderen sterven in deze oorlog is puur te wijten aan Hamas, die vecht vanuit ziekenhuizen, kinderdagverblijven, scholen, moskeeën, scoutinggebouwen en woonwijken. Zij offeren hun eigen bevolking, en dus ook kinderen op, zodat de wereld zich tegen Israël keert. John Spencer, een Amerikaanse professor in stedelijke oorlogsvoering van West Point, heeft op X opgemerkt dat "Israël meer maatregelen heeft genomen om burgerslachtoffers in stedelijke oorlogsvoering te voorkomen dan enig ander leger in de geschiedenis van de oorlog.” Het is het aloude bloedsprookje in een moderne jas: Joden vermoorden kinderen.

[1]  https://www.oxfamnovib.nl/nieuws/jemen-rapport#:~:text=De%20oorlog%20heeft%20in%20acht,ergste%20humanitaire%20crises%20ter%20wereld.

[2] https://tiogatours.nl/voorpret/infotheek/geschiedenis/amerika/2003--irakoorlog/#:~:text=Wetenschappers%20van%20het%20Britse%20tijdschrift,4.000%20doden%20en%2030.000%20gewonden.

Oscar Lohuis

De auteur

ds. Oscar Lohuis

Doneren
Abonneren
Agenda