Sluiten

Zoeken.

Kunstenares Siglalit Landeau maakt kunst in de Dode Zee

Door Joanne Nihom - 

20 december 2021

Sigalit Landeau

Foto: Sigalit Landeau

Dobberen in het zoute water van de Dode Zee, het liefst lekker ingesmeerd met modder, dat de huid soepel en schoon maakt. Hopelijk mag u er binnenkort weer naar toe. Maar ondertussen kunt u er op een andere manier van genieten.

Een paar jaar geleden, tijdens een verblijf in Tel Aviv, bezocht ik een galerie waar kunstwerken van de Israëlische Sigalit Landau werden tentoongesteld. Het was hartje zomer en haar gekristalliseerde werken deden me denken aan winterse taferelen. Haar werk is nu te bewonderen in Amsterdam, waar ze in het Joods Museum exposeert tot 27 maart 2022. De expositie 'Tussen Twee Werelden' bestaat uit video’s en kunstwerken die ze de afgelopen 15 jaar heeft gemaakt in en om de Dode Zee.

Experimenteren

Sigalit houdt van experimenteren. Zo dompelt ze alledaagse voorwerpen, vaak maandenlang, onder in het extreem zoute water, waardoor er zoutkristallen op gaan groeien. Zo veranderen een schoen en een jurk in sprookjesachtige witte objecten. Als kijker raak je in de war. Je herkent de schoen en de jurk, maar tegelijkertijd ben je je ervan bewust dat het zoutobjecten zijn. Je ziet wat het is, maar eigenlijk is dat het ook weer niet. Niet zo lang geleden voltooide ze een ander bijzonder experiment. Het is ook te zien in Amsterdam. Sigalit: “Ik herinner me dat de oudere vrouwen in onze familie wandkleden maakten van Europese landschappen. Precies zoals zij zich hun geboorteland herinnerden. Tijdens de lockdown afgelopen jaar, iedereen was toch thuis, heb ik een aantal vrouwen gevraagd of ze voor mij dat soort wandkleden wilden maken. De resultaten waren bijzonder, maar dat was niet het eindresultaat. Na onderdompeling in de Dode Zee ontstond er iets magisch.”

Sigalit dompelt alledaagse voorwerpen, vaak maandenlang, onder in het extreem zoute water, waardoor er zoutkristallen op gaan groeien.

Terug naar de galerie in Tel Aviv. Nadat ik met grote bewondering naar het werk van Sigalit had gekeken, zette ik mijn wandeling door de stad voort. Haar indrukwekkende objecten bleven nog lang in mijn hoofd ronddartelen. Een bezoek aan de Dode Zee zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn.

Zee van het Zout

De Dode Zee, in het Ivriet ‘Jam HaMelach’ (Zee van het Zout) genoemd, is het laagst gelegen meer ter wereld. De concentratie zout is met 33 procent zo hoog, dat een mens er zonder moeite in blijft drijven. Het meer bevindt zich tussen de Jordaanvallei in het noorden, de bergen van Moab in het oosten, de Arava-vallei in het zuiden, en de bergen van Judea in het westen. De oppervlakte is 1020 km². De Dode zee is vol met hete bronnen en mineralen houdende modder. De zonnestralen en de lucht die je hier inademt, is vol levenskracht. De Dode Zee ligt 417 meter onder de zeespiegel op het diepste punt van de aarde aan het zuideinde van het Jordaandal op de grens tussen Israël en Jordanië. Helaas is de weldadige zee langzaamaan aan het verdwijnen, doordat er steeds minder water via de Jordaan naartoe stroomt en de natuurlijke verdamping de zee niet alleen uitzonderlijk zout (30 procent!) maakt, maar ook langzaam uitdroogt.

Bestel het boek

Over grenzen

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda