Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Kritiek op de Joodse besnijdenis

Door Rabbijn mr. drs. R. Evers - 

5 juli 2023

Joodse besnijdenis

De Briet Mila, Joodse besnijdenis. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Ik had met Chaim Leiter afgesproken na een besnijdenis van een neefje. Ik was bezorgd over de vele kritieken op de Joodse besnijdenis, op de achtste dag na de geboorte. Ook hier in Israël is er vanuit de Joodse bevolking nogal wat weerstand tegen de besnijdenis. Volgens Chaim, die zelf een moheel (iemand die besnijdenissen uitvoert, red.) is, is de kritiek overdreven en ‘onterechte angst’ voor het onbekende.

Historisch argument

Het was stralend weer en we zaten op een terrasje aan een van Jeruzalems fraaiste straten, de Mamilla boulevard. Vroom en vrij, Joods en Arabisch, burgers en buitenlui en vooral veel toeristen lopen aan ons voorbij. Een lust voor het oog, zoveel verschillende mensen, die hier de heiligste plaatsen van Israël komen bezoeken.

Chaim dronk zijn cola en schoot meteen van wal: “Er is in Ha’arets, een bekende krant hier, een stevige aanval gedaan op de beriet-mila (besnijdenis). De kop van het artikel luidde: “We hebben onze eerste zoon laten besnijden, waarom moeten we dit ook doen bij onze tweede zoon?”. In dit interview komen twee anti-besnijdenisactivisten aan het woord, Ronit Tamir en Rani Kasher. Chaim is het totaal oneens met hun voorstel: “Joden hebben hun kinderen sinds de dagen van Abraham laten besnijden. Een belangrijk argument is onze geschiedenis. We hebben altijd moeten strijden voor onze religieuze vrijheid. Nu stoppen met de besnijdenis zou een ontering zijn van de graven van die vele Joden, die hun leven hebben gegeven voor hun geloof”.

Ik vond dit wel een interessant perspectief, te meer omdat de Thora zelf zegt dat Abraham zijn beide zoons, Ismaël en Izaäk, besneed. Kinderrechtenactivisten willen dat de kinderen zelf beslissen over hun eigen besnijdenis.

Moeten de kinderen zelf beslissen?

Chaim was niet meer te houden: “De meeste Joodse ouders zijn bang voor pijn en complicaties. Maar daarom is onze besnijdenis op de achtste dag zo goed. Jenny H. Yiee en Laurence S. Baskin tonen in een medisch periodiek 'Up to Date' aan, dat er complicaties voorkomen bij 2 tot 6 per 1000 besneden kinderen. Twintig zo veel complicaties worden gemeld bij besnijdenissen tussen het eerste en negende levensjaar en tien keer zoveel complicaties bij besnijdenissen boven de 10 jaar."

Hij vervolgde: "Medische experts zijn het erover eens dat de beste tijd om te besnijden zo vroeg mogelijk is. Dat is bij ons de achtste dag. Dan is ook het stollingsgehalte van het bloed op zijn sterkst. Rani Kasher beweert dat de besnijdenis in Amerika routine werd bij alle kinderen om hen te laten ophouden met masturberen. De waarheid is echter, dat 50 tot 80% van de Amerikaanse bevolking pas besneden werd na de eerste Wereldoorlog, toen de soldaten vele weken lang in de loopgraven door gebrek aan lichamelijke verzorging infecties opliepen, die alleen door een besnijdenis verholpen konden worden.De besnijdenis kent vele medische voordelen en per jaar wordt hiermee in Amerika het leven van 7000 baby’s gered."

Zowel lichamelijk als spiritueel goed

Chaim heeft grote ervaring met dagelijks vele besnijdenissen tot in Dubai: “Een besnijdenis doet pijn. Ik – en met mij vele besnijders – nemen pijn-management uiterst serieus. Indien nodig verdoven wij plaatselijk. De claim in Ha’arets, dat de pijn bij de besnijdenis te vergelijken is met het uitrukken van een nagel, is uit de lucht gegrepen. Het gaat hier om de voorhuid, die in feite losse huid is rond het lid. De pijn is kort en mild. Dit zie je uit het feit dat 99% van de baby’s vrijwel direct na de ingreep stopt met huilen."

"Niemand vindt het fijn om kinderen pijn te doen. Maar er gebeurt hier iets van hogere orde. Je wordt opgenomen in een millennia oude traditie en bent deel van het Joodse volk. Het is ondenkbaar dat de besnijdenis schadelijk zou zijn. G’d heeft zowel de materiele als de geestelijke wereld geschapen. Voor beide belevingswerelden is de besnijdenis een zegen”.

Rabbijn-mr.-drs.-R.-Evers_avatar-90x90 (1)

De auteur

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Rabbijn R. Evers was opperrabbijn in Dusseldorf. Hij maakte in de zomer van 2021 met zijn vrouw alija naar Israël. 

Doneren
Abonneren
Agenda