Sluiten

Zoeken.

Israël Aktueel

Terug naar overzicht

Joseph is Arabisch, christen en trotse Israëli: "Ik heb een wake-up call voor de wereld"

Door Geja Lahpor - 

17 april 2023

0901 - joseph haddad (1)

De Arabisch-Israëlisch commandant van het Israëlische leger (IDF) Joseph Haddad overleefde in 2017 ternauwernood een aanslag op zijn leven. Een anti-tankraket van Hezbollah, de terreurgroep in Libanon, had hem geraakt.

Hij werd gelanceerd en terwijl hij zwaargewond neerkwam met diepe wonden in zijn hele lichaam en een wond in zijn gezicht merkte hij dat er ook nog iets anders niet klopte. Hij ontdekte dat hij geen voet meer had. Joodse en Arabische top-artsen behandelden hem en hij kreeg een nieuwe voet. Na jarenlange rehabilitatie en revalidatie was hij genezen en kon zelfs weer voetballen, wat hij zo graag deed. Maar zijn leven was veranderd. Nu werkt hij voor i24 News in Israël, geeft lezingen over de hele wereld, en is hij veelvuldig te zien op tv, social media met video's, en interviews. Zijn verhaal is een eye-opener.

Kloof dichten

Als reactie op deze omwenteling in zijn leven richtte hij in 2018 de organisatie op ' Together-Vouch For Each Other' (Samen-Instaan Voor Elkaar). Een organisatie waarbij Joseph de kloof wil dichten tussen de Arabische en de Joodse samenleving en deze wil overbruggen. “Tegelijk heb ik als doel om wereldwijd de waarheid te vertellen over Israël. Ik kan er niet over zwijgen; er moet iets gebeuren. Ik zie dat de wereld leugens vertelt over mijn land, en ook Arabische en extreme Israëli's gebruikt om daarover nog meer onwaarheid te spreken. Om een paar voorbeelden te noemen: er wordt gezegd dat 'Israël een apartheidsstaat is', of dat Israël 'land van de Palestijnen bezet', maar ook dat 'Arabische Israëliërs minder rechten hebben dan Joodse burgers' en dat Palestijnen lijden onder Israëlisch bestuur'. En dan nog de BDS-boycot, waarmee 'Palestijnen geholpen worden' “, vertelt Joseph verongelijkt en gepassioneerd.

'Waarom vertel je de waarheid niet?'

Door zich in te zetten voor waarheidsvinding en de waarheid te bewijzen, ervaart hij op vele fronten tegenwerking. “Pas geleden reed in Israël een Palestijnse terrorist in op een moeder met een baby. De baby overleed en de moeder raakte gewond. CNN noemde het 'een ongeluk'. Waarom? Waarom vertel je de waarheid niet? Als ik hier op reageer krijg ik haatberichten en doodsbedreigingen. Ook heb ik vaak security nodig, zoals in Londen waar ik gevraagd was om op een universiteit een lezing te houden. Ik had 5 bodyguards, en buiten stonden 250 mensen die scandeerden 'From the river to the sea, Palestine will be free', wat betekent dat je Israël niet erkent en de vernietiging van Israël wil. De één noemt mij een terrorist en de ander een verrader, en daarom bestaat mijn groeiende organisatie, met honderden vrijwilligers en daarnaast duizenden supporters op social media”.

Gelijke rechten

Het litteken op Joseph's gezicht van de aanslag is nog te zien, maar hij heeft geen spijt van zijn IDF-diensttijd. Hij groeide op in Nazareth waar hij zich aanmeldde voor het Israëlische leger. “Omdat Israël een democratie is met gelijke rechten voor iedereen, dienen behalve Joden, ook christenen, moslims, Druzen en Bedoeïenen in het leger. Daarom heet het de IDF (Israel Defense Forces), en niét de JDF (Jewish Defense Forces). Ik werd als Arabisch christen commandant over een zware eenheid, de Golani-Brigade, in het noorden. Ook de Joodse soldaten moesten mijn bevelen opvolgen. Hoezo discriminatie? Voor een goed geïntegreerde samenleving zet ik mij in, en ik wil antisemitisme bestrijden. Natuurlijk is ook Israël niet perfect, maar welk land is dat wel? Nederland?”

Andersdenkend leiderschap

Wat het Israëlisch-Palestijns conflict betreft, komt er volgens Joseph alleen een oplossing als de Palestijnse leiders Israël erkennen en in een vreedzame dialoog gaan met Israël. “Al vele malen heeft Israël de hand uitgestoken voor onderhandeling en vrede, maar steeds trekken ze hun hand terug. Waarom zouden ze het oplossen? Zolang dit conflict in stand blijft krijgen de PA en Hamas miljarden dollars, en daar zijn geweld en leugens voor nodig. Een nieuw, andersdenkend leiderschap zou de oplossing kunnen zijn, voor Israël en voor de Palestijnen, die niet door Israël onderdrukt worden, maar uitsluitend door hun eigen leiders, zowel in Judea en Samaria als in Gaza. Omdat Israël wèl mensen en mensenrechten respecteert, ben ik heel blij en dank ik God dat ik niet in de Palestijnse gebieden woon, waar dat niet zo is. Als ik daar zou zeggen en doen wat ik hier doe, zou ik niet meer leven, zoals Nizar Banat, een politiek-activist die in 2021 tegen het PA-leiderschap protesteerde, en kort na zijn arrestatie en marteling dood was, aldus Amnesty International”.

Sleutel voor vrede

“Ik geloof dat Arabische Israëli's, die niet in de Palestijnse gebieden wonen, de sleutel kunnen zijn om dit conflict te beëindigen. Want het is niet de Joden tegen de Israëlische Arabieren. Het is Israël tegen de Palestijnen. Als we over vrede praten moeten we wel realistisch zijn, want er zijn stukken grond in gebied C die Israel om security-redenen niet kan opgeven. Maar Israël is niet het obstakel voor vrede. Het obstakel voor vrede zijn de Palestijnen die Israel niet willen erkennen, hun bestaan niet willen, en daarom alleen de taal van geweld gebruiken. Als ze Israel erkennen en de weg van terrorisme achter zich laten, dan komt er perspectief in beeld.

Israël is mijn thuisland, en ik zal met mijn hele hart vechten voor de waarheid en voor mijn thuisland! Ik strijd voor de verandering in de gedachten van mensen, met name als ze zijn gebrainwasht; ik heb geen andere optie. Ik heb dan ook een Wake-up call voor de wereld, dus ook voor Nederland!”, besluit hij overtuigend en toegewijd.

Geja

De auteur

Geja Lahpor

Geja Lahpor is freelance journaliste en schrijft regelmatig voor Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda