Sluiten

Zoeken.

Jodenzending?

22 januari 2021

2020 Website CVI (44)

Een paar dagen geleden las ik op de website van het CIP of het NIW een artikel uit het dagboek van rabbijn Jacobs. Ik waardeer het elke keer weer dat hij daar zo open over zijn gevoelens en belevenissen spreekt. Hij stelt zich kwetsbaar op, waardoor wij toch wat meer begrijpen gaan wat het dienen van God inhoudt voor het Joodse volk. Daar lees ik dan zaken die ik nog niet van hem persoonlijk gehoord heb, hoewel we elkaar regelmatig zien en ik wellicht straks af en toe, de maximaal één bezoeker per dag zal zijn. Rabbijn Jacobs schreef onder andere hoeveel medeleven hij had ontvangen, ook van christenen na het overlijden van hun oudste zoon twee weken geleden.

Evangelisatiecampagne

Toen volgde echter de grote MAAR…. Sommige christenen gebruiken het overlijden van de oudste zoon om met veel of weinig woorden een evangelisatiecampagne los te laten op de familie Jacobs. Dat veroorzaakt verontwaardiging en pijn en bij mij diepe schaamte over het gedrag van medechristenen. Ik herinner mij nog dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw een anoniem persoon een evangelisatiebrief en een Nieuwe Testament stuurde aan de nabestaanden van Joden die een overlijdensadvertentie plaatsten in het NIW. Na speurwerk van een journalist bleek er een predikant achter te zitten die dacht dat hij met een goed werk bezig was.

Hoe zou ik het vinden als bij het overlijden van een dierbare men mij een boeddhabeeldje of een Koran met uitleg zou toesturen met de opmerking dat dat mijn enige redding was? Waarschijnlijk zou ik het in de prullenmand kieperen en als dwaas bestempelen. Bij een Joodse familie komt er nog veel meer boven. De brandstapels tijdens de inquisitie, doop of dood was de keuze. Onze Westers-christelijke cultuur die geleid heeft tot vele gruweldaden tegen Joden en ook de basis is geweest van de Holocaust. Op de koppels van de Duitse soldaten stond “Gott mit uns” toen ze de Joden de gaskamers indreven.

De Heilige van Israël zal Zich over Israël ontfermen en heel Israël zal verlost worden zoals we kunnen lezen in Paulus' brief aan de Romeinen.

Ongevoeligheid

Zoals ik al schreef, spreek ik rabbijn Jacobs regelmatig en op mijn verzoek heb ik één van de brieven ter lezing ontvangen. Meer dan drie kantjes met in het slotakkoord de oproep dat rabbijn Jacobs zich moet bekeren tot Jezus, want bij God zijn alle dingen mogelijk.

Een Joodse familie die intens verdriet heeft over het overlijden van hun oudste zoon, als opstapje gebruiken voor een bekeringspoging. Heel triest en totaal ongevoelig. Ik zou willen dat deze mevrouw en al die andere christenen hun energie zouden gebruiken om in hun eigen gemeente te getuigen over Gods trouw aan Israël. De daad bij het woord zouden voegen en zich voor Israël zouden inzetten in het gebed of God al zijn beloften aan Israël zal vervullen. Met de daad door bijvoorbeeld Israëlische producten te kopen of projecten te ondersteunen voor de terugkeer en nood in Israël. Zoals de Heiland zegt tegen de vrouw uit Samaria: het Heil is uit de Joden. De Heilige van Israël zal Zich over Israël ontfermen en heel Israël zal verlost worden zoals we kunnen lezen in Paulus' brief aan de Romeinen. Er is echt nog heel veel werk aan de winkel in onze eigen kerken in bestrijding van vooroordelen ten aanzien van Joden en een voortdurend sluimerend antisemitisme.

Doneer voor €10,-

een voedselpakket

Doneren
Abonneren
Agenda