Sluiten

Zoeken.

Jeruzalem toen en nu

Door Joanne Nihom - 

3 juli 2020

image

Uitzicht over de Oude Stad van Jeruzalem - foto: Shutterstock

Op Jom Jeroesjalajim, Jeruzalemdag, wordt de hereniging van Jeruzalem gevierd. In 1967 bevrijdden Israëlische soldaten de Oude Stad bevrijdden van de Jordaanse bezetting. Na twintig jaar konden Joden weer terugkeren naar de heiligste plek op aarde voor het Joodse volk, de Westelijke Muur.

Fotograaf Noam Chen besloot om 48 jaar eenwording op een speciale manier te vieren, door u mee te nemen op een reis door de tijd, een reis in foto’s. Onlangs werd een zeldzame fotocollectie onthuld door de Amerikaanse Library of Congress, die enkele prachtige scènes uit Jeruzalem onthulde tijdens de 19e en vroege 20e eeuw.

Chen selecteerde 25 van deze bijzondere foto's van de stad en vergeleek ze met foto's uit zijn eigen collectie. Sommige zijn vanuit dezelfde hoek genomen, andere vanuit een vergelijkbare plek. Het historische karakter van de stad is gebleven. Altijd.

Damascuspoort (1890 en nu)

Een van de mooiste poorten van Jeruzalem, gebouwd in 1537 onder de heerschappij van het Ottomaanse rijk.

De Klaagmuur (1898 en nu)

Sommige stenen hebben geschriften in het Hebreeuws, vermoedelijk het werk van bezoekers die hun namen op de muur wilden herdenken.

Na verloop van tijd waren de geschriften vervaagd en werden ze vervangen door een nieuwe traditie: het plaatsen van briefjes met persoonlijke wensen tussen de stenen. Tegenwoordig is de muur verdeeld in een gebedsruimte voor mannen en één voor vrouwen.

David Citadel (1898 en nu)

De citadel dateert uit het Mamluk-tijdperk en werd gebouwd op de plaats van een eerdere vesting gebouwd door koning Herodes.

De Toren van David (1898 en nu)

Het Tower of David Museum werd geopend in 1989 en bevat archeologische ruïnes die zo’n 2700 jaar oud zijn.

De Graftuin (1898 en nu)

Het Tuingraf werd pas in 1867 ontdekt en wordt door sommige christenen beschouwd als de plaats van de begrafenis en de opstanding van Jezus.

Het graf van Absalom, Kidronvallei (1860 en nu)

Dit grafmonument wordt geassocieerd met Absalom, zoon van koning David.

De Joodse begraafplaats op de Olijfberg (1898 en nu)

Het eerste graf op de Olijfberg werd gedolven in de periode van de eerste tempel, zo’n 3000 jaar geleden.

De Olijfberg, uitzicht op de Kidronvallei (1898 en nu)

Deze foto is gemaakt vóór de opkomst van de Kerk van alle Volkeren, die tussen 1919 en 1924 zou zijn gebouwd in de buurt van de tuin van Getsemane.

Daken van de Christelijke wijk (1898 en nu)

De kerk van de Verlosser, de Klokkentoren aan de rechterkant, de Heilig Grafkerk aan de linkerkant.

De Calvarieberg, het 12e kruisstation in de Heilig Grafkerk (1898 en nu)

De Heilig Grafkerk ligt aan het einde van de Via Dolorosa, waar de Here Jezus werd gekruisigd en stierf. De kerk is dus gebouwd over wat in het christendom wordt beschouwd als de plaats waar Jezus werd gekruisigd, stierf en verrees uit de dood.

Abdij van de inslaping op de berg Sion (1898 en nu)

Het orthodoxe christendom neemt aan dat hier, nabij de plaats van het Laatste Avondmaal, de Maagd Maria stierf.

De Leeuwenpoort, oude stadsmuren (1890 en nu)

De poort werd de leeuwenpoort genoemd naar de vier gravures net boven de ingang, eigenlijk zijn het luipaarden. Ze werden in de 16e eeuw geplaatst door Sultan Suleiman de Grote.

De Sionspoort (1898 en nu)

De Sionspoort leidt naar de Joodse wijk en was de poort waardoor Israëlische soldaten tijdens de oorlog van 1967 de Oude Stad binnendrongen. De poort werd gesloten en bewaakt door Britse soldaten tijdens de Arabische opstand tegen de Joden en de Britse koloniale overheersing, 1938. De gevel toont de littekens van de oorlog van 1948 en is nooit gerestaureerd. De talrijke kogelgaten zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar.

De Jaffapoort met de toren van David op de achtergrond (1900 en nu)

De Jaffastraat liep vroeger door langs de westelijke muur van de Oude Stad tot aan de Jaffapoort. Onder het Britse gezag werden de huizen die tegen de stadsmuren waren aangebouwd gesloopt, om het historische aanzicht van de stad te herstellen. tegenwoordig loopt er een promenade langs de muren.

De Britse oorlogsbegraafplaats van Jeruzalem (1917 en nu)

De begraafplaats bevindt zich op de berg Scopus en bevat ongeveer 2500 graven van soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de regio zijn omgekomen.

Uitkijkend over de Tempelberg en de Westelijke Muur (1920 en nu)
Damascuspoort (1925 en nu)

Tijdens het jaarlijkse Lichtfestival van Jeruzalem worden de muren en poorten van de Oude Stad kunstig verlicht.

Sint Pauluskerk (1934 en nu)

De Sint Pauluskerk werd gesticht in 1873 met steun van de English Church Missionary Society.

Uitzicht vanaf het centrum van de Notre Dame van Jeruzalem (1934 en nu)

Het centrum werd in de jaren 1880 opgericht om pelgrims te huisvesten die het Heilige Land bezochten. In 1904 werd hier de Notre Damekerk geopend. Het centrum doet tegenwoordig dienst als boetiekhotel.

Op het dak van de Davidstoren (1938 en nu)
Uitzicht op de Oude Stad over de Hinnomvallei (1938 en nu)
De Jaffastraat (1940 en nu)

De bouw van de tram van Jeruzalem begon in 2002, in 2011 werd het vervoermiddel operationeel. Tegenwoordig is de Jaffastraat gesloten voor andere voertuigen.

Daken van de Heilig Grafkerk (1950 en nu)

Volgens het christendom staat deze kerk op de plaats waar Jezus zou zijn gekruisigd, begraven en herrezen.

Vul hier uw eigen inhoud in.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda