Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Jeruzalem, stad van hoop

Door Petra van der Zande - 

19 mei 2023

Jeruzalemdag (1)

Ter ere van Jeruzalemdag verzamelen duizenden mensen zich bij de Westelijke Muur. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Jeruzalemdag, op de 28e ijar (dit jaar 19 mei), is een nationale feestdag. Op deze dag wordt de hereniging van Jeruzalem in 1967 en het Israëlische bestuur over de Oude Stad in juni 1967 gevierd. Vanaf de Onafhankelijkheidoorlog in 1948 was Jeruzalem negentien jaar lang een verdeelde stad. De hoofdstad van Israël werd herenigd tijdens de zesdaagse oorlog in 1967.

Feestdag

Op 12 mei 1968 riep de Israëlische regering een nieuwe feestdag uit: Jeruzalemdag. Het moest gevierd worden op de 28e Ijar. Dit is de Hebreeuwse datum waarop de verdeelde stad Jeruzalem weer één werd (meestal mei of begin juni). Op 23 maart 1998 nam de Knesset de 'Jeruzalem dag wet' aan zodat het een nationale feestdag werd.

Het opperrabbinaat van Israël verklaarde Jeruzalem dag tot een min of meer religieuze feestdag om God te danken voor de overwinning in de zesdaagse oorlog en voor de verhoring van het 2000 jaar oude gebed “Volgend jaar in Jeruzalem”. In synagogen wordt het Hallel gebed en andere zegeningen uitgesproken.

Deze dag wordt gekenmerkt door staatsplechtigheden, herdenkingsdiensten voor soldaten die sneuvelden in de strijd voor Jeruzalem en parades in het centrum van Jeruzalem. Israëlische scholen leren de kinderen over de betekenis van Jeruzalem en houden feestelijke bijeenkomsten. Deze dag wordt wereldwijd op Joodse scholen herdacht.

Jeruzalem bloeit!

Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, is een grote en bloeiende stad geworden. Vanuit de hele wereld komen toeristen hiernaartoe om haar geschiedenis te leren of om een pelgrimstocht naar heilige plaatsen te maken. Jeruzalem is een verbindingspunt voor de drie belangrijkste religies: Jodendom, christendom en islam.

Op 7 juni 1967, de dag dat Jeruzalem werd bevrijd, verklaarde defensieminister Moshe Dayan:

“Deze morgen hebben de Israëlische strijdkrachten Jeruzalem bevrijd. Wij hebben Jeruzalem herenigd, de gedeelde hoofdstad van Israël. We zijn teruggekeerd naar onze heiligste van alle plaatsen, om die nooit meer te verlaten. Wij steken onze hand in vrede uit naar onze Arabische buren, ook op dit uur, juist op dit uur, en met extra nadruk.

En onze christelijke- en moslim medeburgers beloven we plechtig volledige religieuze vrijheid en rechten. We zijn niet naar Jeruzalem gekomen vanwege de heilige plaatsen, ook niet om aanhangers van andere geloven te belemmeren, maar om het geheel veilig te stellen, en in eenheid met elkaar te wonen.”

Deze declaratie is nog steeds van kracht.

Uitspraken over Jeruzalem

Jeruzalem heeft 70 namen, waaronder: Stad van David (2 Samuel 5:9); Ariël, Leeuw van David (Jesaja 29:1); Stad van God (Psalm 87:2); Stad van Waarheid (Zacharia 8:3); Stad van Vreugde (Jesaja 22:2); Stad van gerechtigheid, trouwe Stad (Jesaja 1:26) en Volmaakt van schoonheid, (Klaagliederen 2:15)

“Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten.”

— Psalm 137:5

“Bid om vrede voor Jeruzalem, laat het goed gaan met hen die u liefhebben.”

— Psalm 122:6

“Jeruzalem: schoon door zijn verhevenheid, een vreugde voor de ganse aarde.”

“De stad die alle Joden samenvoegt, omdat ze allen deelgenoot van haar zijn.”

“Voor eenieder die bidt in Jeruzalem, is het alsof hij voor de hemelse troon bidt.”

“Als een Jood bidt, moet hij Jeruzalem noemen.”

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda