Sluiten

Zoeken.

Israëlische Luchtmacht houdt de grootste oefening ooit

Door Yochanan Visser - 

19 februari 2021

F201116MS70

Twee Israëlische gevechtsvliegtuigen. Foto: Moshe Shai/Flash90

Terwijl in Israël bijna iedereen bezig is met het coronavirus en de aanstaande verkiezingen, heeft het Israëlische leger (IDF) andere dingen aan het hoofd. In de laatste veiligheidsbeoordeling waarschuwde de IDF voor een mogelijke kortdurende oorlog met Hezbollah. Deze Libanese terreurorganisatie is in het bezit van ongeveer 150.000 raketten en tientallen geleide raketten die heel Israël kunnen bereiken. Hezbollah heeft echter andere plannen...

Oefening

De Israëlische luchtmacht (IAF) hield deze week een grootschalige oefening in het noorden van Israël. De oefening had als doel om een oorlog met Hezbollah te simuleren. De luchtmacht slaagde erin om per dag 3.000 doelen te bestoken. Dat was 30 keer meer dan het aantal doelen dat de IAF bestookte tijdens de Tweede Libanonoorlog in 2006. Uiteraard werd er geen echte munitie gebruikt.

De 60 uur durende oefening droeg de naam 'Roos van Galilea'. Bijna de hele luchtmacht, inclusief een behoorlijk aantal reservisten, nam eraan deel. In het noorden van Israël was het vanaf zondagavond alsof er in inderdaad oorlog was. Er was een constant lawaai van explosies en overvliegende oorlogsvliegtuigen te horen. De IAF had de inwoners van Noord-Israël vooraf hiervoor gewaarschuwd.

Tegelijk met de oefening kwam de IAF opnieuw in actie tegen Iran. Het land blijft proberen om geavanceerde wapens over te brengen naar Sjiitische milities in Syrië. De Israëlische luchtmacht bombardeerde opnieuw doelen dichtbij Damascus en doodde negen militieleden. De Syrische staatsmedia bevestigden later dat de IAF opnieuw een aanval in Syrië had uitgevoerd. Ze beweerden echter dat een groot aantal luchtafweerraketten de meeste Israëlische projectielen onschadelijk had gemaakt.

Hezbollah

IDF-woordvoerders zeiden dat de oefening gericht was tegen Hezbollah in Libanon en Syrië. De terreurorganisatie is al jaren in Syrië en hield zich eerst bezig met het versterken van het reguliere Syrische leger. Iran heeft Hezbollah nu echter opdracht gegeven om een grote strijdmacht samen te stellen, genaamd 'De Golan Bevrijdingsbrigade'.

Twee weken geleden probeerde Hezbollah een Israëlisch onbemand vliegtuig neer te schieten dat een verkenningsvlucht uitvoerde boven Libanon. De raket die Hezbollah afvuurde miste echter haar doel en het Israëlische vliegtuig kon haar missie vervolgen. Vluchten van Israëlische vliegtuigen over Libanon zijn aan de orde van de dag, omdat de IDF voorbereid wil zijn op iedere actie van Hezbollah.

De huidige spanningen in Noord-Israël begonnen vorig jaar, toen Hezbollah verschillende keren de IDF probeerde te provoceren en pogingen ondernam om in Israël te infiltreren. Het laatste IDF-rapport hield zich dan ook voornamelijk bezig met de dreiging van Hezbollah en Iran. Lees daar meer over in dit artikel.

Mocht er oorlog uitbreken, dan zullen Israëli's te maken krijgen met incidenten die sinds de oprichting van Israël in 1948 niet meer zijn waargenomen.

— Hassan Nasrallah, leider Hezbollah

De speech van Nasrallah

De IDF verwacht dat Hezbollah een korte driedaagse oorlog tegen Israël zal gaan voeren. Hezbollahleider Hassan Nasrallah ontkent dit echter. Hij zegt dat iedere confrontatie met de IDF kan uitgroeien tot iets veel groters. Ter gelegenheid van de Martelarendag op 16 februari hield Nasrallah een speech die op Hezbollahs eigen tv-station werd uitgezonden.

“Niemand kan garanderen dat het niet zal uitgroeien tot een totale oorlog”, zei de Hezbollahleider. Hij vervolgde zijn toespraak met het uiten van de volgende bedreiging: “Wanneer je onze steden en burgers aanvalt, vallen wij die van jou aan. We zullen elke confrontatie weerstaan. Jullie zijn een legerstaat, dus er is geen enkel onderscheid tussen Israëlische soldaten en burgers.”

Met deze woorden gaf de Hezbollahleider aan dat voor zijn terreurgroep iedereen een doelwit is. Dit bleek ook in het verleden, toen Hezbollah raketten afvuurde op Israëlische burgercentra. In de ‘volgende oorlog’ zal er echter worden geprobeerd om naast IDF-legerbasissen ook Israëls infrastructuur te raken.

Nasrallah waarschuwde Israël: "Stop met spelen met vuur. We bevinden ons in een nieuw tijdperk… Israël moet de grenzen van zijn macht erkennen. Voorbij zijn de dagen dat Israël dreigde en de andere kant stil was. Mocht er oorlog uitbreken, dan zullen Israëli's te maken krijgen met incidenten die sinds de oprichting van Israël in 1948 niet meer zijn waargenomen.”

Betrokkenheid van Iran?

De Hezbollahleider zou kunnen doelen op directe betrokkenheid van Iran, dat van plan is om 200 langeafstandsraketten in Irak te plaatsen. Deze zullen worden gebruikt in het geval van oorlog tegen Israël. Om die reden zei een IAF-officier dat de oefening gericht was op een oorlog tegen de zogenaamde Verzetsas die Iran heeft opgericht. Dit is een combinatie van de Quds Brigade, Hezbollah, Hamas en Sjiitische milities in Jemen, Irak en Syrië.

De IAF waarschuwde dat iedere poging om een oorlogsvliegtuig neer te schieten zal worden beantwoord met het soort oorlogsvoering dat de luchtmacht tijdens de oefening liet zien.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda