Sluiten

Zoeken.

Israëlische kinderen met kanker genieten van een weekje vakantie in Nederland

Door Christenen voor Israël - 

25 juli 2022

Zichron Menachem

124 ernstig zieke Israëlische kinderen met kanker en 60 begeleiders genieten van een weekje vakantie in Nederland. Deborah Maarsen, de voorzitster van de Stichting Zichron Menachem Nederland, is met haar team maanden bezig geweest deze reis financieel mogelijk te maken.

Voor de meesten is het de eerst en waarschijnlijk ook de laatste keer dat zij van een dergelijke vakantie zullen genieten, omdat velen van hen ongeneeslijk ziek zijn.

Afgelopen woensdag vroeg in de middag landde op Schiphol het El Al vliegtuig 'Beer Sheva' met de kinderen en hun begeleiders aan boord. Ze kregen een VIP-behandeling waardoor ze niet via de gebruikelijke route naar de aankomsthal hoefden te gaan. Vier bussen, twee kleine busjes, een vrachtwagen van het Rode Kruis, de Marechaussee, beveiliging en niet te vergeten de speurhond Bora die alle voertuigen controleerde op ongerechtigheden, maakten de aankomst voor deze kinderen tot iets bijzonders.

"En wanneer je dan die blije gezichten ziet van kinderen voor wie het misschien de laatste keer is dat ze op reis kunnen, dan kun je alleen maar blij zijn hier deel van te mogen uitmaken", aldus de woordvoerder.

 00 00 n

Initiatiefneemster Deborah Maarsen met de kinderen van Zichron Menachem

Stichting Vrienden van Zichron Menachem in Nederland is de droom van Deborah Maarsen. Deze nog immer energieke tachtigjarige overlevende van het beruchte concentratiekamp Ravensbrück heeft van Zichron Menachem haar levenswerk gemaakt. Voor de negende keer organiseert zij de vakantiereis van de kinderen naar Nederland.

Vol emotie vertelt zij over deze en voorgaande reizen. Dat het niet eenvoudig is, blijkt wel uit haar opmerking: “Ik heb alle kinderen die naar Nederland komen de hand geschud. En weet je, kanker is een rotziekte. Van alle kinderen die naar Nederland zijn gekomen, zijn er inmiddels al 752 overleden. En ik zie ze nog allemaal voor me. De glimlach op de gezichten van de kinderen als zij naar Nederland komen staat gegrift in mijn geheugen”.

Deze kinderen hebben veel bagage. Van rolstoelen tot de medische apparatuur. In het hotel is een complete ziekenboeg ingericht. Dagelijks wordt de gezondheid van alle kinderen gecontroleerd. De vrachtwagen van het Rode Kruis ging met de apparatuur naar het hotel en de kinderen op naar Amsterdam. Eerst een bezoek aan de synagoge aan de Portugese synagoge aan het Visserplein, wandelen naar de bloemenmarkt aan het Singel en een rondvaart. Moe, doodmoe tegen achten naar het hotel, eten, lijf checken en naar bed. En donderdag naar de Zaanse Schans en het Dolfinarium in Harderwijk. Hun vakantie is begonnen.

Ook u kunt helpen zodat Zichron Menachem dit fantastische werk kan blijven voortzetten.

Artikel overgenomen met toestemming van israelnieuws.nl

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda