Sluiten

Zoeken.

Israëlische journalist in Mekka zorgt voor veel kritiek

Door ds. Kees Kant - 

20 juli 2022

journalist-gil-tamari-in-mecca

Israëlische journalist Gil Tamari in Mekka. Foto: Screenshot Twitter

Een zeldzame prestatie: de Israëlische journalist Gil Tamari is erin geslaagd om als Jood de stad Mekka binnen te gaan. Dat is heel bijzonder, want Mekka is verboden voor niet-moslims.

Gil Tamari heeft in Mekka foto’s en een korte documentaire gemaakt voor nieuwszender Channel 13 in Israël. In plaats van waardering, kregen zowel hij als Channel 13 heel veel kritiek: “Channel 13, dit is respectloos en grof. Jullie moeten je schamen om de Islam als religie zo te beledigen”. Onder druk van de kritiek gaf Channel 13 de volgende verklaring uit: “Wij bij Channel 13 nieuws bieden onze excuses aan en het spijt ons dat we mensen boos gemaakt hebben door dit bezoek.”

De wereld op zijn kop

Is dit niet de wereld op zijn kop? Amnesty International en vele andere organisaties verwijten Israël een ‘apartheidsstaat’ te zijn, terwijl juist in Israël iedereen gelijke rechten heeft. Joden, moslims en christenen. Het verbieden van alle niet-moslims om de stad Mekka te bezoeken, is daarentegen juist het toppunt van apartheid. Maar de wereld ziet het niet.

Israël wordt verweten een apartheidsstaat te zijn, maar niet-moslims verbieden Mekka te bezoeken is het toppunt van apartheid.

Stel je voor dat in Israël de stad Jeruzalem of Tel Aviv verboden zou zijn voor moslims. Zou dan de wereld niet te klein zijn? Wat een verblinding. Zou dat de ‘bedwelmende beker’ zijn waarover de profeet Zacharia spreekt? “Zie, Ik ga Jeruzalem maken tot een bedwelmende beker voor alle volken rondom” (Zach. 12:2). Als het gaat om Israël en Joden, dan lijkt de wereld wel bedwelmd. Als je bedwelmd bent door alcohol of drugs, dan zie je dingen die er niet zijn, of je ziet de werkelijkheid niet meer zoals die is. Is de wereld vandaag niet zodanig bedwelmd dat democratische vrijheid in Israël ‘apartheid’ wordt genoemd en dat echte apartheid niet meer als zodanig wordt herkend en zelfs gerespecteerd wordt?

CHR-v-ISRAEL-0005-HENK

De auteur

ds. Kees Kant

ds. Kees Kant is directeur van Christians for Israel International.

Doneren
Abonneren
Agenda