Sluiten

Zoeken.

Israëlisch genieten bij restaurant Mc Levi’s in Barneveld

Door Geja Lahpor - 

28 september 2023

mc levi barneveld

Eigenaar Shem Tov Levi voor zijn restaurant in Barneveld. Foto: CvI

Naast het treinstation in Barneveld valt restaurant Mc Levi's direct op. Een wegwijzerbord van Jeruzalem, met daaronder de afstand van 3298 km, laat zien hoever eigenaar Shem Tov Levi verwijderd is van zijn moederland. In een interview vertelt hij waarom hij in Barneveld een restaurant begon.

Wanneer bent u met Mc Levi's begonnen?

“30 jaar geleden begon ik met dit restaurant, maar ik startte hier al eerder met een verkoopwagen. Ik herinner mij nog de Elfstedentocht toen het zo koud was, maar we zijn tijdens die ijzige kou met de verkoopwagen toch open gebleven”.

Wat heeft u gedaan voordat u naar Nederland kwam?

“Ik heb jarenlang in een kibboets in Israël gewoond en gewerkt. Ik werkte daar in de landbouw en heb gediend in de IDF. In de kibboets heb ik mijn vrouw Rita, zij is ook Joods, ontmoet. Deze kibboets ligt in de Ayalonvallei, genoemd in de Bijbel, in Jozua 10:12, waar Jozua zei: 'Zon sta stil te Gibeon en gij maan in het dal van Ayalon'. De kibboets in deze vallei ligt zo'n 30 km van Jeruzalem”.

Hoe kwam u in Nederland terecht?

“Omdat mijn vrouw in Barneveld is geboren, wilden we in een aantal landen in Europa, waaronder Nederland, wat rondtrekken. Maar toen het geld opraakte ben ik werk gaan zoeken. Binnen 2 weken had ik werk gevonden. Als dat niet was gelukt, was ik weer teruggegaan naar Israël. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling om in Nederland te blijven, maar gelukkig is het hier heel goed gegaan.

Toch heb ik wel altijd het verlangen om naar Israël te gaan, waar mijn hart ligt. Ik weet dat bijna alle Israëliërs dat zo voelen. Maar ergens voel ik me ook een beetje schuldig, want het land is sinds 1948 met veel inspanning weer opgebouwd, en nu zijn wij weggegaan. Mijn familie woont daar nog steeds, en daarom ga ik wel regelmatig naar Israël”. Hij wijst naar het bord Jeruzalem en zegt glimlachend “Het zijn hier nu ook Israëlische temperaturen hè”.

Gaat u nog alija maken?

“Misschien, maar mijn 3 kinderen en 12 kleinkinderen wonen hier en dan is het lastig om zomaar weg te gaan. Maar wij willen wel zo vaak als mogelijk naar Israël gaan en als het kan daar extra lang blijven. Onze kinderen gaan ook af en toe naar Israël. Maar voor hen is alija maken nog een stap te ver, hoewel ze zich sterk Joods voelen en ook de Joodse feesten en de shabbat vieren”.

Is uw restaurant koosjer?

“Niet 'glatt kosher', maar we hebben hier niet iets wat onrein is; we hebben niets wat wij volgens de Torah niet mogen eten. En natuurlijk zijn we op de shabbat gesloten”.

Heeft u veel Joodse gasten?

“Ja, er komen veel Joodse gasten, alleen niet degenen die hier strikt koosjer willen eten. Vorige week kwamen er Joodse mensen helemaal uit Boskoop, speciaal om hier te eten, dat waardeer ik zeer.

Er komen ook veel christenen en regelmatig combineren bezoekers van Christenen voor Israël hun bezoek aan de tentoonstelling of aan een lezing met eten bij Mc Levi's”.

Uw restaurant loopt heel goed, maar ik begrijp dat u ermee wil stoppen?

“Ja, op termijn, als er een nieuwe koper is wel. Ik ben nu 67 en mijn vrouw en ik zijn eigenlijk gepensioneerd. We hebben veel hobby's en de tijd die wij tekort kwamen voor de kinderen en kleinkinderen willen wij ook gaan inhalen.

Ik doe graag aan modelbouw van vliegtuigen en helikopters, waar ik dan ook mee vlieg. Ik ben nog op zoek naar modellen van de jaren 70. Ik wil graag een tentoonstelling van oude helikopters organiseren, want ik heb al een hele zeldzame verzameling” .

Heeft u al zicht op een overnamekandidaat?

“Nee, nog niet, maar de makelaar heeft het in zijn beheer, en zolang er nog niemand is gevonden die het wil overnemen, blijven wij Mc Levi's runnen. De Barneveldse bevolking is een positieve omgeving voor ons, daar zijn we blij mee”. Zijn Hebreeuwse naam Shem Tov betekent 'goede naam', en zo staat hij ook bekend.

Wat betekent Israël voor u?

“Het land waarvan G'd het mogelijk heeft gemaakt om vanuit wereldwijde ballingschap na 2000 jaar terug te keren naar het thuisland, waar we via onze voorouders oorspronkelijk vandaan komen.

Mijn ouders zijn in de vijftiger jaren uit Irak naar Israël gevlucht. En ja, Israël is ook nog steeds mijn thuis, het betekent alles voor mij, daar, in mijn moederland liggen mijn roots en dat is mijn basis”, vertelt hij terwijl zijn ogen oplichten.

Lees verder onder de advertentie.

Binnenkort in Nederland

3 concerten van de Shalva Band

Gaat u naar de synagoge?

“Ja, wij gaan naar de Portugese synagoge in Amsterdam. Maar het contact met de Joodse gemeenschap is niet zo gemakkelijk omdat wij fulltime werken. Er is daardoor praktisch geen tijd voor sociaal contact. Als we na overname van ons restaurant meer tijd gaan krijgen, willen we wel meer contact”.

Heeft u weleens antisemitisme ervaren?

“Jawel, dit gebeurt weleens door Arabische voorbijgangers, maar het ligt eraan of het je raakt en hoe je erop reageert. Ik zie het als positief, want als ze zeggen 'vuile Jood', dan weten ze wie ik ben, en ik ben er trots op dat ik een Jood ben”.

Wat staat er op de menukaart? Wat is de Jeruzalemschotel?

“Op de menukaart staan traditionele Israëlische gerechten en schotels zoals shakshuka, shislick, kebab, shoarma en falafel. De Jeruzalemschotel is 4 soorten vlees van de grill met daarbij gekruide aardappeltjes. De Humus maak ik zelf, die is 'van het huis'.

Maar op de kaart staan ook Hollandse gerechten zoals Vlaamse frites, kaassoufflés of kipsaté. En je kunt er ook alleen even langsgaan voor een lekker ijsje”.

Ook eens langs bij restaurant Mc Levi's? Klik hier!

Geja

De auteur

Geja Lahpor

Geja Lahpor is freelance journaliste en schrijft regelmatig voor Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda