Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël voert acties tegen Iran op

Door Yochanan Visser - 

25 mei 2022

Israel voert actie tegen Iran op

Ter illustratie: een Israëlisch F-35 gevechtsvliegtuig. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Vorige week schreef ik over de lange arm van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) in Iran. Het artikel ging, onder andere, over een Iraans complot om Israëli's te ronselen voor spionageactiviteiten. Verder schreef ik over een operatie van de Mossad binnen de grenzen van Iran. Die operatie leidde afgelopen zondag vrijwel zeker tot de liquidatie van een kolonel van de IRG. De verborgen oorlog tussen Iran en Israël gaat dus onverminderd voort. Dit bleek ook uit een nieuwe actie van de Israëlische luchtmacht (IAF) in Syrië afgelopen vrijdagavond.

Lees hier het vorige artikel

Laatste ontwikkelingen

Afgelopen vrijdagavond was ik persoonlijk getuige van een nieuwe IAF-actie tegen aan Iran gerelateerde doelen in Syrië. Zittende op het dakterras van mijn huis in Noord-Israël hoorde ik het geluid van naderende straaljagers. Een paar seconden later zag ik de lichten van het eerste gevechtsvliegtuig dat over het meer van Galilea vloog. Daarna volgden nog drie straaljagers, waarna ik waarnam dat het eerste vliegtuig als het ware 'stilstond' in de lucht boven het noordelijke deel van de Golan Hoogvlakte. Toen de vier IAF-vliegtuigen boven het noorden van de Golan Hoogvlakte waren aangekomen, doofden zij hun lichten. Ongeveer tien minuten later hoorde ik de vliegtuigen één voor één terugkomen.

Twee uur daarna kwamen de eerste mediaberichten binnen over een nieuwe Israëlische raketaanval op aan Iran gerelateerde doelen in Syrië. Volgens die rapporten kwamen drie Syrische soldaten om het leven bij de aanval. Volgens de Syrische media had Israël de aanval vanaf de Golan Hoogvlakte uitgevoerd. Het Israëlische leger zweeg echter in alle talen over de nieuwe aanval. De vernietigde wapens waren bestemd voor Hezbollah en bevonden zich in opslagplaatsen bij de internationale luchthaven van Damascus. Hezbollah schepte later op over deze wapenleveranties, die met Iraanse burgervliegtuigen via de luchthaven van Damascus uiteindelijk naar Libanon worden vervoerd.

Wat buitengewoon interessant is, was het 'stilstaande' eerste IAF-vliegtuig. Het is bekend dat de IAF over F-35 gevechtsvliegtuigen beschikt die niet zichtbaar zijn op de radar. De IAF heeft nu 3 van deze door het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, geproduceerde vliegtuigen. Tot nu toe werd aangenomen dat de IAF alleen over de F-35 A-versie beschikte. Echter, het 'stilstaan' van het eerste vliegtuig duidt er waarschijnlijk op dat de laatste F-35's, die in maart werden geleverd, de B-versie waren. De F-35 B is een van de weinige militaire vliegtuigen ter wereld die als een helikopter boven een doel kan 'hangen'.

Rusland dwingt andere tactieken af

De IAF-aanval op de avond van Sjabbat was de tweede Israëlische actie in Syrië in een week tijd. Die aanvallen worden nu voornamelijk vanaf Israëlisch en Libanees grondgebied uitgevoerd. Dit vanwege de verslechterde relatie met Rusland. De Russen hebben nadat Israël meer de kant van Oekraïne koos in de oorlog met Rusland, laten weten dat hun troepen in Syrië geen oogje meer zouden dichtknijpen wanneer Israël actie onderneemt tegen Iran in Syrië.

Ook is het Russische leger in Zuid-Syrië gestopt met het uitvoeren van patrouilles langs de grens met Israël. Hierdoor heeft Iran meer bewegingsvrijheid gekregen om de troepenopbouw in het gebied te intensiveren. Koning Abdullah II van Jordanië uitte deze week zijn bezorgdheid over deze ontwikkeling. Hij zei in tijdens een interview met de Amerikaanse televisie dat de grens met Syrië het toneel is van aanvallen op het leger van Jordanië en van grootscheepse drugssmokkel. Iran probeert al geruime tijd om een voet aan de grond te krijgen in Jordanië en om uiteindelijk Israël zo te omsingelen.

Reacties van Israël

Israël blijft van haar kant niet passief wanneer het om de toenemende Iranese dreiging voor de Joodse staat gaat. Dit bleek afgelopen zondag opnieuw toen een kolonel van de IRG door twee mannen op een motor werd doodgeschoten in Teheran. De IRG-kolonel, Hassan Sayyad Khodaei, was verantwoordelijk voor het organiseren van ontvoeringen en liquidaties van Israëli’s die in het buitenland verblijven. Iraanse media rapporteerden dat Khodaei  “een verdediger van het heiligdom” was. Dit was een referentie naar de Quds Brigade van de IRG. Dit is de buitenlandse divisie van de Garde die belast is met de taak om Jeruzalem en de Islamitische heiligdommen daar te verdedigen.

De IRG gaf na de liquidatie, die alle kenmerken van een Mossad operatie had, een verklaring uit waarin de dood van Khodaei werd toegeschreven aan “de arrogante machten”. Dit is Iraanse codetaal voor de Verenigde Staten en Israël. Een IRG-official werd later geciteerd door tv-kanaal Al Jazeerah in Qatar. De man zou hebben gezegd dat de met de liquidatie van Khodaei de arrogante naties een “rode lijn” hadden overschreden, en dat zij een hoge prijs zouden betalen voor het doden van de kolonel.

Irans extremistische president Ibrahim Raisi uitte een soortgelijke bedreiging en zei dat de IRG de dood van Khodaei zou gaan wreken. Iran beweerde later dat het een groep Mossad-spionnen had gearresteerd, maar dit kon niet onafhankelijk worden geverifieerd worden.

Mossad-actie

Het is zeer aannemelijk dat de Mossad, Israëls buitenlandse geheime dienst, verantwoordelijk was voor de liquidatie. Dit om twee redenen. Allereerst de wijze waarop Khodaei werd geliquideerd. Twee mannen op een motor vuurden vijf kogels af op de kolonel. In het verleden heeft de Mossad op exact dezelfde wijze Iraniërs geliquideerd die een belangrijke rol speelden in Irans nucleaire programma.

Verder bestaat er een relatie met de overval op een lid van de IRG die in april in zijn huis in Iran door Mossad agenten werd ondervraagd over een nieuw moordcomplot.

De man, Mansour Rasouli, had opdracht gekregen van een hoge functionaris in de IRG om een Israëlische diplomaat in Turkije te vermoorden. Rasouli zou ook een Amerikaanse generaal en een Joodse journalist in Frankrijk hebben moeten vermoorden, maar zijn verhoor door de Mossad voorkwam de liquidaties.

Wie was Khodaei?

De hoge IRG functionaris was kolonel Khodaei. Hij was verantwoordelijk voor het plannen van ontvoeringen en liquidaties van Israëlische burgers die in het buitenland verblijven. Khodaei was naar verluidt ook degene die achter het spionagecomplot zat dat de Israëlische binnenlandse geheime dienst Shin Beth onlangs ontdekte. De IRG kolonel was een vriend van Qassem Soleimani, de eveneens geliquideerde voormalige commandant van de Quds Brigade van de IRG.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda