Sluiten

Zoeken.

'Israël Producten Centrum onterecht beboet door NVWA'

Door Christenen voor Israël - 

12 april 2021

wijngaard

Afgelopen vrijdag kreeg het Israël Producten Centrum (IPC) een brief van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Kort samengevat: IPC moet een boete betalen van € 2.100 aan de NVWA. Reden: de etiketten op de wijnflessen van IPC kloppen niet, deze moeten worden aangepast. Maar is deze boete terecht?

Het verhaal gaat inmiddels al twee jaar terug. Op 11 april 2019 kwamen twee ambtenaren van het Ministerie Economische Zaken voor een controle naar de Israëlwinkel in Nijkerk. Aanleiding: één klacht over de etikettering van enkele wijnen in het assortiment van IPC. Een waarschuwing volgde: IPC moest het etiket 'product uit Israël' aanpassen, anders zouden boetes volgen. IPC veranderde het etiket en zette erop: 'product uit een Israëlisch dorp in Judea en Samaria. Later, in februari 2020, ontving de NVWA enkele honderden klachten per e-mail (via een oproep van een anti-Israël-organisatie) waarin stond dat de etiketten op de IPC-wijnen niet kloppen. Na diverse Kamervragen, discussies met ministers, waarschuwingsbrieven en extra controles is het standpunt van de NVWA niet veranderd, zo bleek uit de brief van afgelopen vrijdag 9 april 2021. Een toelichting van negen kantjes legt uit waar de NVWA haar bevindingen op baseert.

Geschokt

Het Israël Producten Centrum is geschokt dat de NVWA alsnog overgaat tot het opleggen van een boete. De etiketten waren immers aangepast. Alleen nog niet voldoende, vindt de NVWA. Omdat IPC ernstige vraagtekens heeft bij de totstandkoming van dit besluit, heeft het op 21 juli 2020 een WOB-verzoek gedaan (Wet openbaarheid van bestuur). Een WOB-verzoek moet altijd binnen maximaal acht weken gehonoreerd worden, maar tot op de dag van vandaag – ruim acht maanden na dato, heeft IPC nog steeds – ondanks herhaaldelijke verzoeken – geen enkel document ontvangen. De reden: te hoge werkdruk bij de NVWA.

Politiek

Maar hoe komt het dan dat de NVWA wél de tijd vindt om de boete op te leggen aan IPC? Voor Pieter van Oordt, directeur van IPC, is het een raadsel: "Wij zijn verbolgen over het feit dat de NVWA zich laat leiden door enkele klachten van anti-Israël-activisten die maar één doel hebben: Israël dwarszitten en boycotten. De NVWA mengt zich daardoor in een politieke discussie en kiest daarin heel duidelijk partij. Want deze handhaving en het opleggen van boetes doen zij alleen met producten uit Israël. Geen enkel betwist of bezet gebied ter wereld wordt door de NVWA zo aangepakt als Israël."

De boete van de NVWA is onterecht, vindt Van Oordt: "We vinden het verkeerd dat de NVWA (verantwoordelijk voor voedselveiligheid, natuur en dierenwelzijn) deze etiketten gebruikt om een politiek spel uit te vechten, een kwestie waar maar liefst vier ministeries bij betrokken zijn: Buitenlandse Zaken, Economische Zaken, Landbouw en Volksgezondheid. Uiteraard zal IPC bezwaar indienen tegen de boete bij de NVWA."

Doe mee

We roepen u ook op om bij de NVWA uw ongenoegen te laten blijken. Wilt u daarbij onze voorbeeldbrief gebruiken? U mag ook uw eigen brieftekst opstellen.

Ook roepen we u op om juist nú onze producten uit Judea en Samaria te kopen. U kunt dat online doen, via deze link, of door te bellen: 033-2458814.

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda