Sluiten

Zoeken.

Israël en Iran voeren een schaduwoorlog

Door Yochanan Visser - 

3 november 2021

Israel en Iran escaleren schaduwoorlog (1)

Het Israëlische leger voert grootschalige oefeningen uit op de Golan Hoogvlakte. Foto: Michael Giladi/Flash90

Iran en Israël zijn al geruime tijd verwikkeld in een zogenaamde schaduwoorlog die steeds verder escaleert. Deze schaduwoorlog wordt van Iranese zijde voornamelijk gevoerd door Irans bondgenoten en de sjiitische milities in Syrië en Irak. Deze milities worden door Iran voorzien van onbemande oorlogsvliegtuigen en raketten.

De schaduwoorlog met Iran en de toenemende nucleaire dreiging van de Islamitische Republiek waren ook belangrijke onderwerpen in de besprekingen tijdens de VN klimaatconferentie in Glasgow, Schotland. Bennett zei voorafgaand aan de conferentie dat zijn regering Iran wil aanpakken zoals de voormalige Amerikaanse president Reagan deed met de Sovjet-Unie. Dat wil zeggen dat Israёl simpelweg Iran dwingt om failliet te gaan. Bennett denkt dat het regime van Ayatollah Ali Khamenei zal vervolgens imploderen.

Vorige week schreef ik over de voorbereidingen in Israël voor militaire en mogelijk andere acties tegen het Iranese nucleaire programma. Het artikel ging ook in op het feit dat Iran niet passief toekijkt hoe Israёl zich voorbereid op actie en zijn activiteiten in Syrië heeft opgevoerd. Tegelijkertijd lijkt Iran zijn cyberaanvallen op de Joodse staat op te voeren.

Iran in Syriё

Eén van de activiteiten van Iran in Syrië is het zuiveren van de Syrische Golan Hoogvlakte en de aangrenzende provincie Daraa. Deze zuivering betreft soennitische radicaalislamitische tegenstanders van de Islamitische Republiek en het regime van Assad. Dit gebeurt door milities te ontwapenen en door hen zogenaamde ‘verzoeningsdeals’ aan te bieden.

In werkelijkheid hebben deze deals niets te maken met verzoening, maar eerder met verbanning. De meeste tegenstanders van het Assad-regime en de Iranese as in Zuid-Syrië worden naar de door oorlog verscheurde noordelijke provincie Idlib gestuurd.

De opstand tegen de Syrische dictator Bashar al-Assad, die in 2011 begon, begon in de stad Daraa in het zuiden van Syrië. De rebellen slaagden er daar tot voor kort in stand te houden tegen het Syrische leger en een scala van sjiitische milities.

Landbrug naar de Golan Hoogvlakte

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat Iran zijn plan voor Syrië heeft veranderd. De zogenaamde landbrug van de Irakese grens naar de Middellandse Zee, waar de Islamitische Republiek een haven wilde hebben, kon niet gerealiseerd worden. Dit door de aanwezigheid van de Russische marine in de Syrische havenstad Tartus.

Het Iranese plan omvatte ook een landbrug naar de Israëlische grens op de Golan Hoogvlakte. Dit deel van het oorspronkelijke plan is nog steeds intact. In Oost-Syrië werkt Iran verder hard om zijn invloed te vergroten. Iran heeft lokale soennitische stammen ingeschakeld voor zijn plan om Israël te vernietigen.

Aanvallen

Bovendien gebruikt Iran in toenemende mate onbemande vliegtuigen (UAV’s) om militaire faciliteiten in Syrië en Irak aan te vallen. Deze worden naar eigen zeggen gebruikt door Israël. De laatste Iranese UAV-aanval in Syrië vond begin vorige week plaats. Deze was gericht op de al-Tanf basis op de Syrische Irakese grens.

Het Amerikaanse leger zei later dat vijf Iranese UAV’s werden gebruikt bij de aanval, maar maakte niet bekend hoe de aanval werd verijdeld. Iran beweerde dat Israël al-Tanf gebruikte voor aanvallen op de nucleaire installaties van Iran. Ook zouden bases van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) het doelwit zijn. Dit was echter een flagrante leugen, aangezien een aantal soldaten van het Amerikaanse leger in al-Tanf gestationeerd is. De aanval was waarschijnlijk een nieuwe poging om het Amerikaanse leger uit zijn laatste bastion in Syrië te verdrijven. Een ander doel was om ervoor te zorgen dat Oost-Syrië vrij is van enige westerse aanwezigheid.

De Iranese aanval was waarschijnlijk een nieuwe poging om het Amerikaanse leger uit zijn laatste bastion in Syrië te verdrijven.

Afgelopen weekend voerde Iran via UAV’s een nieuwe aanval uit op olievelden in Oost-Syriё. Deze worden bewaakt door Amerikaanse soldaten samen met de Koerden van de Syrian Democratic Forces (SDF). Media in Iran maakten melding van een viertal grote explosies nabij de olie-installaties. De olievelden worden door de Verenigde Staten en de SDF bewaakt om te voorkomen dat het Assad-regime en Iran de olie verkopen om zo hun inkomsten te vergroten.

De Amerikaanse regering heeft nu besloten om nieuwe sancties in te voeren tegen Iran. Deze sancties zijn gericht tegen de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het UAV-programma.

Nieuwe Israëlische acties

Hoewel Israël nog steeds erg actief is in Syrië, heeft het Israëlische leger (IDF) al-Tanf niet nodig om sabotageacties uit te voeren tegen het Iranese kernwapenprogramma. Dat is de taak van de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad, die actief is in Iran. Wanneer Israël de Iranese as in Syrië wil aanvallen, dan wordt dat gedaan vanaf Israëlische bodem of vanuit het luchtruim van Libanon.

De laatste Israëlische aanval op Iran gerelateerde doelen in Syrië vond zaterdagmiddag plaats. Het Israëlische leger gebruikte naar verluidt antitankraketten die vanaf de grond op de Golan Hoogvlakte werden gelanceerd. De raketten werden gebruikt om een wapenkonvooi dat op weg was naar Hezbollah in Libanon te vernietigen. Volgens door de Syrische staat gecontroleerde media werden twee raketten neergehaald door de Syrische luchtverdediging. Buitenlandse media en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldden dat vijf ‘Iranese militiemannen’ werden gedood in de Israëlische aanval.

De Russische nieuwssite Spoetnik bevestigde later dat het in Russische antiraketschild door het Syrische leger werd gebruikt om de twee Israëlische raketten neer te halen. De Israëlische aanval op het wapenkonvooi vond plaats nabij de stad al Dimas, twintig kilometer ten westen van Damascus. Dimas ligt dicht bij de Libanese grens. De wapens, hoogstwaarschijnlijk geleide raketten, waren volgens Libanese media op weg naar Hezbollah in Libanon.

Wanneer Israël de Iranese as in Syrië wil aanvallen, dan wordt dat gedaan vanaf Israëlische bodem of vanuit het luchtruim van Libanon.

Waarnemers denken dat het Israëlische leger antitankraketten gebruikte om wrijving te veroorzaken met het Russische leger. Het leger bewaakt het luchtruim boven de Syrische hoofdstad Damascus. Ook denkt men dat Israël wilde voorkomen dat Hezbollah in Libanon zou reageren met een tegenaanval op Noord-Israёl. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat een Israëlische aanval op zijn organisatie in Libanon ‘niet onbeantwoord zou blijven’.

Eerder op zaterdag voerden vier Israëlische F-16-gevechtsvliegtuigen aanvallen uit op "de luchtverdediging van Syrië", meldden Russische media. Dit rapport kon niet onafhankelijk worden geverifieerd, maar er was inderdaad ongebruikelijke activiteit in het luchtruim boven de Golan Hoogvlakte gedurende de dag. De doelen zouden ook de luchtverdedigingsapparaten kunnen zijn die Iran onlangs naar Syrië heeft overgebracht.

Amerikaans-Israëlische samenwerking

Op zaterdag vond er verder nog een bijzondere gebeurtenis plaats. Een Amerikaanse bommenwerper, vergezeld van Israëlische F-15 straaljagers, werd gezien in de lucht boven Tel Aviv. Deze vloog vervolgens samen met de Israёlische gevechtsvliegtuigen naar de Perzische Golf. Volgens de IDF moest de ongebruikelijke vlucht ‘de voortdurende operationele samenwerking’ tussen het Amerikaanse en het Israëlische leger aantonen.

Het was echter duidelijk dat de vluchten van de bommenwerper en de Israёlische gevechtsvliegtuigen bedoeld waren als signaal naar Iran. Het Amerikaanse gevechtsvliegtuig kan namelijk de bunkerbommen vervoeren die nodig zouden zijn om de ondergrondse nucleaire faciliteiten van Iran te vernietigen.

Cyberoorlog

Iran en Israël zijn ook in toenemende mate betrokken bij psychologische oorlogsvoering door middel van wederzijdse cyberaanvallen. Vorige week beschuldigde Iran Israël en de VS van het lanceren van een grote cyberaanval op Iranese tankstations. De aanval op het online betaalsysteem van de benzinestations zorgde ervoor dat miljoenen Iranese chauffeurs zonder brandstof kwamen te zitten. Dit leidde echter niet tot de gebruikelijke massale protesten tegen het regime van president Ibrahim Raisi.

Iranese hackers voerden vervolgens een cyberaanval uit op een aantal servers in Israël en verstoorden de dienstverlening van een aantal Israëlische bedrijven. Media beweerden dat de groep Iranese hackers (genaamd Black Shadow) werd gedreven door financiële motieven. Israëlische cyber-beveiligingsexperts waren er echter zeker van dat het Iranese regime achter de aanval zat. Volgens de experts was het doel om Israëlische bedrijven te vernederen en schade toe te brengen aan het imago van het Israёlische cyber-veiligheidssysteem.

Grote oefening in Israël

Israël is nu begonnen met een week durende oefening om zich voor te bereiden op een oorlog met Hezbollah. De oefening omvat simulatie van enorme raketsalvo’s (2.000 per dag) en de evacuatie van bewoners in noordelijke Israëlische steden en gemeenschappen.

Wanneer we de lijst met de elementen van de oefening bekijken, kan men niet ontsnappen aan het idee dat de oefening deel uitmaakt van de voorbereidingen op een meervoudige frontoorlog met de Iranese as. De lijst omvat onder andere het testen van een nieuw sirenesysteem in het noorden van Israël, inclusief de Golan Hoogvlakte en de Jordaanvallei.

Verdiep je in de thema's

van onze kennisbank!

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda