Sluiten

Zoeken.

Iryna beloofde bij het sterfbed van haar man om naar Israël te gaan

Door Koen Carlier - 

18 november 2021

Iryna

Oud-lerares Iryna maakte woensdag 17 november alija naar Israël.

Op woensdagmorgen 17 november om 11 uur zijn er weer enkele olim (immigranten) vanaf de luchthaven van Kiev voorgoed naar Israël vertrokken. Eén van de immigranten was Iryna, die wel een heel bijzonder verhaal te vertellen had…

We haalden dinsdagmiddag families op uit de regio's Chmilnitsky en Vinnitsa (West-Oekraïne). Ze zouden overnachten in de schuilplaats in Kiev, voordat ze zouden vertrekken. Ook een groepje mensen uit Kiev maakte zich klaar voor vertrek.

Bijzondere belofte

Iryna had het bijzonder moeilijk toen ze afscheid nam van haar broer, diens vrouw en andere familieleden. Ze is een gepensioneerde Engelse lerares en was verheugd om Engels met mij te spreken. Iryna praatte vlot, hoe kan ook het anders voor een lerares. Meestal vragen we ook waarom men besloten heeft nu naar Israël te gaan. Iryna vertelde ons een lang verhaal. Gelukkig hadden we genoeg tijd om het verhaal te horen, omdat we 6 uur lang moesten reizen om in Kiev te komen.

Negen jaar geleden was hun enige dochter vertrokken naar Israël. Iryna was er destijds enorm op tegen. Hun dochter was een slimme meid en had een bloeiende carrière als advocaat. Iryna zag het nut er niet van in om zomaar alles achter zich te laten om opnieuw te beginnen in een vreemd land. Haar man zei echter: “Lieve dochter, volg maar de roeping van je hart en mijn zegen heb je om te gaan”. Daar was Iryna het niet mee eens en het bracht zelfs spanningen en stress in hun huwelijk.

Iryna, beloof me dat je na mijn dood niet in Oekraïne blijft maar naar Israël gaat.

Een jaar geleden werd Iryna’s man ernstig ziek. Hij had niet meer lang te leven. Vlak voor hij stierf zei hij tegen zijn vrouw: “Iryna je moet me één ding beloven als ik er niet meer ben. Blijf niet in Oekraïne, maar vertrek naar Israël, jouw land waar onze enige dochter is.” Met betraande ogen knikte Iryna en beloofde hem dat ze naar Israël zou gaan. Deze belofte is op woensdagmorgen 17 november in vervulling gegaan.

Kiryat Ono

Haar dochter is inmiddels getrouwd met een Joodse man uit Iran. Zijn grootouders werden uit Iran weggejaagd en vertrokken naar Israël. Het gezin is gezegend met twee zonen van 3 jaar en 9 maanden oud. Ze wonen in Kiryat Ono, een klein plaatsje dat opgericht is in 1939. Daar was ooit ook een opvangkamp voor Joden die gevlucht waren uit Arabische buurlanden. Nu is het plaatsje onderdeel van het grotere Tel Aviv.

Iryna en de andere olim waren zo blij dat ze niet de hele nacht onderweg zouden zijn, maar dat ze eerst konden overnachten in de schuilplaats in Kiev. Bij de luchthaven werden we hartelijk bedankt voor de veilige reis en goede zorgen. Het zal een bijzondere hereniging zijn met haar enige dochter, haar schoonzoon en haar twee kleinkinderen!

Volgende week zijn er vanuit drie Oekraïense luchthavens vluchten gepland met olim. Ze zullen vertrekken vanuit de hoofdstad Kiev, vanuit Odessa (Zuid-Oekraïne) en Dnepr (Oost-Oekraïne). Bidt u mee voor veilige reizen in deze winterse temperaturen en een goede aankomst in het Beloofde Land?

Elke week vertrekken Joodse families vanuit verschillende luchthavens voorgoed naar Israël. Bekijk in onderstaande video een fragment van hoe dat eraan toe gaat!

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda