Sluiten

Zoeken.

Interview met Itamar Marcus: 'Goebbels' als geuzennaam

Door Sara van Oordt-Jonckheere - 

12 juli 2023

1201 - UPWEB_Palestine-Israel-Talk_-Mohammed-F-Emran-2123

Itamar Marcus stelt misstanden van de Palestijnse Autoriteit wereldwijd aan de kaak. Foto: M.F. Emran, University Press Online

De Palestijnse Fatah-leider Jibril Rajoub noemde Itamar Marcus de ‘Goebbels van de 21e eeuw’, verwijzend naar de nazi-propagandaminister tijdens de Tweede Wereldoorlog. Itamar: “Rajoub beticht ons ervan leugens te verspreiden, maar wij leggen alleen de schokkende waarheid bloot. Ik vat zijn belediging op als een geuzennaam. We onthullen dingen over de Palestijnse Autoriteit die ze liever verborgen wil houden.”

“Elk kind wil een martelaar zijn”. “De Joden stammen af van apen en varkens”. “Wij houden van de dood zoals anderen van het leven houden”. Dit zijn geen uitspraken van krankzinnige fanatici, maar – in het Arabisch – op de officiële mediakanalen van de Palestijnse Autoriteit (PA), vaak gedaan door leiders van diezelfde autoriteit.

Gehersenspoeld

Itamar Marcus is de oprichter en directeur van Palestinian Media Watch (PMW), een onderzoeksinstituut dat toezicht houdt op door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde media: radio, televisie, kranten, schoolboeken en online uitzendingen. Een team van Arabische vertalers van PMW besteedt vele uren per dag aan het monitoren, vertalen en analyseren van verschillende media van de Palestijnse Autoriteit, Fatah en Hamas. Het vertaalde materiaal wordt door PMW gepubliceerd en gebruikt om de misstanden wereldwijd aan de kaak te stellen. Ze doen dit omdat de Palestijnse leiders in het Engels andere dingen tegen de internationale gemeenschap zeggen dan tegen hun eigen burgers in het Arabisch.

PMW ontdekte dat de Palestijnen op grote schaal door hun eigen leiders worden voorgelogen en gehersenspoeld. De PA vertelt haar burgers dat de Joden zo slecht en racistisch zijn dat de hele wereld hen haat. Kinderen worden opgeroepen om martelaren voor Allah te worden, voor de ‘Palestijnse zaak’. PMW brengt deze praktijken aan het licht en kaart ze aan in de internationale politiek en media.

Kindermishandeling

Onlangs onthulde PMW een schokkend voorbeeld van de verheerlijking van terreur door de Palestijnse Autoriteit. Twee Palestijnse terroristen vermoordden in april van dit jaar een Israëlische vrouw, Lucy Dee, en haar twee dochters, Maia en Rina. Een maand later, toen de terroristen werden gepakt en gedood tijdens een vuurgevecht, plaatste PA-premier Mohammad Shtayyeh foto's van de twee moordenaars op zijn Facebook-pagina met de woorden: ‘Glorie en eeuwigheid voor onze rechtvaardige martelaren’.

De PA ziet de moord op drie onschuldige vrouwen als een glorieuze manier om de eeuwigheid te verdienen. Fatah plaatste op zijn Facebook-pagina een video van een tienjarig meisje dat een gedicht voordroeg: ‘Je bent niet gemaakt voor geluk, maar voor het martelaarschap’. Itamar: “Kinderen aanzetten tot martelaarschap, dat is pure kindermishandeling. Het is cruciaal voor de toekomst van Israëlische én Palestijnse kinderen dat we dit aan het licht brengen.”

De PA ziet de moord op drie onschuldige vrouwen als een glorieuze manier om de eeuwigheid te verdienen.

Waarom werd PMW opgericht?

Itamar: “Daarvoor moeten we dertig jaar terug in de geschiedenis. In 1993 werden de Oslo-akkoorden getekend tussen Israël en de PLO (de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie). De Palestijnse Autoriteit (PA) werd opgericht als de officiële vertegenwoordiger van de PLO. Even was er hoop op een vreedzame oplossing. Maar nauwelijks een jaar later begonnen de Palestijnse zelfmoordaanslagen. Ik huurde twee Arabische vertalers in en vanuit het huis van mijn ouders in Jeruzalem keken we naar Palestijnse televisie-uitzendingen. Niemand in Israël had een flauw benul dat de boodschappen van de PA in de internationale media heel anders waren dan wat ze aan hun eigen volk presenteerden.

Ik besloot dat we ons moesten concentreren op wat de Palestijnse leiders hun kinderen leren. Palestijnse kinderen op tv riepen andere kinderen op om martelaar te worden, om Israëli’s met machinegeweren te vermoorden. Religieuze leiders riepen toen al op tot een genocide van de Joden.”

“Toen ik in 1996 met PMW begon, hadden we geen idee hoe ver dit zou reiken. In 1998 publiceerden we een rapport over opruiing in Palestijnse schoolboeken. De informatie was er, maar voordat PMW begon, was niemand op de hoogte of mensen namen het niet serieus. Ik bleef hopen dat politici en journalisten zouden luisteren en wakker zouden worden. De Palestijnse leiders hebben duidelijk nooit de intentie gehad om oprecht vrede na te streven. De meeste Israëli's beseffen dat nu. Maar omdat de overheid de signalen destijds niet serieus nam, moesten we een ongelooflijke prijs betalen voor onze naïviteit: tweeduizend doden.”

Hoe reageren de Palestijnse leiders op wat je doet?

“Ze hebben bijnamen voor ons. Jibril Rajoub (een prominente Fatah-leider) noemde me ooit Goebbels, verwijzend naar de nazipropagandaminister. De vergelijking is natuurlijk bizar, want Joseph Goebbels verspreidde leugens terwijl wij juist de leugens blootleggen. Het is triest, maar uit zijn mond komend, vat ik deze belediging op als een geuzennaam. Hanan Ashrawi (een prominent Palestijns parlementslid) zei ooit: "PMW wacht tot een Palestijn zijn mond opendoet, en dan bespringen ze hem."Ook schreef de PA in een artikel over ons: ‘De beul zal uiteindelijk zelf hangen vanwege zijn leugens’. Het feit dat de PA niet blij met ons is, bewijst voor mij dat we op de goede weg zijn, dat we iets goed doen. Wij onthullen wat ze liever verborgen willen houden.”

Het feit dat de PA niet blij met ons is, bewijst voor mij dat we op de goede weg zijn, dat we iets goed doen.

— Itamar Marcus

Wat is de impact van je werk?

“Ik spreek in parlementen over de hele wereld. Onlangs was ik in Noorwegen, Zweden, Spanje, Nederland en België. Binnenkort spreek ik in het Amerikaanse Congres en in Ierland. Overal waar ik kom, ontmoet ik regeringsleiders en parlementsleden en wijs ik op de schokkende feiten van de Palestijnse indoctrinatie en hun kindermisbruik. En dat leidt regelmatig tot veranderingen in buitenlands beleid en veroordelingen van het geweld.”

Je doet dit werk nu al bijna dertig jaar. Wanneer is je werk klaar?

“Als de wereld erkent dat de PA geen vredespartner is. Leiders over de hele wereld maken de cruciale fout om de symptomen te bestrijden in plaats van de oorzaak. Ze zeggen bijvoorbeeld: ‘Staat er opruiing in Palestijnse schoolboeken? Dan gaan we die boekjes corrigeren.’ Maar dat lost het onderliggende probleem niet op. Dit zijn geen geïsoleerde vergissingen van het Palestijnse leiderschap, het weerspiegelt hun beleid. Als ze de schoolboeken veranderen omdat we ze dwingen, zullen ze elders de haat onderwijzen. Ze moedigen terreur aan, ze geven bonussen aan terroristen, ze voeden hun kinderen op met haat en ze verkondigen dat Israël vernietigd zal worden. Dat geloven ze echt. Er moet nieuw leiderschap komen, afgedwongen door de internationale gemeenschap.”

Wat kunnen mensen doen om je werk te ondersteunen?

“PMW is een non-profit organisatie, we leven van donaties. Je kunt ons werk financieel ondersteunen. Maar je kunt ook meer doen. Ik ontmoet wereldwijd mensen die me vertellen dat ze al jaren PMW-materialen gebruiken en verspreiden. Mijn oproep is: ga naar onze website en meld je aan voor onze nieuwsbrief. Bestudeer ons materiaal en stuur het door naar journalisten en politici. Als je artikelen leest waarin Israël wordt beschuldigd, neem dan contact op met deze journalisten en stuur hen ons materiaal door. Niet elke journalist die negatief over Israël schrijft, heeft een hekel aan Israël. Velen van hen zijn gewoon verkeerd geïnformeerd. Hetzelfde geldt voor veel politici en ministers. Elke keer dat je iemand informeert, zorg je ervoor dat de waarheid aan het licht komt. En dat is de beste manier om Israël te helpen.”

Op 30 juni zonden we een livestream-interview uit met Itamar Marcus. Bekijk 'm hier terug:

Sara van Oordt

De auteur

Sara van Oordt-Jonckheere

Sara werkt als hoofd media en communicatie bij Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda