Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Nieuws uit Israël

Terug naar overzicht

In de overlevingsstand

16 november 2023

4

Leon en Janine Meijer zijn deze week in Israël en bezoeken namens Christenen voor Israël verschillende mensen. Ze zullen u hier deze week van op de hoogte houden. Ze woonden zelf van 1991-1999 in Israël.

De navigatie valt uit. GPS werkt opeens niet meer. We rijden in het noorden van Israël, waar Dafna ons wil laten zien hoe het leven eruit ziet onder de dreiging van raketaanvallen. Dafna is een medewerkster van de regio rond Kirjat Shmona, aan de grens met Libanon en Syrië. We rijden langs militaire wegafzettingen, onderweg vooral militaire voertuigen, soldaten die ons door wuiven.

Van eerdere bezoeken kennen we het gebied een beetje en zonder navigatie lukt het ons toch om kibboets Amir te vinden. De poort van de kibboets gaat open. Dafna staat ons op te wachten en zwaarbewapende mannen van middelbare leeftijd wijzen ons de weg naar de ontvangstruimte: een bunker. Tot aan 5 km met de grens met Libanon zijn alle inwoners geëvacueerd. Kibboets Amir ligt op 5,2 km. Orit, Chaim, Barak en Eran leggen ons uit wat de eerste, tweede en derde linie is.

Veiligheid

Chaim is verantwoordelijk voor de algehele veiligheid. Tijdens ons bezoek blijft hij ook steeds dicht bij ons, zijn M16 hangt losjes om zijn schouder. Wat hij in het dagelijks leven doet? 'Ik was aan het genieten van mijn pensioen’. Maar zo te zien is het zo’n gepensioneerde die vaak de sportschool bezoekt. Tijdens ons bezoek horen we harde knallen. Chaim stelt ons gerust. ‘Dat is onze artillerie. Als je hier woont kun je het verschil horen als zij op ons schieten. Hezbollah heeft gisteren veel op ons geschoten en we maken duidelijk dat dat niet ongestraft gaat.’

Barak hoort bij de eerste linie en bewaakt met anderen gewapende leden van de kibboets hun dorp. ‘Wat er in Gaza is gebeurd, mag hier niet gebeuren. We zijn alert op infiltranten.’ Orit, de vrouw in het gezelschap, is verantwoordelijk voor de tweede linie. Als er een raket neerkomt, dan moeten ze de gewonden zo snel mogelijk verzorgen. In de bunker staat alles daarvoor klaar en ze heeft inmiddels ook gezorgd dat er een arts in het dorp is komen logeren. De anderen kijken haar verbaasd aan. ‘Ja, zegt ze, ik heb een vrijwilliger gevonden, ik heb een kamer en eten voor hem geregeld.‘

Overlevingsstand

Eran is verantwoordelijk voor de derde linie. De bewoners van deze kibboets zijn niet geëvacueerd, maar het is niet veilig om de kinderen nu naar andere dorpen naar school te brengen en daarom organiseert elk dorp zijn eigen onderwijs van basis tot voortgezet onderwijs. Hij neemt ons mee naar een andere ondergrondse bunker, waar groep 1, 2 en 3 van de basisschool zitten. Eran vertelt dat de kinderen zoveel mogelijk dagelijkse routine wordt geboden. Maar een routine die ze niet toestaat buiten te spelen.

Orit vat het treffend samen: we staan in de overlevingsstand. Voorbereid op het ergste. In een radiostudio verderop bedanken de medewerkers dat we zijn gekomen. ‘Dit doet ons zoveel, dat je nu komt, om te zien hoe we leven.’ Niet voor het eerst wellen er tranen op in de ogen van de mensen die we ontmoeten. We beseffen dat het in Nederland niet doordringt dat Israël niet alleen in Gaza een strijd voert, maar dat het hele land in oorlog is.

Bekijk hier een aantal beelden. Klik op een foto voor een vergroting.

Doneren
Abonneren
Agenda