Sluiten

Zoeken.

Hoe het coronavirus Israëls vijanden beteugelt

Door Yochanan Visser - 

17 maart 2020

Terwijl alle ogen in Israël gericht zijn op de pogingen van de regering om het coronavirus in bedwang te houden, ontwikkelt zich zowel in Syrië als Iran een regelrechte ramp in dit verband.


De Israёlische regering nam het afgelopen weekend verdere maatregelen om de epidemie onder controle te krijgen die nu al meer dan 300 Israёlis ziek heeft gemaakt terwijl tienduizenden anderen in quarantaine verblijven.
Tot nu toe is er niemand in Israёl gestorven aan het coronavirus, maar het aantal geїnfecteerde Israёli’s liep de afgelopen dagen sterk op. De verwachting is echter dat over meer dan een week de resultaten van de strenge maatregelen die Israёl nam zichtbaar zullen worden en dat dan het aantal geїnfecteerden zal gaan afnemen.

Syrië

De wijze waarop de Israёlische regering omgaat met de coronacrisis staat in schril contrast met wat er in landen die Israёls vernietiging nastreven gebeurt. In Syrië houdt dictator Bashar al-Assad vol dat er geen gevallen van corona zijn ontdekt, maar berichten in de buitenlandse media geven anders aan. Al-Jazeera meldde bijvoorbeeld dat er bezorgdheid bestaat over “een catastrofale uitbraak” in Syrië nadat Pakistan had gemeld dat sommige van zijn burgers die met het virus besmet waren terugkeerden uit Syrië.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldde bovendien uitbraken van corona in de provincies Tartous, Damascus, Homs en Latakia. “Er zijn gevallen (van Corona) en doden in Latakia, maar de staat wil dit niet erkennen”, zei een Syrische hulpverlener die in Latakia woont aldus Al-Jazeera. Een Syrische arts die in Latakia woonde, bevestigde dat de lokale ziekenhuizen COVID-19-patiënten behandelen en legde vervolgens de schokkende verklaring af dat de ziekenhuizen geen testkits hebben om de ziekte vast te stellen.

Dit verklaart ook waarom de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geen overheidsrapporten over de Syrische corona-uitbraak ontvangt. Lokale Syrische media in de oostelijke Syrische provincie Deir ez-Zur meldden bovendien dat een aantal niet-Syrische burgers (Iraniërs en Irakezen) in het ziekenhuis waren opgenomen nadat ze ziek waren geworden door het COVID-19-virus.

“Hij vergeleek het aantal besmette mensen en sterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk met dat in Syrië en zei dat een dodental van 17,25 procent duidt op een veel grotere uitbraak dan wordt aangenomen tot nu toe.”

Als gevolg van de verspreiding van het virus in Oost-Syrië meldde het Israëlische leger een afname van de activiteiten van pro-Iraanse milities in Oost-Syrië. IDF-woordvoerder Brig.-Gen. Hidai Zilberman zei maandag dat “er vijandige landen zijn die veel sterker zijn getroffen dan wij door corona en dat hun activiteiten daarom zijn afgenomen”, in een verwijzing naar Syrië en Iran.

Een Syrische arts in Damascus meldde een geval van corona in een ziekenhuis in de Syrische hoofdstad en werd prompt door het regime gearresteerd, waarna hij zijn oorspronkelijke rapport herriep. Dr. Zaher Sahloul, een Syrische arts die in de Verenigde Staten woont, zegt dat er in Syrië ten minste 2.470 coronapatiënten zijn, met maar liefst 427 doden tot gevolg. Hij vergeleek het aantal besmette mensen (460) en sterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk (6) met dat in Syrië en zei dat een dodental van 17,25 procent duidt op een veel grotere uitbraak dan wordt aangenomen tot nu toe.

Deskundigen wijzen erop dat de pro-Assad-coalitie vele ziekenhuizen heeft gebombardeerd om rebellen medische zorg te ontzeggen en suggereren dat Assad opzettelijk de uitbraak van corona ontkent om de oppositie tegen de oprukkende regeringstroepen te verzwakken. Dit is vooral het geval in de noordwestelijke provincie Idlib, waar de bevolking overwegend soennitisch moslim is en een verhoogd risico loopt om besmet te raken door de ziekte vanwege het gebrek aan medische diensten en hygiëne.

Iran

Assad kopieert in dit opzicht het beleid van het Iraanse regime dat ook liegt over de omvang van de corona-uitbraak in Iran. Afgelopen zondag meldde het regime van Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei 14.000 coronagevallen en 724 doden met 113 nieuwe slachtoffers op één dag. De Iraanse oppositie schat het dodental echter op maar liefst 5.500, een toename van 600 in vergelijking met het aantal dat men zondag publiceerde.
Onder de doden en zieken zijn een aanzienlijk aantal regeringsfunctionarissen, waaronder de Iraanse vice-president en twee belangrijke adviseurs van Ayatollah Khamenei, alsmede een lid van de religieuze assemblee van Iran, een orgaan dat adviseert over de benoeming van een nieuwe opperste leider.

Iran heeft nu de niet-officiële staat van beleg verklaard in het land en heeft honderdduizenden leden van het Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) ingezet om de crisis in te dammen en burgers op het Corona-virus te testen. Brigadier Generaal Sholamreza Jalali, het hoofd van de Iraanse Passieve Defensieorganisatie, een regime-instantie, gaf toe dat de inzet van de IRG verband houdt met de angst van het regime voor een nieuwe opstand deze keer vanwege verontwaardiging onder het publiek over de aanpak van de coronacrisis.

“Naast externe bedreigingen, kunnen binnenlandse bedreigingen zoals rellen, revoluties, staatsgrepen, hongersnoden en pandemieën ook de veiligheid en stabiliteit van een staat in gevaar brengen, waardoor de staat uiteenvalt”, schreef Jalali op Twitter.

Iraanse functionarissen zijn uiterst kritisch over de weigering van het regime om passende maatregelen te nemen om de crisis het hoofd te bieden en bekritiseerden de autoriteiten vooral omdat men de stad Qom waar de uitbraak van norona in Iran begon niet in quarantaine plaatste.
“We hadden Qom vanaf dag één in quarantaine moeten plaatsen. … Deze ziekte is geen grap, en dit is de manier waarop we ermee omgaan ? … De economie en alles zal ineenstorten; het is geen grap. Wat zou er zijn gebeurd wanneer ze (het regime) het land gedurende 15 dagen hadden gesloten? Als we dat op de eerste dag hadden gedaan, zou het zich niet hebben verspreid”, zei Massoud Pezeshkian, een Iraanse politicus.

CNN en de New York Times meldden eerder, op basis van satellietbeelden, dat er twee grote massagraven die onlangs op een begraafplaats buiten Qom waren gegraven, waren ontdekt om lijken van coronaslachtoffers te begraven. Eerder vorige week had CNN gerapporteerd dat in een mortuarium in Qom lange rijen lijken in zwarte lijkzakken waren gesignaleerd. Een Iraniёr die een video van het mortuarium op sociale media postte werd gearresteerd en verdween vervolgens.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda