Sluiten

Zoeken.

Het was weer oorlog

Door Geja Lahpor - 

8 augustus 2022

F220807YS71

Het Israëlische Iron Dome-systeem maakt Palestijnse raketten in de lucht onschadelijk, zoals hier boven Sderot. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Smadar Morag woont met haar gezin in Ashdod, niet ver van de Gazastrook. Hoe heeft ze daar de afgelopen dagen, die erg onrustig waren, ervaren?

In deze dagen woedde een korte oorlog met de islamitische jihad, waarbij Palestijnse militanten meer dan 400 raketten op Israël afvuurden. Met de Iron Dome, het verdedigingsschild, heeft Israël de meeste raketten uit de lucht kunnen schieten. Maar steeds opnieuw gaat bij elke raket het alarm af in Israël.

Het gezin Morag zit aan de shabbatsmaaltijd als ze ineens het raketalarm horen. Alle vier schieten ze in de stress, want ze hebben maar 40 seconden om in de schuilkelder te komen.

Smadar: “De angst zat er goed in. We kwamen vanaf toen zo weinig mogelijk buiten, omdat je niet getroffen wil worden door raketten en ook niet geconfronteerd wil worden met luchtalarm, waarvan je niet altijd weet waar de dichtstbijzijnde schuilkelder is”.

Kiddush

Omdat het gezin dicht bij de zee woont, horen ze ook de reacties van de marine op zee en van de straaljagers die continu overvliegen. “We horen de hele dag door harde ontploffingen en explosies in onze kamer. We konden zelfs de Iron Dome zien werken. Het leek op een groot soort vuurwerk. En dit, terwijl we met de kiddush, een zegen over de wijn op shabbat, bezig waren. De tegenstelling kon niet groter”.

Hoe hebben ze deze heftige en bedreigende dagen verder ervaren?

Gevolgen

Smadar: “Mijn dochter(16) raakt heel erg in de stress, zij heeft alle dagen in de schuilkelder gezeten en wilde daar steeds blijven omdat ze zich hierin het veiligst voelt. Gelukkig is ze er vandaag (maandag) weer uitgekomen en staat zelfs een taart te bakken. Ik slaap tijdens het oorlogsgeweld door de spanningen zelf ook zeer slecht omdat je dag en nacht op je qui-vive moet zijn. Door eerdere oorlogen heb ik last van mijn schildklier gekregen en moest ik een behandeling ondergaan. En als je dan het nieuws ziet en de verslaggeving wereldwijd hoort wat hier allemaal gebeurt, denk ik: de mensen zouden eens moeten weten én ervaren hoe ze misleid worden door de media en door alle Arabische zenders. Nu is het maandag 8 augustus. De raketten, bommen en alarm horen we gelukkig niet meer."

Geja

De auteur

Geja Lahpor

Geja Lahpor is freelance journaliste en schrijft regelmatig voor Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda