Sluiten

Zoeken.

Foto-update: Het laatste nieuws uit… Oekraïne!

Door Koen Carlier - 

15 oktober 2021

Fotoupdate Koen (1)

Op 30 september werd de gerenoveerde eetzaal bij weeshuis Tikva in Odessa officieel geopend.

De laatste weken zijn hier in Oekraïne hectisch geweest, met een aantal bijzondere gebeurtenissen. We willen deze graag met u delen en zetten even alles op een rijtje!

30 september: Tikva Odessa

Op 1 september werd de gerenoveerde eetzaal bij het weeshuis Tikva in Odessa in gebruik genomen. Hierover hadden we u afgelopen zomer ingelicht. Maar vanwege de vele Joodse feestdagen in september en tussendoor vele ritten met Joodse families voor hun voorgoed vertrek hebben we de eetzaal pas officieel geopend op donderdag 30 september. Het resultaat was prachtig! Ik (Koen) mocht meehelpen de maaltijden inscheppen, zelf ook de lunch nuttigen en sprak de kinderen toe over onze jarenlange samenwerking. Ook wij werden door Michael Brodman en Raffael Kruskal uitvoerig bedankt. Veel van de 160 kinderen die daar les krijgen komen uit moeilijke thuissituaties. Ook de weeskinderen volgen daar les. Wat me wel verbaasde, is dat de kinderen elke dag tussen de 2 en 4 uur Hebreeuwse les krijgen. De kinderen worden met veel liefde begeleid en uiteindelijk zullen velen ook kiezen voor een leven in Israël via verschillende jongerenprogramma’s van het Joods Agentschap.

(tekst gaat onder de foto's verder)

6 oktober: Babi Jar

Het is tachtig jaar na de massaslachting bij Babi Jar. In twee dagen tijd werden meer dan 33.000 Joden vermoord. Op zes oktober werd er een officiële herdenking gehouden, waar de presidenten van Israël, Duitsland en Oekraïne bij aanwezig waren.

Op dezelfde dag maakten meer dan 100 olim (immigranten) alija naar Israël. De immigranten kwamen van allerlei plaatsen uit Oekraïne.

De gebeurtenissen bij het herdenken van Babi Jar en de alija op deze dag doen denken aan de woorden uit Ezechiël 37:

"Toen zei Hij tegen mij: Mensenkind, deze beenderen zijn heel het huis van Israël. Zie, ze zeggen: Onze beenderen zijn verdord en onze hoop is vergaan, wij zijn afgesneden! Profeteer daarom, en zeg tegen hen: Zo zegt de Heere HEERE: Zie, Ik zal uw graven openen en Ik zal u uit uw graven doen oprijzen, Mijn volk, en Ik zal u brengen in het land van Israël. Dan zult u weten dat Ik de HEERE ben, als Ik uw graven open en als Ik u uit uw graven doe oprijzen, Mijn volk. Ik zal Mijn Geest in u geven, u zult tot leven komen en Ik zal u in uw land zetten. Dan zult u weten dat Ík, de HEERE, dit gesproken en gedaan heb, spreekt de HEERE." - Ezechiël 37:11-14

(tekst gaat onder de foto's verder)

10 oktober: bezoek aan Tropova

Een oude vrouw uit het Oekraïense dorpje Tropova vertelde regelmatig aan haar zoon Nicolai dat er op zijn landbouwgrond honderden Joden liggen begraven. Zij zijn omgekomen tijdens de Holocaust wegens ziekte, honger, tyfus en de hachelijke levensomstandigheden. Ze hamerde erop dat daar een herdenkingsmonument zou moeten komen.

Pas na haar dood wilde Nicolai de wens van zijn moeder inwilligen. Hij ging op zoek en vertelde wat hij wist aan een historicus. Nadat documenten vanuit het archief in Odessa vermeldden dat in dat dorpje inderdaad er een getto was en daar inderdaad de plaats van het Joodse massagraf is, werd er op 10 oktober een Holocaustmonument onthuld. Dit monument is gesponsord door Christenen voor Israël.

Moshe uit Chernovtsy is er ook persoonlijk bij. Zijn overgrootmoeder ligt daar ergens in een Joodse massagraf begraven. Niemand weet echter precies waar. Tijdens de onthulling sprak Rabbijn Shaul een gebed uit voor de overledenen (zie video), waarna het Holocaustmonument officieel werd onthuld.

(tekst gaat onder de video en foto's verder)

Vanaf 11 oktober: voedselpakketten

Vanaf 11 oktober zijn we druk in de weer geweest met het inpakken van 1500 voedselpakketten. Deze pakketten (11 kg per stuk) zullen uitgedeeld worden aan arme Joodse ouderen. Komende winter hopen we nog eens duizenden voedselpakketten te verdelen. We zijn dankbaar dat we dit werk mogen doen en iets mogen betekenen voor de vele Joodse ouderen!

13 oktober: Yom HaAliyah

Op 13 oktober was het Yom HaAliya. Dit is een Israëlische nationale feestdag. Op deze dag wordt gevierd en herdacht dat het Joodse volk haar intrede deed in het land Israël.

De terugkeer uit de diaspora is gestegen met 31% in vergelijking met 2020. Dit betekent dat er in het afgelopen jaar 20.360 olim vanuit de hele wereld voorgoed naar Israël zijn vertrokken. Deze terugkeer wordt feestelijk gevierd.

Vanuit Oekraine vertrokken meer dan 100 olim. Hun vertrek is voor ons telkens weer een speciale gebeurtenis, omdat we er op een praktische manier nauw bij betrokken zijn. De familie Rosenboim uit Odessa kon het nauwelijks zelf geloven dat ze nu ook voorgoed het Noorderland zullen verlaten. Later vertelden ze ons: “Pas toen we op de bus stapten realiseerden we ons dat onze voorbereiding nu echt voorbij is.” Met 70 kg per persoon zullen de familieleden en honderden anderen een nieuw leven starten.

Op weg terug naar huis bezochten we in een klein dorp de blinde, bijna dove en eenzame Hannah. Olga, een verre buur, brengt haar regelmatig 'Meals on Wheels'-maaltijden en zorgt ervoor dat de houtkachel aanblijft.

Er is nog heel veel te vertellen en te schrijven, maar voor nu laten we het hierbij. We willen u hartelijk bedanken voor uw betrokkenheid en gebeden. Ook zijn we ontzettend dankbaar voor alle chauffeurs. Zij rijden ondanks de soms lastige omstandigheden duizenden kilometers om Joodse immigranten te vervoeren en voedselpakketten rond te brengen.

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda