Sluiten

Zoeken.

Gastvrijheid in de soeka

Door Yoel Schukkmann - 

12 oktober 2022

20221009_163355

De binnenkant van de soeka.

Op het moment van schrijven is het de avond voor Soekot. Vanavond is een heel erg drukke avond omdat iedereen druk bezig is met alle voorbereidingen voor de feestweek. Het is inmiddels na middernacht, de (super)markten zijn nog propvol. Mensen zijn overal in Israël nog druk bezig zijn met het bouwen van hun loofhutten. Tijdens het zevendaagse feest Soekot wonen Joden namelijk als-het-ware in een soeka.

Onze voorouders trokken veertig jaar lang door de woestijn op weg naar het Heilige Land. Wonderbaarlijke ‘wolken van glorie’ omringden en zweefden boven hen, en beschermden hen tegen de gevaren en ongemakken van de woestijn. De Thora beschrijft deze feestdag als volgt: “Gedurende een periode van zeven dagen zul je in loofhutten wonen. Elke inwoner van Israel zal in hutten wonen, zodat jullie [volgende] generaties zullen weten dat ik de kinderen van Israel in hutten heb laten wonen toen ik ze uit het land Egypte leidde. Ik ben Hasjem, jullie G d.” (Leviticus 23:42-43)

Sindsdien herdenken wij G-ds goedheid en bevestigen we opnieuw ons vertrouwen in Zijn voorzienigheid door te ‘wonen’ in een soeka tijdens de week van Soekot, van de 15e tot de 21e van de Hebreeuwse maand Tisjree (buiten Israël tot de 22e).

Wat is een soeka?

Een soeka is simpel gezegd een buitenhut die is bedekt met vegetatie. Dit klinkt heel simpel maar toch zijn er veel richtlijnen en vereisten die moeten worden gevolgd bij het bouwen, en met betrekking tot de locatie waar we een soeka kunnen plaatsen. Als deze niet worden gevolgd is de soeka niet ‘koosjer’ en kunnen we het dus niet gebruiken om het Thora-gebod te vervullen.

Zodra de soeka is opgebouwd en de feestdag is aangebroken eten wij daar alle maaltijden, studeren we daar Thora en kletsen we er gezellig met vrienden en familie. Veel religieuze Joden slapen zelfs in de soeka. Een soeka kan bijna overal worden neergezet, op voorwaarde dat het onder de hemel is. De Talmoed spreekt zelfs over soeka's op de ossenkar, op een boot, een boomtop of op de ruggen van kamelen.

Gasten

In vergelijking met al deze exotische voorbeelden is die van ons slechts een simpele soeka die op de binnenplaats van onze flat staat – vier verdiepingen onder ons apartement. Maar ondanks de simpliciteit zal het alsnog dienen als een huis om speciale hemelse gasten te ontvangen.

Volgens de Joodse mystieke traditie vertellen onze geleerden ons dat de ‘zeven herders van Israel’ onze soeka elke dag bezoeken. Dit staat in het Aramees bekend als de oesjpiezien. Deze gasten zijn: Abraham, Izaak, Jacob, Mozes, Aaron, Jozef en David. Elke dag bezoekt een nieuwe gast - beginnend met Abraham - onze soekot (loofhutten). Afgezien hiervan heeft het woord ‘soeka’ in het Hebreeuws dezelfde numerieke waarde als twee van G-ds namen samen die wij het meest gebruiken; wat een verwijzing is naar dat wanneer wij in de soeka zitten, we letterlijk omringd zijn door G-ds aanwezigheid.

De soeka is dus eigenlijk een woning voor ons, G-d en de hemelse gasten. Daarom is het gepast om ook gasten van vlees en bloed uit te nodigen om te delen in onze maaltijden in de soeka.

(tekst gaat verder onder afbeeldingen)

Hulp

Gelukkig voor mij waren er een aantal jesjiewa-jongens die heel blij waren om mij te helpen bij het bouwen van onze soeka... onder strikt toezicht van mijn 4-jarige zoontje. En ik moet zeggen dat ze het prachtig hebben gedaan. Ik heb nog nooit een soeka gehad die zo snel - en groot - werd gebouwd. Voor de eerste dag van Soekot verwachten we tot nu toe 14 gasten. Maar met zo'n soeka hebben we de hele week (met een beetje proppen) zeker ruimte voor veel meer gasten, waaronder ook deze geweldige jongens.

Binnen het Jodendom zijn gasten namelijk een onmisbaar onderdeel van de vreugde van elke feestdag. Op Soekot is dit zelfs nog meer het geval. De Joodse geleerden stellen zelfs in de Talmoed dat "het passend is voor alle Joden om in één soeka zitten." Maar aangezien dit logistiek nogal moeilijk te regelen is, proberen we in ieder geval zoveel mogelijk gasten in onze soeka te proppen. Hiermee laten we zien dat we toch van plan zijn dit principe zo goed mogelijk na te volgen.

Moge deze Soekot voor iedereen een echt vreugdevol feest zijn.

Lees ook dit artikel van Yoel Schukkman over het Loofhuttenfeest uit 2020.

Ontwerp zonder titel

De auteur

Yoel Schukkmann

Yoel Schukkmann groeide op in Nederland, waar hij chassidisch werd, wat wij zouden noemen 'ultra-orthodox' Joods. Hij verhuisde daarom in zijn tienerjaren naar Israël om in een jesjiewa te leren....

Doneren
Abonneren
Agenda