Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Even voorstellen: de Israëlische Shalva Band!

Door Petra van der Zande - 

14 augustus 2023

Shalva Band

De Shalva Band bestaat uit acht getalenteerde musici met beperkingen. Zowel het nationale als internationale publiek is gecharmeerd door hun muziekrepertoire en charme. De band is een van Shalva’s beroemdste integratieprogramma’s. In dit artikel stellen we de band aan u voor!

De Shalva Band komt naar Nederland!

Op 16, 17 en 18 oktober geeft de Shalva Band drie spetterende concerten in Oud-Beijerland, Veenendaal en Hoogeveen. Dat wilt u niet missen!

Nieuwe wereld van creativiteit

Het geven van concerten stelt het publiek in staat om de integratie van mensen met beperkingen op een positieve en inspirerende manier te beleven. Door hen leert men op een andere manier te kijken naar uitdagingen, prestaties, moed en acceptatie. We zien wat mogelijk is door motivatie, hard werken en de menselijke geest. De Shalva Band opent een nieuwe wereld van creativiteit. Het heeft het potentieel om de wereld een betere plaats van integratie en toegankelijkheid te maken.

Naast het feit dat de bandleden in dienst zijn van Shalva, studeren en werken zij ook. En uiteraard zijn zij als vrijwilligers dienstbaar op verschillende plaatsen in Jeruzalem. Een aantal leden zijn afgestudeerden van Shalva’s rehabilitatieve programma’s. Hun muzikale talenten werden door Shalva’s muziektherapie programma ontdekt en ontwikkeld.

Wat in 2005 begon als een uniek project voor getalenteerde deelnemers, is uitgegroeid tot een model voor culturele integratie. Door heel Israël en daarbuiten hebben de concerten grote impact op het publiek en musici. Niet alleen is een Shalvaconcert een geweldige en inspirerende muzikale ervaring, maar hebben de uitvoeringen ook barrières doorbroken. Het publiek ziet het potentieel van deze bandleden en hebben hier respect voor.

Wat de Shalva Band teweegbrengt

Op de muzikale reis van Shalva:

  • Leren wij dat muziekcultuur een taal is die mensen van alle landen en mogelijkheden verenigd.
  • Leren wij onze eigen creativiteit ontdekken en het potentieel en contributie om de wereld een betere plaats te maken.
  • Ervaren we de integratie van mensen met beperkingen op een op een positieve en inspirerende manier.
  • Gaan we anders denken over uitdagingen, prestatie, moed en acceptatie.
  • Ervaren we een band met Israël, zijn we trots zijn op de waarden die het representeert en de mogelijkheden die het biedt aan minderbedeelden in de maatschappij.
  • Worden onze ogen geopend voor een nieuwe wereld, waar mensen eerst en vooral mensen zijn, verenigd in onze humaniteit.
  • Waarderen we de mogelijkheden die er zijn door motivatie, hard werken en de menselijke geest.

Even voorstellen: de Shalva Band!

Dertien jaar geleden raakte Shai levensgevaarlijk gewond tijdens een actie van zijn elite IDF-eenheid. Tijdens het lange rehabilitatie proces waardeerde hij iedereen die hem hielp. Eenmaal weer op de been, besloot hij dat de tijd was aangebroken om terug te geven aan de gemeenschap. Al twaalf jaar lang heeft hij nu de leiding van de Shalva Band. Door zijn inzet kwam de Shalva band op een professioneel niveau, wat deuren in de hoogste plaatsen opende. Voor hem, creëert muziek een gemeenschappelijke taal die de wereld van het speciaal onderwijs verbindt met de algemene culturele wereld.

“Het is ontroerend om te zien hoe getalenteerd en professioneel de musici zijn geworden. Er is geen verschil met welke ‘gezonde’ musicus dan ook. De Shalva Band is mijn persoonlijke rehabilitatie.”

De blindgeboren Anael begon op vijfjarige leeftijd te zingen. Samen met haar ouders maakte zij drie jaar later vanuit Frankrijk Alijah. Zingen hielp Anael om zich aan haar nieuwe school aan te passen. Zij blonk uit, ook al sprak ze nog geen woord Hebreeuws.

Zij droomt ervan om zelfstandig te worden en meer zelfverzekerd voor publiek te zingen. Anael hoopt psychologie te gaan studeren met nadruk op trauma counseling. Voor haar is Shalva een plek die geeft – zoveel, dat je niet anders kan dan ook zelf terug te geven. Dat was de reden waarom zij haar vervangende dienst ook in Shalva deed.

“Muziek is alles. Het is mijn thuis. Het is een omarming. Door de muziek ben ik met mezelf en anderen verbonden.”

Dina werd in Manipur, India geboren en kwam op 10-jarige leeftijd naar Israël. Haar muzikale talenten heeft zij van haar moeder, die gitaar speelt. Hebreeuws leerde zij door de liedjes. De vriendelijke en innemende blinde jonge vrouw bekoort het publiek met haar warme persoonlijkheid en prachtige stem. Door het licht en de blijdschap die het publiek uitstraalt voelt Dina zich gelijkwaardig. Ook zij deed haar vervangende dienst bij Shalva en droomt van een succesvolle muzikale carrière.

“Voor mij is het belangrijk niet alleen te ontvangen, maar ook terug te geven. Shalva is mijn thuis en de handvatten die ik daar aangereikt kreeg zullen in de toekomst gebruikt gaan worden.”

Yair groeide op met Shalva’s programma. Eenmaal volwassen, begon hij in de Shalva koffiebar te werken en in de Band te spelen. Koffiebar bezoekers kunnen hem met een grote glimlach op zijn gezicht, enthousiast tafels zien bedienen. Yair is elektricien, heeft sterke meningen en volgt alles wat met politiek te maken heeft.

“Ik ben zo blij dat ik de trommels kan bespelen.”

Yosef heeft Williams’ Syndroom. Vanaf zijn zevende jaar maakte hij deel uit van het Shalva programma, waar hij zich helemaal thuis voelt. Yosef kwam als zanger bij de Shalva band, maar doordat zijn stem in de puberteit veranderde leerde hij de trommels bespelen. Nu is hij zo professioneel dat hij zijn muziekleraren instructie kan geven. Muziek stelt Yosef in staat zijn persoonlijke dromen te vervullen. Deel uit maken van deze band is een belangrijk onderdeel van zijn leven.

“Muziek verlicht mijn leven; muziek maakt mij gelijkwaardig.”

Tal heeft Downsyndroom. Sinds zijn zesde jaar maakt hij deel uit van Shalva, waar zijn talent met het drumstel tijdens de muziektherapie werd ontdekt. Tals hobby is gebarentaal leren. Het publiek vindt het prachtig als hij een soliste begeleid met gebarentaal. Zijn droom is in de IDF te dienen.

“Het is mijn favoriete bezigheid!”

Guy studeerde Muziek Compositie aan de Jeruzalem Academie voor Muziek en Dans. Zij visuele beperking weerhield hem er niet van om zijn opleiding af te maken. Ondanks zijn handicap en de moeilijkheden die dit met zich meebrengt, is hij binnen de Israëlische muziekwereld een bekende keyboardspeler.

Sara (de jongste dochter van Malki en Kalman, de oprichters van Shalva) was al op jonge leeftijd als vrijwilligster bij Shalva betrokken. Sinds haar 13e jaar speelt zij gitaar en kwam de getalenteerde musicus tijdens haar vervangende dienstperiode bij de Shalva Band. Sara reisde met de Band mee naar het buitenland en is voor de leden een vriendin en vertrouwenspersoon. Zij let erop dat er in hun sociale en emotionele noden op een effectieve manier voorzien wordt. Sara componeert en schrijft veel van de liederen die door de Band worden uitgevoerd.

“Muziek weerspiegelt ons innerlijk en helpt om de magie van eenieder naar buiten te brengen.”

De Shalva Band komt naar Nederland!

Op 16, 17 en 18 oktober geeft de Shalva Band drie spetterende concerten in Oud-Beijerland, Veenendaal en Hoogeveen. Dat wilt u niet missen!

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda