Sluiten

Zoeken.

En het water werd in tweeën gespleten...

Door Elena Kovarsky - 

8 april 2021

2020 Website CVI (97)

Natalia Kleiner en haar dochter uit Oekraïne maakten alija

“Maar de Israëlieten gingen op het droge, midden door de zee. Het water was voor hen een muur aan hun rechter- en linkerhand” – Exodus 14:29 (HSV)

Natalia Kleiner

Dit is een verhaal over een jonge vrouw uit Transkarpatië (district in West-Oekraïne) die eind maart 2021 alija maakte.

Kort voor Pesach werden er vier vliegtuigen met nieuwe Joodse gezinnen in Israël verwelkomd. De nieuwe olim kwamen uit Rusland, Oekraïne, de VS, Argentinië en Zuid-Afrika. Hun komst werd als een zegen en een groot wonder ervaren. Het leek alsof de zeeën zich scheidden en de weg naar huis openden voor duizenden mensen. Alle families hadden hun eigen redenen om alija te maken. Denk aan antisemitisme, onrecht, politieke situatie, oorlog of een eerbetoon aan hun voorouders.

Voor alleenstaande moeder Natalia Kleiner uit het kleine stadje Mukatchevo (West-Oekraïne) was het de enige kans op een betere toekomst voor haar 8-jarige dochtertje Emilia. Ze keek enorm uit naar het moment dat ze in Israël zou aankomen. Ze nam ontslag van haar werk, maar ze moest nog steeds huur betalen en haar dochter eten geven.

“Door de coronapandemie moesten we onze plannen aanpassen. Dankzij de hulp van Christenen voor Israël hielden we ons hoofd boven water! Ze waren blij mij en mijn dochter te verwelkomen in Kiev en ons na een maand wachten naar het Beloofde Land te begeleiden”, zei Natalia. Nu is ze met haar dochter in Israël ondergebracht in kibboets Revivim in de Negevwoestijn.

(tekst gaat verder onder de foto)

Terug in de tijd

Om te begrijpen waarom deze stap voor Natalia enorm belangrijk is, is het belangrijk om de geschiedenis van haar moederland Oekraïne te kennen. De Joodse gemeenschap in Transkarpatië vestigde zich vanaf de 17e eeuw in het plaatsje Mukatchevo. In 1938 vormden de Joden er 44% van de bevolking. Destijds waren er dertig synagogen. Ook was er een speciale basisschool en een gymzaal voor de Joodse kinderen.

Alles veranderde toen Mukatchevo weer onder Hongaars bestuur kwam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joden naar de gevaarlijkste kampen en fabrieken gestuurd om te werken. In 1944 werden de Joden in twee getto’s geplaatst. Vanuit die getto’s kwamen ze in vernietigingskamp Auschwitz terecht.

Aan het einde van de oorlog werden de Joden in Transkarpatië echter nog steeds onderdrukt, dit keer door de Sovjet-Unie. In 1959 woonden er nog maar 2000 Joden in de regio en werden alle synagogen gesloten. Men mocht niet meer samenkomen. In 2005 waren er slechts 300 Joden overgebleven.

Maar ondanks alle moeilijkheden was het voor de Joden van Mukatchevo erg belangrijk om hun Joodse tradities en waarden te behouden en door te geven aan hun nakomelingen. En met succes. Natalia wist zo alles over zichzelf, haar geschiedenis en haar Joodse wortels. In 1990 werd de synagoge teruggegeven aan de Joodse gemeenschap, waar de grootvader van Natalia deel van uitmaakt.

Natalia zelf ging op zondag naar de Joodse school en nam deel aan de jeugdclub. Ze vierde alle Joodse feestdagen en voelde zich deel van het Joodse volk. Nu beginnen Natalia en haar dochter aan hun reis door het land dat door God aan hun voorouders is gegeven!

Natalia: "Op de avond voor Pesach was ik hier, in het Beloofde Land. Ik ben vrij, zowel fysiek als geestelijk."

First Home in the Homeland

Natalia gelooft in wonderen: “Eén ervan is mij overkomen. Op de avond voor Pesach was ik hier, in het Beloofde Land. Ik ben vrij, zowel fysiek als geestelijk. Ik dank iedereen die dit wonder met mij heeft meegemaakt en ervoor gezorgd heeft dat dit mogelijk werd. Ik kijk ernaar uit om mijn nieuwe thuis beter te leren kennen.

We wensen dat Natalia en haar dochter innerlijke rust en geluk vinden en goed mogen integreren in hun nieuwe thuisland Israël.

Christenen voor Israël heeft Natalia en haar dochter geholpen om alija te maken. Het integratieproject First Home in the Homeland helpt hen verder in Israël. U kunt gezinnen als die van Natalia helpen. De integratie van Joodse gezinnen in het 'First Home in the Homeland'-programma kost 450 euro per persoon. De nadruk ligt in de eerste vijf maanden op het studeren van de Hebreeuwse taal. We willen graag dit jaar 300 gezinnen helpen. Doet u mee? Elk bedrag is welkom!

Anonieme auteur artikelen

De auteur

Elena Kovarsky

Doneren
Abonneren
Agenda