Sluiten

Zoeken.

Een symbool van vrede

Door Joanne Nihom - 

21 maart 2022

WhatsApp Image 2022-03-19 at 2.25.29 PM (4)

Een stukje keramiek in een prachtig blauwe kleur. Op de voorkant staat ‘lachen’ in het Ivriet, Engels en Arabisch. Op de achterkant schrijf ik: ‘Laat er snel vrede komen.’.

Ik was er al eerder. Netiv HaAsara, een van de dorpen aan de grens met Gaza. Het ligt aan de kant van Israël bij een immens hoge grijze, lelijke muur van beton, die de scheiding vormt tussen Israël en Gaza. Dit is een gebied van veel geweld. Een grensafsluiting van prikkeldraad was niet voldoende, vandaar deze muur. Waar je ook in het dorp staat, zie je het massale beton.

Pad naar vrede

Keramiste Tsameret ziet de muur zelfs vanuit de ramen van haar huis.

“Het beschermt ons, maar het vormt tegelijkertijd ook een bedreiging. De muur herinnert ons continu aan de afschuwelijke spiraal van geweld”, aldus Tsameret. “Zelfs als het rustig is. In 2010 besloot ik dat ik iets moest doen aan de muur. Ik wilde er iets maken vol optimisme, waar we, ondanks alles, graag willen zijn. Ik schilderde er een grote witte vredesduif op, met een olijftak in zijn snavel. Eronder schreef ik in het Ivriet, Engels en Arabisch: ‘Pad naar Vrede.’ Vanuit Gaza zie je deze muur ook. Hij scheidt onze grenzen, maar ook ons, de mensen aan beide zijden. Daarom schreef ik aan de kant van Gaza: ‘Shalom en Salaam’, wat in het Ivriet en Arabisch vrede betekent. Ik schreef het heel groot, om te laten zien dat we aan ze denken en geen oorlog willen. Maar ik wilde meer.”

De muur herinnert ons continu aan de afschuwelijke spiraal van geweld.

— Tsameret

In haar studio maakt ze kleine stukjes keramiek in een veelheid van vormen, zoals hartjes, vlinders en vogels. Ze beschildert ze in allerlei kleuren en schrijft er mooie woorden op. Haar idee is dat iedere bewoner van haar dorp naar de muur gaat, daar een steen uitzoekt en die op de muur lijmt. “Zodat we met zijn allen een muur van hoop creëren.” Nooit had ze gedacht dat het zo groots zou worden. Haar idee verspreidde zich. Inmiddels heeft ze een gedeelte van haar huis uitgebouwd tot ontvangstruimte, waar toeristen uit binnen- en buitenland het verhaal van het leven aan de grens horen en vervolgens met haar meelopen naar de muur om daar een stukje keramiek op de muur te plakken.

“Soms komen ook Palestijnen uit Gaza. Samen met ons lijmen ze hun eigen stenen van hoop. Ik wil dat ze weten dat we vrede willen en dat we willen samenleven met elkaar. Van mens tot mens, van hart tot hart.”

De keramieken figuurtjes maakt ze in haar atelier. De stenen zijn weerbestendig, de kleur zal door zon of regen niet veranderen. Iedere bezoeker wordt uitgenodigd een persoonlijke boodschap achterop te schrijven en die vervolgens met lijm op de muur aan te brengen. Kleur op kleur. “Vertel erover. Verspreid onze boodschap van hoop’

Ik sta bij de muur. Groots, angstaanjagend, maar ook zo vol hoop. Een muur van vrede en hoop.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda