Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Een noodkreet uit de Oekraïense stad Cherson

Door Koen Carlier - 

14 november 2022

3

Een nieuwe lading voedsel bestemd voor Oost-Oekraïne. We hopen binnenkort enkele ladingen naar Cherson te brengen.

We hebben allemaal het nieuws gehoord, gelezen of de beelden gezien over de bevrijding van de Oekraïense stad Cherson. We waren met een groep Joodse vluchtelingen onderweg naar Moldavië toen het nieuws ons ook bereikte.

Problemen in Cherson

Dat Cherson bevrijd is, is natuurlijk goed nieuws. Maar nu komt ook de werkelijkheid van de omstandigheden in de stad aan het licht. Eens was Cherson een grote stad met zo’n driehonderdduizend inwoners. Niemand weet hoeveel inwoners er overgebleven zijn. De stad was de laatste tijd compleet afgesloten van de buitenwereld. Er was geen internet of mobiel verkeer. Zodoende wist niemand hoe het met de inwoners van Cherson ging.

Ook de infrastructuur van de stad was met opzet vernietigd. De stad is nu praktisch zonder watertoevoer, elektriciteit en gasverwarming. We vrezen dat dit ook niet op korte termijn hersteld en opgelost is. U kunt zich vast voorstellen dat er een humanitaire ramp ophanden is.

Noodkreet

Inmiddels hebben we een noodkreet ontvangen van de Joodse gemeenschap van Cherson, met het verzoek om zo snel mogelijk te helpen met voedselpakketten. We willen hier uiteraard direct gehoor aan geven. Het is echter op dit moment erg moeilijk om de stad binnen te komen. Cherson is acht maanden lang belegerd geweest en momenteel nog steeds niet geheel bevrijd. Aan de andere kant van rivier de Dnepr is nog een deel van de stad waar de Russen zich nu hebben teruggetrokken. Ook liggen er in en rondom de stad veel mijnen begraven, waardoor het niet zonder gevaar is om de stad te betreden.

Om de stad binnen te kunnen gaan en voedselhulp te kunnen brengen, moet je ook beschikken over de nodige vergunningen en officiële papieren. We werken nu dus hard om de juiste papieren te krijgen, om zo met een hulpkonvooi mee te kunnen rijden en een grote partij voedselpakketten te brengen naar de overgebleven Joodse gemeenschap, die vooral bestaat uit ouderen.

Ondanks dat we de nodige documenten nog niet hebben bemachtigd, zitten we niet stil. We zijn vast begonnen met het inpakken van de voedselpakketten en brengen deze naar de stad Odessa. Wanneer we groen licht krijgen, dan brengen we de pakketten direct naar Cherson.

(tekst gaat onder de foto's verder, klik op een foto voor een vergroting)

Joodse gemeenschap

Inmiddels is er contact geweest met de Joodse gemeenschap uit de stad. Ze vertellen dat het een angstige tijd is geweest, omdat de stad volledig afgesloten was van de buitenwereld. De inwoners van de stad hebben geen idee hoe het met hun families gaat, of ze nog leven en waar ze zich bevinden. Andersom ook: niemand had enig idee hoe het met de achtergebleven inwoners van Cherson ging. Gelukkig is hier nu een eind aangekomen, maar helaas nog niet aan alle problemen die er in de stad zijn ontstaan.

Daarom is het nu onze prioriteit om zo snel mogelijk voedselhulp te bieden aan de Joodse gemeenschap van Cherson. Natuurlijk kunnen we niet alle problemen oplossen, maar als deze noodkreet uit Cherson ons bereikt, dan willen we daar zo snel mogelijk gehoor aan geven. Ook gaan we dan direct kijken of er mensen bij zijn die geëvacueerd willen worden en willen vertrekken naar Israël.

(tekst gaat onder de video verder)

Een stad die onder de aandacht is verdwenen, is de stad Mykolajiv. Deze stad ligt negentig kilometer van Cherson verwijderd. Mykolajiv is nog altijd in Oekraïense handen, maar wordt nog regelmatig gebombardeerd. In de afgelopen paar dagen vielen er zes dodelijke slachtoffers. Ons plan is om ook voedselhulp te gaan bieden in deze stad.

Help ook mee!

We blijven met ons team gefocust onze taken: voedselhulp, evacueren en repatriëren naar Israël. En daar willen we ook de komende tijd mee doorgaan. Vooral nu de winter in zicht is, is het belangrijk om de Joodse gemeenschap van voedsel te voorzien. Wilt u ons daarbij helpen? U donatie is – juist nu – van levensbelang. Eén voedselpakket kost €15,-. U kunt hieronder uw donatie overmaken. Alvast bedankt voor uw hulp en gebed!

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda