Sluiten

Zoeken.

Een bijzondere ontmoeting met een Arabische winkelier

Door Joanne Nihom - 

25 april 2022

2021 CVI website

Ter illustratie: een Arabisch winkeltje in Israël

Hij is eigenaar van een winkel in het Arabische dorp waar ik regelmatig kom. Hij runt daar een winkel waar van alles en nog wat te krijgen is. Kleding voor kinderen en volwassenen, sigaretten, speelgoed, parfum en op sommige dagen zelfs heerlijke gerechten.

Arabisch en Joods

Het is er altijd druk, maar deze week was ik heel even de enige klant en raakten we aan de praat. Hij woont in Akko, zo vertelde hij, is moslim en was getrouwd met een moslima. “Ons gezin leefde traditioneel, zij droeg ook hoofdbedekking. Maar het ging niet goed en inmiddels zijn we gescheiden. Onze, inmiddels volwassen kinderen, wonen nog steeds bij mij.”

Een paar jaar geleden kwam hij zijn huidige vrouw tegen. Een Joodse vrouw uit Oekraïne. Met haar kreeg hij ook een kind. Vol trots vertelde hij me: “Ik heb twee Arabische kinderen en een Joods kind, is dat niet bijzonder?”

Ik heb twee Arabische kinderen en een Joods kind, is dat niet bijzonder?

Met zijn twee volwassen kinderen spreekt hij Arabisch. Met zijn tweede vrouw Ivriet en Engels, nog wel met handen en voeten, want zijn Engels is niet heel goed en haar Ivriet moet nog bijgespijkerd worden. Zijn jongste wordt drietalig opgevoed, in het Ivriet, Engels en Oekraïens.

Oekraïne

Zijn Oekraïense schoonmoeder is onlangs gevlucht naar Italië. Ze hebben haar daar twee weken geleden bezocht. Het gaat goed met haar. Maar, zo vertelde hij me, zijn vrouw maakt zich ernstig bezorgd over haar vrienden en familie die nog in Oekraïne zijn. Ze belt ze iedere dag.

“Een paar weken geleden wist ik niet dat Oekraïne niet tot Rusland behoorde”, vertrouwde hij me toe. “Er wonen veel Joden in Oekraïne, wist je dat?”

Ik vertel hem over de enorme acties die overal in de wereld en ook in Nederland zijn opgezet. Over de noodactie van Christenen voor Israël en wat ze allemaal in Oekraïne doen, al jaren.

Het raakte hem. “Weet je wat zo raar is. Tijdens een oorlog moeten jonge mensen die elkaar niet kennen elkaar vermoorden in opdracht van politici die elkaar tegenkomen aan de onderhandelingstafel maar buiten schot blijven. Dat is toch absurd en verdrietig.”

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda