Sluiten

Zoeken.

Dopen

Door Joanne Nihom - 

23 januari 2017

DSC02419

In Qasr al-Yahud aan de over van de Jordaan vlakbij Jericho, ongeveer een uur rijden van Jeruzalem, is het feest.

Op 18 januari wordt daar ieder jaar Epifanie gevierd; de doop van Jezus door Johannes de Doper. Pelgrims uit de hele wereld verzamelen zich daar dan om zich te laten dopen. Jarenlang was het gebied dat ligt tussen Jordanië en Israël, gesloten wegens de mogelijke aanwezigheid landmijnen. Sinds 2011 is een beperkt gedeelte weer voor het publiek opengesteld. De Schotse liefdadigheidsstichting Halo die wereldwijd landmijnen verwijdert, ooit gesponsord en ondersteund door prinses Diana, zamelt nu geld in om het hele gebied langs de Jordaan oever landmijn vrij te maken. Het kon de pret niet drukken voor de duizenden en duizenden pelgrims.

Tamar Malinoff uit Haifa: “Ik wilde dit feest wel eens meemaken. Ondanks dat we er al erg vroeg waren, was het enorm druk. Een lange rij pelgrims in lange witte hemden was ons voor. Wat was het een feest. Een kleurrijke optocht met veel gezang en tromgeroffel en dat alles in aanwezigheid van de Patriarch van Jeruzalem.”

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda