Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Rapport verschenen over onjuiste berichtgeving Nederlandse Publieke Omroep

Door Redactie cvi.nl - 

1 juli 2025

Media

Foto: Canva Pro

Onlangs verscheen bij Likoed Nederland het rapport ‘Onevenwichtige berichtgeving bij de Nederlandse Publieke Omroep over de huidige oorlogen tegen Israël’. Volgens Likoed Nederland toont dit “diepgravend onderzoek” aan dat “de Nederlandse Publieke Omroep veelvuldig structureel journalistieke basisprincipes negeert in haar berichtgeving over Israël”.

In de periode november 2024 tot en met juni 2025 heeft de organisatie de berichtgeving van de Nederlandse Publieke Omroep onderzocht. Volgens het rapport zijn de resultaten van dit onderzoek schokkend. Er werden 381 strijdigheden met de journalistieke code gevonden, waarvan verreweg de meeste vallen onder “ernstige beschuldigingen zonder wederhoor”.

Dit betekent dat in de berichtgeving Israël van grote schendingen werd beschuldigd, zonder dat wederhoor werd toegepast. Bijvoorbeeld, tijdens het tweede staakt-het-vuren in januari en februari van dit jaar kwamen veel vrijgelaten Palestijnse gevangenen in de media die vertelden over "de slechte omstandigheden in de gevangenis". Deze getuigenissen werden veelal klakkeloos overgenomen, zonder wederhoor bij Israël toe te passen.

Het 76 pagina’s lange rapport bevat tientallen voorbeelden van onjuiste berichtgeving, gekleurde berichtgeving of gevallen van ernstige beschuldigingen zonder wederhoor. Likoed Nederland concludeert op basis van dit onderzoek onder andere dat de publieke omroep “zwaar leunt op antisemitische bronnen als Hamas”, “nauwelijks de oorlogsmisdaden van Hamas benoemt” en bijdraagt aan “het verspreiden van antisemitisch gedachtegoed”.

Het rapport bevat tientallen voorbeelden van onjuiste berichtgeving, gekleurde berichtgeving of gevallen van ernstige beschuldigingen zonder wederhoor.

Vorig jaar publiceerde Likoed Nederland een soortgelijk rapport over de berichtgeving bij de Nederlandse Publieke Omroep. Chris Stoffer, Tweede Kamerlid van de SGP, heeft toen hierover Kamervragen ingediend. In een reactie op deze Kamervragen zei voormalig staatssecretaris van Cultuur en Media, Fleur Gräper-van Koolwijk, dat “persvrijheid en de onafhankelijkheid van de media ontzettend belangrijk zijn voor het functioneren van een democratie. Het past mij daarom niet de berichtgeving van de NOS te recenseren, ook niet in hypothetische zin.” Ze weigerde om in gesprek te gaan met de NOS over dit eerste rapport.

Op de vraag waarom er een tweede rapport is geschreven, terwijl de regering met het eerste rapport niets concreets heeft gedaan, antwoordt Likoed Nederland dat ze het belangrijk vinden om de onevenwichtige berichtgeving van de publieke omroep te blijven signaleren.  Tegelijkertijd vrezen ze dat dit een kwestie van lange adem zal worden.

Lees hier het hele rapport van Likoed Nederland.


Beluister ook deze podcast die we onlangs maakten over de (sociale) media en Israël: 

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda