Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Nederlandse imam ontslagen na bezoek aan Israël en ontmoeting met president Herzog

Door JNS - 

10 juli 2025

GPO Herzog en imama

Een groep islamitische leiders uit Europa ontmoet de Israëlische president Isaac Herzog in Jeruzalem, 7 juli 2025. | Foto: Amos Ben Gershom/Israel Governments Press Office, Jerusalem.

Een moskee in Alkmaar heeft zijn imam ontslagen nadat hij samen met andere moslimleiders uit Europa een bezoek had gebracht aan Israël, zo maakte het bestuur van de instelling dinsdag bekend.

De Bilal Moskee in Alkmaar vertelde de Islam Omroep, een Nederlands-islamitische nieuwssite, dat imam Youssef Msibih “onmiddellijk uit zijn functie is ontheven”.

Het ontslag komt slechts enkele dagen nadat Msibih deelnam aan een delegatie van vijftien imams en moslimleiders uit Frankrijk, Italië, Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk, die een zeldzaam bezoek brachten aan Israël.

Tijdens de reis ging Msibih viraal op sociale media omdat hij een Arabische versie van het Israëlische volkslied, Hatikvah, zong.

De delegatie had een ontmoeting met de Israëlische president Isaac Herzog en bezocht locaties die verband houden met de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023, waaronder kibboets Kfar Aza in de buurt van de Gazastrook. De reis werd georganiseerd door het European Leadership Network, een pro-Israëlische beleidsgroep.

Tijdens zijn ontmoeting met de delegatie prees Herzog hun bezoek als een “teken van morele moed”. Hij bedankte de groep voor het “opkomen tegen haat” en sprak de hoop uit op vrede, de vrijlating van Israëlische gijzelaars in Gaza en hulp voor burgers die lijden in het oorlogsgebied.

De Franse imam Hassen Chalghoumi, een prominent figuur in de interreligieuze dialoog, zei tegen Herzog: “De oorlog na 7 oktober is niet tussen Israël en Hamas, maar tussen twee werelden: een wereld van licht en een wereld van duisternis. U vertegenwoordigt de wereld van de menselijkheid en de democratie.”

Hoewel het bezoek door sommigen werd geprezen als een moedig gebaar van solidariteit en bruggenbouw, leidde het ook tot heftige reacties. Chalghoumi zei dat sommige bezoekers bedreigingen hadden ontvangen.


Anonieme auteur man

De auteur

JNS

Doneren
Abonneren
Agenda