Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

'Door onze hulp kunnen we de wereld van een kind veranderen'

Door Geja Lahpor - 

22 september 2023

2021 CVI website (63)

Maurit Beeri, arts en directeur van het Alyn Hospital in Jeruzalem.

Hoe overtuig je een kind om mee te werken aan moeilijke behandelingen die veel inspanning vragen? Dat vroegen deskundigen zich af in het Alyn Hospital in Jeruzalem, het enige rehabilitatiecentrum voor kinderen en adolescenten in Israël.

Ik ontmoet arts en directeur Maurit Beeri tijdens haar korte verblijf in Amsterdam voor een interview, en we spreken af op een inspirerende locatie met uitzicht op het IJ.  Zij legt uit hoe de juiste behandeling het verschil maakt in de levens van kinderen met aangeboren of veroorzaakt hersenletsel, handicap of ziekte.

Het Alyn Hospital is toonaangevend, zowel binnen als buiten Israël. Het centrum heeft veel faciliteiten, zoals speciaal onderwijs, medische- en virtual reality-therapie, hydrotherapie, sporttherapie, therapie met clowns en nog veel meer.

U heeft een specifieke benadering in uw rehabiliteitscentrum. Welke is dat?

Maurit: “Als we het kind zien, dan kijken we niet alleen naar het letsel, maar naar het hele leven van het kind. Dat betekent dat je ook bekijkt hoe het communiceert, de sociale interactie, de familieconnecties en de groepscontacten. We kijken naar het geheel. Dat is een vorm van contextuele therapie”.

Hoeveel kinderen heeft u op dit moment in het rehabilitatiecentrum?

“We behandelen dagelijks zo'n 250-300 kinderen. Sommige kinderen blijven hier voor weken of maanden,  maar de meeste kinderen hebben een dagbehandeling, ze komen 's ochtends en gaan 's avonds weer weg. We denken dat het goed is om, zodra het mogelijk is, het kind weer naar huis te laten gaan.

Er zijn 120 bedden in het Hospital, maar het aantal kinderen dat hier dagelijks komt is veel groter. Het kind komt na een letsel of ziekte en vaak rechtstreeks van een intensive care bij ons voor behandeling, zodat het weer een actief kind kan worden. Positief is dat kinderen snel leren; jonge hersenen hebben meer soepelheid, de zenuwen worden vanzelf weer opgebouwd en genereren nieuwe wegen. Bij kinderen kun je door er hard aan te werken grote vooruitgang boeken aan  herstel”.

Kun je zeggen dat het toelaten van en samenwerken met Arabische of Palestijnse kinderen en medewerkers een voorbeeld is van goede samenwerking?

“Ik denk dat het gezondheidssysteem in Israël, niet alleen Alyn, een prachtig voorbeeld hiervan is, omdat we een doel en goede reden hebben om samen te werken. Het is altijd een uitdaging om met andere culturen te werken. We leven allemaal samen en we moeten begrijpen dat kinderen van huis uit verschillende opvattingen hebben.

Hoewel we het niet met elkaar eens zijn, willen we samenwerken in het belang van de kinderen. Voor ons maakt het niet uit of het kind Joods, moslim of christen is, want het kind moet in staat zijn op te groeien als een kind en indien nodig moet dat kind geholpen worden”.

Kun je zeggen dat de wereld van een kind verandert door de hulp en behandeling van Alyn?

“Ja, absoluut. We krijgen kinderen die soms het gevoel krijgen van de mensen om hen heen dat ze niks meer kunnen, vanwege medelijden met hen. Maar wij willen ze sterk en onafhankelijk maken. En door ze te helpen, kunnen we voor de meeste kinderen een groot verschil maken.

Als een kind denkt dat hij iets kan en de ouders dat ook denken, dan zal dat een uitdaging voor hem zijn. Maar medelijden met een kind hebben is niet goed, want dat maakt ze passief. Ze begrijpen dan dat ze een hopeloos geval zijn en geen toekomst hebben of plaats in de samenleving. Wij willen graag dat mensen empathie hebben en sympathie in de vorm van complimenten en steun, zodat ze uitgedaagd worden, dat ze zullen begrijpen dat ze méér kunnen."

U bent nu in Amsterdam, hebt u contact met Motek, een onderzoeksbedrijf voor behandeling en  bewegingstechnologie, om kennis uit te wisselen?

“Ja, want we hebben een mobiliteitslaboratorium met Motek-technologie, een Nederlands bedrijf met geavanceerde Israëlische techniek. We gebruiken bewegingstechnologie om problemen met lopen te diagnosticeren voor een dialyse, waarna je kunt zeggen welke behandeling een kind nodig heeft, zoals bijvoorbeeld iemand met een hersenletsel.

Als het kind gaat lopen, dan analyseren we dat en kunnen daardoor gelijk zien welke spieren zouden moeten werken en of het hersenpatroon afwijkt."

Heeft u een award of prijs behaald voor deze unieke behandelingen van kinderen met een handicap?

“Wij hebben al veel prijzen gekregen, zoals een speciale prijs van het Ministerie van Gezondheid in Israël voor het promoten van de rechten van kinderen om thuis te kunnen zijn, maar toch naar school te kunnen gaan. En in juni kreeg ik een onderscheiding van de Hadassah academische faculteit in Israël voor het veranderen van levens van kinderen met handicaps.

Wij hebben ook een research Center (onderzoekscentrum) bij Alyn en pas geleden ontvingen we voor twee van onze onderzoeken awards op een conferentie in Toronto."

Speelt geloof een rol in de visie van uw rehabilitatiecentrum en de behandeling van het kind?

“Onze visie is dat iedereen welkom is, welk geloof je ook hebt. Wij hebben een synagoge, en ook een gebedsruimte voor moslims.  Het is gebaseerd op het geloof van 'je naaste helpen' en

zo kunnen we de wereld veranderen. Want het recht om te leven is heel nadrukkelijk een basisprincipe in het Judaïsme. Maar Judaïsme is een geloof waarin ook strijd is. Tikun Olam, maak de wereld een betere verblijfplaats. Dit is deel van onze identiteit”.

Kunt u in één zin zeggen wat Alyn's geheim en succes is?

“Altijd geloven dat het leven beter kan”.

Heeft u contact of werkt u samen met Shalva en met het Feuerstein Instituut, beiden ook in Jeruzalem?

“Ja, wij werken regelmatig samen met hen. Beide verwijzen ze kinderen naar ons, niet voor rehabilitatie, maar voor speciaal onderwijs. Het Feuerstein Institute is geconcentreerd op training van mensen met cognitieve handicaps.

En Shalva besteed veel tijd aan begeleiding van kinderen, maar ze doen geen rehabilitatie. Daarin verschillen we. Beiden zijn geen medische instellingen. Het is vooral interne participatie. Wij werken op wetenschappelijk niveau en zij doen veel onderwijsactiviteiten, maar wij hebben een prima contact”

U reist over de hele wereld, wat is uw doel daarmee?

“Wij geven internationaal onderwijs en trainingen en bezoeken conferenties in veel landen. China, Oekraïne, Vietnam en de Palestijnse gebieden. We zijn nu bezig met een hydro-therapie cursus voor Palestijnen uit Hebron. Omdat wij de zieke kinderen ter plekke willen behandelen, geven wij daar een cursus en training aan therapeuten en artsen.

Uiteindelijk moet je er zeker van zijn dat je het beste doet voor elk kind, zodat het kind zo ver mogelijk kan komen”, besluit Maurit.

De Hebreeuwse afkorting van de naam Alyn betekent: 'De samenleving helpen door hulp aan gehandicapten'. Ook is Alyn een Engelse afkorting van 'All the Love You Need'.

Meer weten over het Alyn Hospital in Jeruzalem? Klik hier!

Kom naar hét Israëlfeest van dit najaar

Bestel snel uw kaarten voor de concerten met de Israëlische Shalva Band en beleef een onvergetelijke Israëlavond.

Geja

De auteur

Geja Lahpor

Geja Lahpor is freelance journaliste en schrijft regelmatig voor Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda