Sluiten

Zoeken.

Dienen in Afrika

Door Joanne Nihom - 

12 augustus 2022

2022 Website CVI (2)

(Foto: Afrikan - Working Together)

In Israël bestaat de dienstplicht, voor zowel jongens als meisjes. Ze brengen minimaal twee jaar in het leger door en als ze er voor kiezen, vaak langer. Bijna allemaal besluiten ze, om na afloop, een jaar door de wereld te reizen. Zo ook de 25-jarige Rafi Ryker uit Jeruzalem.

Het was aan het begin van de pandemie en hij besloot naar Afrika te gaan, omdat dat nog een van de weinige plekken in de wereld was die openstond voor buitenlandse bezoekers.

De reis veranderde zijn leven. Het inspireerde hem tot het oprichten van een non-profitorganisatie Afrikan - Working Together. Ze zenden vrijwilligersdelegaties van voormalige Israëlische legerofficieren uit naar Afrikaanse landen om daar ter plekke aan ontwikkelingshulp te doen, zoals het renoveren van scholen en het bouwen van infrastructuur voor schoon water. Iedere delegatie verblijft er gemiddeld een maand.

"Onze oud-officieren hebben door hun legertijd een groot verantwoordelijkheidsgevoel, werken goed samen en kunnen deze vaardigheden in Afrika inzetten om de bevolking te helpen. Op deze manier maken ze zich nuttig tijdens hun sabbatical en zijn ze even in een totaal andere omgeving”, aldus Rafi.

Vooral in Malindi, een stad in de Keniaanse provincie Pwani en de hoofdstad van het gelijknamige district Malindi, is de stichting actief. “Wij ontdekten hier acht scholen, waar iedere klas meer dan 100 leerlingen heeft. Er was geen stromend water, geen elektriciteit en acht wc’s voor 700 leerlingen. Wij hebben deze problemen inmiddels verholpen.”

Het waterprobleem in Malindi is inmiddels ook aangepakt. 90 procent van de bevolking had geen toegang tot schoon water, wat leidde tot hoge ziektecijfers. Rafi: "We hebben het hele systeem aangesloten en nu is er water in het centrum van het dorp, terwijl de dorpelingen vroeger 5 kilometer moesten lopen voor één emmer water.” Al met al heeft de aanpak geleid tot een daling van 75 % in het ziektecijfer van de stad.

"Wij werken pro deo en betalen bijvoorbeeld voor de nodige buizen en ander materiaal. Maar om de bevolking te betrekken bij ons werk en hen het gevoel te geven dat we het alleen samen kunnen doen, hebben we wel wat voorwaarden. Zoals bij het waterproject bijvoorbeeld. Iedereen moest zelf op zijn stukje land graven voor het aanleggen van  de waterbuizen. Deed men dat niet, dan mocht men geen gebruik maken van het water. Zo proberen we de mensen bij ons werk te betrekken en ze te laten zien wat er allemaal mogelijk is om de kwaliteit van het leven te verbeteren.”

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda