Jeruzalemdag (Yom Yerushaláyim) is een Israëlische nationale feestdag ter herdenking van de “hereniging” van Oost-Jeruzalem met de rest van Jeruzalem na de Zesdaagse Oorlog van juni 1967.
Jeruzalem is altijd de hoofdstad van het Joodse volk geweest. De Oude Stad en omgeving (vaak het “Heilige Bassin” genoemd) werd tussen 1948 en 1967 bezet door Jordanië. Jordanië verwijderde met geweld alle Joden en vernietigde synagogen en alle andere Joodse heilige plaatsen. Na juni 1967 heeft Israël de stad hersteld en is het een bloeiende stad geworden voor Joden, Christenen, Moslims en anderen.
Jordanië behoudt namens de islamitische wereld de controle over de Tempelberg, bij moslims bekend als Haram Al Sharif (het Edele Heiligdom), waarop de Al-Aqsa moskee en andere moskeeën staan.
De Oude Stad van Jeruzalem en omgeving, waaronder de Olijfberg, zijn ook van groot belang voor de christelijke wereld, omdat het de plaats is waar Jezus in de Tempel onderwees, leed, stierf, opstond en opsteeg.
De onverdeelde stad
Jeruzalemdag wordt jaarlijks gevierd op 28 Iyar op de Hebreeuwse kalender in heel Israël met staatsceremonies en herdenkingsdiensten. Een opmerkelijke viering van deze feestdag is een vlaggenparade die bekend staat als de Vlaggendans. Het Israëlische opperrabbinaat verklaarde Jeruzalemdag tot een kleine religieuze feestdag.
Israëls “hereniging” van Jeruzalem is een zeer verdeeld en controversieel onderwerp. Voor sommigen symboliseert de ongedeelde hoofdstad Jeruzalem de eenheid en de bestemming van het Joodse volk. Voor anderen is het een pijnlijke herinnering aan het gebrek aan vrede tussen Israël en zijn buren en aan de spanningen tussen de Joodse en niet-Joodse gemeenschappen in Israël.
Dit jaar heeft Jeruzalemdag een extra betekenis. Hamas is vastbesloten om Jeruzalem te bevrijden van de joodse controle. Op 7 oktober 2023 kondigde Hamas het begin aan van wat het “Operatie Al-Aqsa Vloed” noemde, en verklaarde dat het binnen een tijdsbestek van 20 minuten meer dan 5.000 raketten vanuit de Gazastrook op Israël had afgevuurd.
“Te midden van conflicten en spanningen is de onverdeelde stad Jeruzalem een getuigenis voor de naties dat de Here God, die de hele wereld heeft geschapen, de geschiedenis in handen heeft.”
De oorlog tegen Hamas in Gaza gaat door en in het noorden nemen de spanningen met Hezbollah in Libanon toe. Tegelijkertijd neemt wereldwijd de politieke en juridische druk op Israël toe om de vestiging van een islamitische Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem (d.w.z. de Oude Stad en omgeving) als hoofdstad te accepteren.
Te midden van conflicten en spanningen is de onverdeelde stad Jeruzalem een getuigenis voor de naties dat de Here God, die de hele wereld heeft geschapen, de geschiedenis in handen heeft.
De Schriften herinneren ons eraan dat er een strijd is om Jeruzalem, waarin Jeruzalem een “onbeweeglijke rots” is, en dat de naties zich voorbereiden om tegen Jeruzalem op te trekken. Maar op een dag zal de stad de hoofdstad van de wereld zijn en zullen alle volken naar Jeruzalem trekken om het Loofhuttenfeest te vieren (Zacharia 8-14).
De redactie van
Israël & Christians Today