Sluiten

Zoeken.

De punker die bruggen bouwde

Door Tal Hartuv - 

17 februari 2023

אביב_גפן_-_צילום_ניר_רויטמן_(5)

Aviv Geffen tijdens een optreden in augustus 2016. / Wikipedia

Afkomstig uit een familie van beroemde Israëli's, had Aviv Geffen grote schoenen te vullen. Zijn vader Yonatan is een populaire schrijver en dichter. Zijn zus is een beroemde actrice en zijn oudoom was niemand minder dan de legendarische Israëlische generaal en voormalig minister van Defensie, Moshe Dayan.

De Israëlische punkscene

En zoals veel kinderen die uit beroemde families komen, had ook Aviv het niet gemakkelijk. Om eerlijk te zijn vonden veel Israëli's in de jaren ‘90 niets meer gemakkelijk. Palestijnen bliezen bussen op en verspreidden een nieuwe vorm van terreur onder de bevolking. Een sociaal antwoord op de angst en zinloosheid van de dood leidde tot de vorming van de Israëlische punkscene. En tiener Aviv Geffen leidde de weg.

Moonlight Children

Zijn haar groen geverfd, zijn neus gepiercet en al controversiële teksten tegen ‘nederzettingen’ en de IDF brullend, leidde de ongelukkige Aviv de jonge Israëliërs met harde muzieknummers. De wanhopigen waren op zoek naar betekenis. Aviv’s stijl sprak hen aan. Zijn persoonlijkheid en hardcore teksten raakten zo’n gevoelige snaar dat de duizenden die hem volgden bekend werden als de ‘Moonlight Children’.

De nu 49-jarige Israëlische zanger kondigde aan dat zijn muziek nu zou worden gebruikt om eenheid te smeden.

Candle children

Op 4 november 1995 organiseerden de vredespartijen een bijeenkomst. Aviv Geffen bracht zijn beroemde lied ‘Cry for You’ ten gehore. Die avond werd premier Rabin geëxecuteerd en het lied, dat lang voor de tragische gebeurtenis was geschreven, werd een hymne. Het werd het symbool van de ‘Candle Children’, de verloren Israëlische generatie die rouwde om de dood van Rabin met herdenkingskaarsen.

Controversie

Of je hem nu mag of niet, de jonge Aviv Geffen was een controversieel figuur. Zijn muziek zorgde er mede voor dat aspecten van de Israëlische samenleving cultureel polariseerden. Hij verenigde het moedeloze links met elkaar, en vervreemdde hen van rechts. Ultraorthodoxe Joden en bewoners van nederzettingen, van wie hij ervan overtuigd was dat zij de oorzaak waren van het Palestijnse terrorisme, waren het vaakst in zijn vizier.

Abonneer gratis

op ons YouTube-kanaal

Pandemie en eenheid

Dertig jaar nadat hij zijn eerste liedje uitbracht, sloeg de Corona pandemie toe in de wereld. Het virus verspreidde zich op grote schaal onder de chassidische gemeenschap, vooral door hun grote gehechtheid aan het gemeenschapsleven. Dit bracht veel vijandschap tegenover deze gelovige mensen.

Verbazingwekkend genoeg was er een Israëlische punkartiest voor nodig om de gemoederen te bedaren. Tijdens een van zijn concerten stond Aviv Geffen op en verklaarde dat alle Joden zijn broeders en zusters waren, ook al waren hun gebruiken anders dan de zijne. Hij kwam opnieuw in het nieuws toen hij zich tijdens een van zijn concerten publiekelijk verontschuldigde voor zijn vroegere standpunten tegen nederzettingen. Ten overstaan van duizenden gaf hij toe dat hij toentertijd probeerde zijn fans een plezier te doen. Hij zei dat hij had gesproken uit onwetendheid en het kleineren van de ander.

Op een nieuwe tour

De nu 49-jarige Israëlische zanger kondigde aan dat zijn muziek nu zou worden gebruikt om eenheid te smeden. Daarmee maakte hij sommigen woedend, maar maakt hij ook nieuwe vrienden met degenen van wie hij ooit vervreemd was.

De muziek van Aviv Geffen zal zeker niet ieders smaak zijn, maar hij is een echte artiest in die zin dat hij golven blijft veroorzaken en ons allen blijft verrassen.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda