Sluiten

Zoeken.

De nieuwe ambulance moet gelijk worden ingezet

Door Joanne Nihom - 

11 juni 2019

Ambassadeur-spreekt-1024x576

De Nederlandse ambassadeur Gilles Beschoor Plug spreekt op de officiële inwijding van de nieuwe MICU.

De al jaren durende strijd met Gaza lijkt op dit moment wat geluwd en de raketregens lijken wat afgenomen. Maar het geweld kan, zo is helaas de ervaring, zomaar weer losbarsten.

Het is dan ook noodzakelijk dat er voldoende ambulances paraat staan. Magen David Adom (MDA) Nederland schonk afgelopen maand een Mobile Intensive Care Unit (MICU) aan de Israëlische MDA. De MICU is een geavanceerde (gele) ambulance die, anders dan de (witte) ambulance, uitgerust is om patiënten alle noodzakelijke medische noodhulp te geven tijdens de spoedrit naar het ziekenhuis. Zo is er apparatuur aan boord om snel te handelen in het geval van bijvoorbeeld een hartstilstand of een groot trauma met veel bloedverlies. Deze nieuwe MICU is gestationeerd in Netivot, niet ver van de grens met Gaza.

MDA was die dagen in hoogste staat van paraatheid.

De officiële inwijding werd bijgewoond door de Nederlandse ambassadeur Gilles Beschoor Plug en een aantal afgevaardigden van het bestuur van MDA Nederland. Daarnaast waren Nederlandse donateurs en vertegenwoordigers aanwezig. Marjan Sprecher, voorzitter van MDA Nederland: “We zijn blij en trots dat we hier vandaag mogen zijn om deze MICU in te wijden, in Netivot waar we tien jaar geleden een MDA-post openden.”

Helaas werd de noodzaak ervan een dag na de inwijding direct duidelijk. De opening vond afgelopen maand plaats, tijdens de dagen van hevige beschietingen. “Het was heel onwerkelijk dat een dag nadat we in het prachtige en rustige Netivot waren, er zoveel onrust, dreiging en raketten waren. MDA was die dagen in hoogste staat van paraatheid en heeft de MICU helaas direct moeten inzetten,” aldus Marjan.

De binnenkant van de MICA wordt laten zien aan de Nederlandse ambassadeur.

Foto’s: Magen David Adom Nederland

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda