Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De helende kracht van paarden

Door Tal Hartuv - 

12 augustus 2022

2022 Website CVI (3)

Illustratie. (Foto: David Cohen / Flash90)

Op zo’n 30 kilometer van Tel Aviv bevindt zich een door rijen citrusbomen omheinde paardenranch, die verschilt van de vele andere ranches in Israël. Er zijn vijfenvijftig paarden, variërend in grootte en leeftijd, waarvan de kleinste niet meer dan een meter groot is. Elk paard staat bekend onder zijn naam en elk paard heeft een andere specialiteit.

Er zijn zachtaardige paarden die gebruikt worden om angstige en bange mensen te introduceren door hen met liefde te bombarderen. Dan zijn er paarden die gebruikt worden om zelfvertrouwen bij mensen op te bouwen, of assertiviteit, empathie, emotioneel bewustzijn en zelfs probleemoplossend vermogen. Sommige paarden zijn voor kinderen, sommige voor volwassenen en sommige voor beiden. Elk paard staat bekend onder zijn of haar naam en waar hij of zij het beste in is.

De ranch is een therapeutisch centrum dat gebruikt wordt door gehandicapten, legerveteranen en burgers met een trauma. Therapie met paarden is niet erg bekend. De Griekse arts Hippocrates (‘hippo’ is Grieks voor paard), de westerse “Vader van de Geneeskunde”, was meer dan tweeduizend jaar geleden al een voorstander van de therapeutische mogelijkheden met paarden.

De ranch zelf bruist van activiteit van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Het is een gemeenschap in actie. Waar je ook kijkt, zie je volwassenen en kinderen die een paard verzorgen, voeren, wassen, borstelen, berijden of rondleiden in een van de twee grote zandarena’s. Sommigen van hen krijgen paardentherapie, maar velen zijn van ver gekomen om te helpen en te doen wat nodig is om anderen, via paarden, een prachtige en unieke reeks levensvaardigheden bij te brengen.

De bedenker van het project, Danni Stireen, heeft altijd al de helende kracht van paarden gekend. Voor hem maakt alleen al het zien van een ontzettend verlegen kind of getraumatiseerde burger, rondrijdend met opgeheven hoofd en een grijns op hun gezicht, het allemaal goed.

De deelnemers betalen voor hun therapie, die enigszins gesubsidieerd wordt door zakenmensen die als bedrijfsteam naar de ranch komen. Een dagje uit met paarden is cruciaal voor mensen die zes dagen per week stilzitten op kantoor. Ze gaan verfrist en met hernieuwde energie weer aan het werk.

Er is niets aan de ranch dat medicinaal aanvoelt, maar door de mogelijkheden van de natuur, de gemeenschap en de verbinding die daardoor geboden wordt, is dat het wel. De ranch is een helende plek zonder ziekenhuismuren of medisch personeel in witte jassen.

Danni gelooft dat deze zachtaardige paarden niet alleen helend zijn, maar ook een licht kunnen werpen op hoe de mensheid kan verbeteren. Een paard is een niet-oordelend wezen, aanwezig, onschuldig en zuiver van hart en het zijn juist deze kwaliteiten die mensen in staat stellen zich veilig te voelen. Paarden moedigen ons aan om ons open te stellen voor elkaar, om lief te hebben en geliefd te worden.

Een bewijs van hoe waardevol dit werk is, werd tijdens het coronavirus getoond. Onder de Israëlische regelgeving werden openbare plaatsen ofwel beperkt tot een aantal mensen per dag, ofwel gesloten. Bijna in tranen van de wanhoop voor het welzijn van zijn paarden die hij niet kon blijven voederen, waarschuwde Danni zijn klanten via sociale media.

Binnen enkele dagen kwamen de donaties binnen, maar niet van bedrijven. Geld kwam binnen van dezelfde mensen die door de paarden waren geholpen. Tot zijn verbazing kreeg Danni post van kinderen die daar behandeld waren. Velen stuurden hun zakgeld mee met een tekening of aanmoedigingsbrief. De oprechte en ontroerende donaties waren genoeg voor Danni om te weten dat er te veel op het spel stond om de zaak te sluiten. En nu, dankzij de liefde in de gemeenschap, geïnspireerd door de vijfenvijftig paarden – allemaal met hun eigen naam en doel – bloeit de ranch weer op.

Ontmoet Tal Hartuv tijdens de Israël Talks!

Op 8 oktober komt Tal Hartuv naar Nederland om te spreken op onze Israël Talks. Ze zal spreken over het thema 'Van dood naar leven: hoop na terreur'. Tal heeft een aanslag overleefd die haar leven compleet veranderde. Hoe leef je verder na zo'n gebeurtenis? U hoort er alles over tijdens deze studiedag. Meld u nu aan via de knop hieronder!

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda