Sluiten

Zoeken.

De geboorte van hoop

Door Tal Hartuv - 

23 november 2020

2020 Website CVI (11)

Naftali Herz Imber, schrijver van het Israëlische volkslied 'HaTikvah'

Het Israëlische Volkslied, HaTikvah, (de Hoop) is volgens de geruchten en sentimenten van zowel Jood als niet-Jood, één van de mooiste van de wereld. Na de fatale gebeurtenissen van de Holocaust kwam in mei 1948 de onwaarschijnlijke politieke stichting van het Joodse thuisland. De ceremonie werd afgesloten met het HaTikvah, het nieuwe nationale volkslied van de prille staat, dat uit radio’s over de hele wereld schalde. Tot op vandaag blijft de hymne de hoop van de Joden, waar ze zich ook op aarde bevinden.

HaTikvah

Men kan denken dat de componist en tekstschrijver van het prachtige HaTikvah van dezelfde statuur waren als Bach, Brahms of Mozart. Het is hun vergeven, want dat is ver van de waarheid.

De woorden werden geschreven door Naftali Herz Imber, een Hebreeuwse hippie, het prototype van de rondzwervende Jood. De armlastige Imber reisde het hele jaar de wereld af, op zoek naar 'de ware'. Later beweerde hij dat vrouwen de bron van al zijn poëtische inspiratie waren.

Waarschijnlijk is de melodie te danken aan Samuel Cohen, een bescheiden boer. Hij beweerde dat die was gebaseerd op een Roemeens volksliedje dat hij als kind hoorde, maar als je luistert naar “Fuggi, fuggi, fuggie dal questo cielo” van de 17e-eeuwse Italiaanse componist Giuseppino Del Biado, zou je zeker het verschil horen.

Net als de oorsprong van de melodie een mysterie is, zo ook het karakter van de man die de tekst schreef.

Bekijk onze

publicaties

Naftali Herz Imber

Het wonderkind Naftali Herz Imber begon in 1866, op 10-jarige leeftijd gedichten te schrijven. Hij ontving voor zijn poëzie zelfs een onderscheiding van keizer Franz Joseph. Eenmaal volwassen runde hij een marktkraam in Istanbul. Daar ontmoette hij Laurence Oliphant, een zakenman en lid van het Britse Parlement. Als gepassioneerd zionist wilde hij de politicus vertellen dat het Joodse volk geen gunsten van Engeland nodig had om naar hun oorspronkelijke vaderland terug te keren. Maar zoals zo vaak in het leven; wat we plannen is niet altijd wat gebeurt. En dat was ook het geval met Naftali Herz Imber.

De ontmoeting met de zionistische meneer en mevrouw Oliphant inspireerde Imber om met hen - op hun kosten - een reis naar het Heilige Land te maken. Eenmaal daar ging ieder z'n eigen weg en bezocht Imber op zijn korte trip vele nieuwe zionistische landbouwgemeenschappen. Tegenwoordig zijn dit bruisende Israëlische steden.

Net als de oorsprong van de melodie een mysterie is, zo ook het karakter van de man die de tekst schreef.

Het Israëlische volkslied

Imber reisde van Rishon LeZion, Gadera, Nes Zionya tot Petach Tikvah. Allen claimen met overgave dat Imber het HaTikva op een balkonnetje in hun gemeenschap heeft geschreven. Dichter bij de waarheid is, dat Imber het oorspronkelijk negen-coupletten-gedicht in Europa heeft geschreven, na zijn ontdekking van die nieuwe Joods-zionistische nederzettingen. Achteraf is het ironisch dat hij het baseerde op niets anders dan het Duitse lied, “Der Deutsche Rhein”, dat ook elk couplet begint met de woorden, “Zolang er….”

Uiteindelijk was het 1884 in Jeruzalem, toen Imber het gigantisch lange gedicht met alle negen coupletten overhandigde aan Dr. Y.L. Matmon-Cohen, de stichter van het Herzliya Hebreeuws Gymnasium. Met een meedogenloze bewerking (die voor elke schrijver een nachtmerrie zou zijn), vatte de doctor het meesterwerk samen in een enkel vers, en het werd daarmee het geliefde nationale volkslied van vandaag.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda