Sluiten

Zoeken.

Bruggen bouwen

Door Tal Hartuv - 

24 juli 2020

Jeruzalem bruggen bouwen

De afgelopen zes jaar hebben een kwart miljoen Israëli’s elke dag, vijf dagen in de week, een hoofdstuk van de Bijbel bestudeerd. Het programma, bekend als ‘929’ (verwijzend naar het aantal hoofdstukken in de Hebreeuwse Bijbel), biedt via een website en een app verschillende commentaren, gedachtes voor de dag, de gedrukte Bijbeltekst met een optie om het te lezen of te luisteren en zelfs iconische Israëlische liederen die bij het hoofdstuk van de dag passen. Seculiere en religieuze mensen studeren in hun eentje of met vrienden en familie, in de bus, een café, op het werk of thuis. Driekwart van de participanten is niet-religieus. Samen voegen ze zich bij onderwijzers, academici, rabbijnen, journalisten en zelfs Knesset-leden in hun streven om de Bijbel te begrijpen.

Het bestuderen van het wekelijkse Thora-gedeelte is een traditie die uit de tijd van Ezra stamt. Het leren kennen van de Thora, de Pentateuch, is een integraal onderdeel van de Israëlische cultuur, of men nou religieus is of niet. De bijbelgedeeltes zijn niet bekend bij hoofdstuk en vers, maar bij naam. Aan de andere kant: hoewel het wel is opgenomen in educatieve leerplannen, is de populariteit van het bestuderen van de profeten en de geschriften de laatste jaren gedaald.

Dit komt waarschijnlijk vanwege het feit dat de wegen van de oude Israëlieten van wie het leven rond de tempel draaide, vervreemd zijn geraakt van de zorgen van Israëli’s vandaag de dag. In combinatie met het ingewikkelde en onbekende Hebreeuws en de impact van het tijdperk dat in het teken staat van technologie en informatie, is het overtuigen van een moderne samenleving om op de gehele Bijbel terug te vallen niet zo eenvoudig en aantrekkelijk als bijvoorbeeld het leren van informatica.

Volk van het Boek

In deze culturele omgeving greep Rabbi Beni Lau in om bruggen te bouwen. Hij was ervan overtuigd dat, of Israëli's het nu leuk vinden of niet, het Joodse volk het ‘Volk van Het Boek’ is. Samen met Gal Gabbai begon hij het project 929. De eerste cyclus werd in april 2018 voltooid, gelijktijdig met de 70e Onafhankelijkheidsdag van Israël. De huidige cyclus loopt af in februari 2022.

Rabbi Beni Lau is de zoon van wijlen Naftali Lau-Lavi, een Israëlische journalist, auteur en Israëlische consul in New York. Beni’s oom Yisrael werd Opperrabbijn van Israël. De vader en oom van Rabi Beni waren de enige twee in hun familie die de holocaust overleefden.

Of Israëli's het nu leuk vinden of niet, het Joodse volk is het ‘Volk van Het Boek’.

Geboren en opgeleid in Tel Aviv, sloot Rabbijn Lau zich na de middelbare school aan bij de Golani Brigade. Na zijn legerdienst behaalde hij zijn geschiedenisdiploma en promoveerde hij vervolgens op zijn proefschrift over de methodologie van de Joodse wet met betrekking tot de Israëlische Rabbi Ovadia Yosef.

Vrije tijd

Hij hield niet van vrije tijd en werd daarom ook rabbijn van de kibboets Sa’ad bij de grens met Gaza en werkte later een aantal jaar met Joodse jongeren in Londen. Eén van zijn andere opmerkelijke prestaties was dat Lau een religieus seminarie voor vrouwen oprichtte. Tegenwoordig is hij naast auteur en docent ook rabbijn van de Ramban-synagoge in Jeruzalem. Op de Israëlische tv is hij een veelgevraagd commentator bij politieke en religeuze aangelegenheden.

Israëlnieuws

via WhatsApp

In een samenleving die altijd eigenzinnig is, gebruikt Rabbi Lau elk platform dat hij kan om bruggen te bouwen. Hij is zich bewust van de gevoeligheden van de vele trotse seculiere Israëli’s die het opdringen van Bijbelse zaken niet op prijs stellen, maar is ook op de hoogte van de gevoeligheden van sommige ultraorthodoxen die bezwaar hebben tegen zijn niet-traditionele benadering van de heilige tekst.

Bijbel als bruggenbouwer

Vanwege de overweldigende populariteit van het 929-programma, is de tweede cyclus ook in het Engels gelanceerd, onder leiding van de voormalige Britse opperrabbijn Jonathan Sacks. Volgens Lau is de Bijbel de bruggenbouwer tussen het diaspora-jodendom en Israël, die hevige botsingen hebben gehad rondom politiek, bekeringen en het recht op gebed bij de Westelijke Muur.

Terwijl het Joodse volk samen de Bijbel bestudeert, worden er bruggen gebouwd waarvan het succes weerkaatst in Israël en de Joodse wereld.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda