Sluiten

Zoeken.

Blok van 21 landen, waaronder Nederland, neemt het op voor Israël na eenzijdig VN-rapport

Door Redactie cvi.nl - 

22 juni 2022

32301509714_e522d844ef_k

Een vergadering van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Foto: VN Mensenrechtenraad in Genève.

Een keerpunt in de geschiedenis van de VN-Mensenrechtenraad. Zo noemde Yaïr Lapid, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken en na de val van de regering interim-premier, de steunverklaring voor Israël die 21 landen opstelden na het zoveelste eenzijdige anti-Israëlrapport in de Mensenrechtenraad.

Het rapport was opgesteld onder leiding van commissievoorzitter Navi Pillay. Haar conclusie is dat de oorzaak van elk onderdeel van het langlopende conflict tussen Israël en de Palestijnen is te wijten aan de Joodse staat. Dit keer ging Pillay zelfs zo ver dat ze Israël verantwoordelijk houdt voor mensenrechtenschendingen die de Palestijnse leiders plegen tegen hun eigen bevolking en ook voor corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit.

Eenzijdig bekritiseren van Israël

Deze uitkomst is niet verrassend, want Pillay heeft een lange staat van dienst als het gaat om het eenzijdig bekritiseren van Israël. Hetzelfde geldt voor de drie overige commissieleden die meewerkten aan het onderzoek.

Wat Pillay vermoedelijk wél verrast zal hebben, is dat er dit keer stevige kritiek kwam op haar rapport en de uitspraken die ze naar aanleiding daarvan deed.

Steunverklaring

Op initiatief van de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken werd een steunverklaring voor Israël opgesteld die uiteindelijk door 22 landen, waaronder Israël zelf, werd ondertekend. Ook Nederland behoort tot de ondertekenaars.

“Wij zijn van mening dat de aard van deze commissie eens te meer aantoont dat sinds de oprichting van deze Raad onevenredig veel aandacht wordt geschonken aan Israël en dat daaraan een einde moet komen", luidde de kern van de verklaring. En ook: “Wij blijven van mening dat er een einde moet komen aan dit langdurige onevenredige onderzoek en dat de Raad alle mensenrechtenproblemen, ongeacht het land, op een onpartijdige manier moet aanpakken."

Onevenredige aandacht voor Israël

Met de onevenredige aandacht voor Israël doelt men op het bizarre aantal resoluties dat de VN-Mensenrechtenraad aanneemt tegen de Joodse staat. Sinds de oprichting van de raad, in 2006, werd Israël 99 keer veroordeeld voor het schenden van mensenrechten. Ter vergelijk: alle andere landen op de wereld werden gezamenlijk 93 keer veroordeeld. Syrië staat met 39 veroordelingen op de tweede plaats en Noord-Korea maakt de 'top-3' compleet met 15 resoluties.

21 landen steunen Israël

Waar de meeste landen zich doorgaans onthouden van commentaar op de manier waarop Israël keer op keer wordt geschoffeerd in de VN, was voor 21 landen dit keer dus de maat vol. Naast Nederland, de VS en Israël tekenden ook Oostenrijk, Bulgarije, Brazilië, Canada, Kameroen, Colombia, Kroatië, Eswatini, Duitsland, Guatemala, Hongarije, Liberia, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Noord-Macedonië, Palau, Togo en het Verenigd Koninkrijk de steunverklaring voor Israël.

Reactie van Israël

Israël zelf heeft vanaf het aanstellen van de commissie geweigerd om mee te werken aan het onderzoek, vanwege de vooringenomenheid van de commissieleden. Als gevolg daarvan zijn de onderzoekers niet eens in Israël geweest, omdat hen de toegang tot het land werd geweigerd.

Yair Lapid sprak namens Israël zijn dank uit aan de landen die de verklaring hebben ondertekend:

“Vandaag is een dag van verandering in de Mensenrechtenraad. Een dag waarop het geweten het wint van hypocrisie. Genoeg met de vooringenomenheid. Genoeg met de obsessie voor Israël. Ik wil de Verenigde Staten en mijn vriend, minister van Buitenlandse Zaken, bedanken voor het leiden van deze belangrijke en noodzakelijke stap, en elk van de landen die deze verklaring hebben ondertekend. Ik hoop dat de Mensenrechtenraad de duidelijke boodschap van deze verklaring zal begrijpen en de onderzoekscommissie, die in zonde geboren is, zal opheffen en zich met de mensenrechten zal gaan bezighouden zoals ze verondersteld werd te doen vanaf de dag van haar oprichting."

Permanent onderzoek tegen Israël

Of de verklaring daadwerkelijk een verandering teweeg gaat brengen moet nog blijken. De meeste landen die het hebben ondertekend zijn geen lid van de VN-Mensenrechtenraad. Daarnaast blijft de onderzoekscommissie actief. Afgelopen december stemden 125 landen voor het instellen van deze VN-commissie, die zich alleen bezighoudt met het onderzoeken van beschuldigingen van Israëlische mensenrechtenschendingen. Het is binnen de VN de enige commissie die zich tegen één specifiek land richt en bovendien een permanente status heeft.

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda