Sluiten

Zoeken.

Bijzonder: een moslim spreekt het Sjema uit bij het sterfbed van een Joodse patiënt

Door Joanne Nihom - 

22 februari 2021

WhatsApp Image 2021-02-22 at 15.39.11

Het Sjema is een belangrijk Joods gebed, wat onder anderen bij een sterfbed wordt opgezegd.

Maher Ibrahim, een moslim uit het bedoeïenendorp Daburiyya aan de voet van de berg Tabor, werkt als hoofdverpleegkundige op de Covid-19-afdeling in het Ha Emek-ziekenhuis in Afula, in het noorden van Israël.

Shlomo Galster

Maher bevond zich onlangs in een bijzondere situatie. Uit het Joodse gebedenboek, de sidoer, las hij het belangrijke Joodse gebed 'Sjema Jisra’eel ...' hoor Israël, HaSjeem is onze G’d, HaSjeem is Eén (uit Deuteronomium 6:4) voor de 74-jarige Shlomo Galster. Dit gebed wordt onder andere gezegd net voordat iemand komt te overlijden.

Shlomo was een religieuze, Joodse patiënt wiens toestand heel snel achteruitging. De verpleging nam contact op met de familie en vroeg hen zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis te komen. Door het slechte weer en het drukke verkeer duurde de reis, ze kwamen uit Netania, langer dan verwacht. Ondertussen verslechterde Shlomo’s toestand en het begon er op te lijken dat zijn familie niet op tijd zou komen om het Sjema voor hem te kunnen zeggen.

Ondertussen verslechterde Shlomo’s toestand en het begon er op te lijken dat zijn familie niet op tijd zou komen om het Sjema voor hem te kunnen zeggen.

Hartverwarmend

Maher: ‘Door mijn werk in het ziekenhuis weet ik hoe belangrijk dit gebed is voor Joodse mensen. Ik heb daar ook over geleerd in een aantal cursussen die ik gedaan heb over Jodendom. Hoe Joden het leven met de dood verbinden.'

'Toen ik zag dat Shlomo aan het overlijden was, ben ik aan het hoofdeinde van zijn bed gaan staan en heb daar, luid en duidelijk, het Sjema gezegd. Toen zijn familie binnenkwam, was hij overleden. Ik vertelde hen wat ik had gedaan. Dat was best moeilijk, want ik wist niet zeker of dit was toegestaan. Ik ben een moslim. Ze waren me dankbaar. En zelfs zo dankbaar, dat na de Sjiwa, de Joodse rouwperiode van zeven dagen, de dochter me belde en vertelde dat wat ik had gedaan, hen troost had gegeven en dat de familie hoopte dat wanneer corona over zou zijn, ze me een stevige knuffel  mochten geven. Wat een hartverwarmende reactie. Soms zijn wij, de verpleging, de laatste stem die een patiënt hoort, vooral met het coronavirus, met de gesloten afdelingen en het feit dat de familie niet langs mag komen. Wij zijn dan de vervangende familie en ondersteunen waar nodig.’

Maher Ibrahim, een bijzonder mens.

Mijn droom is dat dit soort verhalen op een dag  “gewoon” zullen zijn en dat co-existentie voltrokken is op zo’n manier dat iedereen zijn of haar eigen waarde behoudt.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda