Sluiten

Zoeken.

Bij de herdenking van de Aramese genocide

Door Roger van Oordt - 

16 juni 2022

foto herdenking 15 juni 2022

Op 15 juni mocht ik, samen met opperrabbijn Jacobs, aanwezig zijn bij de jaarlijkse herdenking in Enschede van de 750.000 Aramese christenen die in de periode van 1915 tot 1917 op gewelddadige wijze werden vermoord door de Turken.

Slechts 200.000 overleefden de massaslachtingen. Daarmee was het echter nog niet ten einde, want de periode van onderdrukking duurde voort en velen van hen vluchtten naar Europa. Ook in Nederland kwam een groot aantal Arameeërs terecht en vestigden zich in Amsterdam en in het oosten van Nederland.

Herdenking

Het was een indrukwekkende herdenking waarbij je je dan realiseert dat ook na meer dan honderd jaar het verdriet en de verwerking nog zo actueel is. Het was bijzonder dat Kamerlid Don Ceder van de Christenunie de moeite had genomen om hiervoor vanuit Den Haag af te reizen.

Ook goed dat opperrabbijn Jacobs aanwezig kon zijn, omdat het Joodse volk in zekere zin verbonden is met deze groep christenen die zo heeft moeten lijden. Goed dat ik er als honorair consul namens Israël mocht zijn en dit via WhatsApp mocht delen met mijn Aramees-christelijke vrienden in Israël. Zij zijn sinds 2014 ook erkend door de Israëlische regering als bevolkingsgroep. Zij zijn ook altijd loyaal aan de staat Israël.

Van alle politieke partijen was alleen de ChristenUnie aanwezig. Dat is natuurlijk bedroevend, speciaal ook nu het parlement wel erkend heeft dat er een genocide heeft plaatsgevonden, maar daar op geen enkele wijze handen en voeten aan wil geven. Zelfs is er geen herdenkingsmonument voor de Aramese christenen die werden vermoord.

Wel waren er enige Turkse Nederlanders aanwezig die hun grote frustratie uitten dat de genocide nog steeds ontkend wordt door de Turkse regering en dat er zo ook geen verzoening kan plaatsvinden. Ook vanuit de kerken was er geen enkele delegatie aanwezig. Kennelijk zijn er belangrijker zaken voor hen en was er niemand vanuit het “westen” afgereisd om met hun broeders en zusters uit de Aramese kerken hun lijden te delen.

Roger van Oordt

De auteur

Roger van Oordt

Roger van Oordt is honorair consul van de staat Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda