Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Bezoek minister Hoekstra aan Israël overschaduwd door ontmoeting met aan terreur gelieerde Palestijnse organisatie

Door Redactie cvi.nl - 

19 mei 2022

F220518STR02

Minister Wopke Hoekstra poseert in Ramallah met zijn ambtsgenoot Riyad al-Malki van de Palestijnse Autoriteit. Foto: Flash90

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra bracht afgelopen woensdag een even onverwachts als kort bezoek aan Israël. De reis werd overschaduwd door een geheimzinnige ontmoeting met Al-Haq, een Palestijnse organisatie die door Israël is aangemerkt als terroristisch.

De eerste kennismaking van Hoekstra met Israël begon in Jeruzalem, waar hij de Israëlische buitenlandminister Yaïr Lapid ontmoette en Holocaustmuseum Yad Vashem bezocht.

's Middags kreeg het bliksembezoek van Hoekstra een heel andere wending toen hij koers zette richting Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit zitting houdt. Voor een ontmoeting met minister Riyad al-Malki (Buitenlandse Zaken) en premier Mohammad Shayyeh liet Hoekstra zich uitgebreid fotograferen onder de portretten van Yasser Arafat en de huidige president Mahmoud Abbas. Laatstgenoemde werd in 2005 verkozen voor een periode van vier jaar, maar is dertien jaar na het verstrijken van zijn ambtstermijn nog altijd aan de macht.

Vergrootglas

Toen de Nederlandse minister na zijn ontmoeting met al-Malki in gesprek ging met vertegenwoordigers van Palestijnse organisaties ontstond er een sfeer van geheimzinnigheid. Een reden dat hier geen pers aanwezig mocht zijn, werd niet gegeven. Het NIW wist bij een contactpersoon van de Nederlandse overheid in de Palestijnse gebieden, Jasper van Mastrigt, te ontfutselen dat Buitenlandse Zaken "zorgvuldig wil communiceren, omdat Palestijnse organisaties op dit moment in Nederland onder een vergrootglas liggen".

Van Mastrigt doelt daarbij waarschijnlijk op het recente besluit van de Nederlandse overheid om de subsidie aan de Palestijnse organisatie UAWC onmiddellijk te stoppen. Uit onderzoek bleek dat UAWC nauwe banden onderhoudt met de terroristische organisatie PFLP, het 'Volksfront voor de bevrijding van Palestina'. Toenmalig BZ-minister Sigrid Kaag wist al sinds 2019 van die banden, maar bleef desondanks miljoenen euro's overmaken naar het UAWC.

Lees ook:

(artikel gaat hieronder verder)

Ben Knapen BZ

Nederland zet subsidie aan Palestijnse organisatie stop vanwege terreurbanden

Uit extern onderzoek bleek dat maar liefst 34 UAWC-medewerkers individuele banden hebben met terreurorganisatie PFLP.

Spectaculaire ontsnapping van Palestijnse terroristen2 (1) (1)

'Nederlandse regering steunt minstens zeven dubieuze Palestijnse organisaties'

Nederland doneert al jarenlang miljoenen euro's aan minstens zeven omstreden Palestijnse organisaties. Dat blijkt uit een geheim rapport.

Of Kaags opvolgster iets geleerd heeft van de gemaakte fouten uit het verleden is maar zeer de vraag. Hoekstra, die ook vicepremier is, blijkt woensdag namelijk ook aan tafel te hebben gezeten met vertegenwoordigers van Al-Haq. Deze organisatie werd door Israël afgelopen oktober aangemerkt als terroristisch, toen bleek dat directeur Shawan Jabarin gelinkt is aan het PFLP. Laatstgenoemde organisatie staat op de terreurlijst van zowel Israël, de Verenigde Staten, Canada én de Europese Unie.

Israël is ontstemd over de ontmoeting tussen Hoekstra en Al-Haq en heeft de Nederlandse regering om opheldering gevraagd. Minister Hoekstra reageerde kort op de ontstane ophef: "Er is geen enkel Europees land dat tot dezelfde conclusies komt als Israël", zei hij over het toevoegen van Al-Haq aan de terreurlijst. "Als er bewijs is dat de bewering van Israël klopt, dan moeten we daar opnieuw naar kijken."

Hoekstra blikte overigens tevreden terug op zijn bezoek aan Ramallah. Op Twitter liet hij onder meer weten:

"Aangename ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Malki in Ramallah. We hebben onze goede relatie en samenwerking opnieuw bevestigd. Nederland blijft zich inzetten voor de opbouw van een Palestijnse staat en versterking van de rechtsstaat en economie."

Anti-Israël evenement in Den Haag

Het gesprek met Al-Haq kreeg later die dag nog een vervelend staartje voor Hoekstra's departement. Diezelfde avond verspreidde NGO-Monitor, een onderzoeksbureau dat Palestijnse organisaties monitort, namelijk een screenshot waaruit bleek dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken financieel zou bijdragen aan een evenement met een sterk anti-Israëlisch karakter, komende maandag in Den Haag. Opmerkelijk genoeg is uitgerekend Al-Haq één van de initiatiefnemers van het evenement. Nadat NIW-journalist Bart Schut melding maakte van de sponsoring door de Nederlandse overheid, werd de naamsvermelding van Buitenlandse Zaken prompt verwijderd. In een verklaring schreef het ministerie vervolgens:

"Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet betrokken bij dit evenement. Er is gemeld dat het ministerie het evenement financieel ondersteunt, maar dat is niet correct."

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda