Sluiten

Zoeken.

Bezoek het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam!

Door Joanne Nihom - 

17 februari 2022

verzetsmuseumjunior-lr-0878

Kinderen en oorlog; het zouden twee totaal verschillende werelden moeten zijn, maar helaas is dat niet zo.

Sinds ik in Israël woon, merk ik dat des te meer. Generaties groeien op met schuilkelders, vooral in het zuiden langs de grens met Gaza. Maar ook op andere manieren worden jongeren geconfronteerd met oorlog. Zoals jaarlijks tijdens de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Al op de kleuterschool zijn er speciale ceremonies. Ik denk wel eens, is dat niet té jong.

Verzetsmuseum Junior

In Amsterdam staat het verzetsmuseum en sinds een aantal jaren is daar ook een afdeling voor jongeren. In Verzetsmuseum Junior, zoals het wordt genoemd, staan de verhalen van vier ooggetuigen centraal: Eva, Jan, Nelly en Henk. Zij waren tijdens de oorlog tussen de 9 en 14 jaar, dezelfde leeftijd als de doelgroep waar het kindermuseum zich op richt. Zij vertellen over vervolging, verzet, collaboratie en de dagelijkse gang van zaken tijdens een oorlog. Hoe zag het leven van deze kinderen er tijdens de bezetting uit? Wat maakten ze mee? Wat waren de keuzes, problemen en dilemma’s die door onvrijheid, vervolging en schaarste op hen afkwamen? Eva is Joods, Jan heeft ouders in het verzet, Nelly zit in de jeugdclub van de Nederlandse nazipartij en Henk komt uit een alledaags gezin. De vier vertellen hun waargebeurde verhalen aan de hand van originele voorwerpen, foto's en documenten in animaties, audiofragmenten en interactieve spellen.

De jonge bezoekers worden bij binnenkomst allereerst in een tijdmachine naar een andere tijd geflitst. Ze stappen uit op een plein ergens in bezet Nederland. Daar ontdekken ze in vier verschillende huizen wat Eva, Jan, Nelly en Henk hebben beleefd. De focus ligt niet alleen op de jaren 1940-45, ook aan andere oorlogen wordt aandacht gegeven. Zoals die in Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de rest van de wereld.

Kinderen en oorlog, een afschuwelijke combinatie, die niet zou moeten bestaan. Helaas is de werkelijkheid anders. Het lijkt alsof er weinig geleerd is van ‘toen’. Dit museum draagt hopelijk bij tot een grotere bewustwording, waarbij jongeren zich gaan realiseren dat geweld en haat nooit  een antwoord kunnen en mogen zijn.

Ga er heen met uw kinderen en kleinkinderen. Ik zou het fijn vinden om over hun reacties te horen.

Klik hier voor meer informatie over Verzetsmuseum Junior.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda