Sluiten

Zoeken.

Bedrieglijke kaarten

Door Ruben Ridderhof - 

28 oktober 2016

kaarten-palestina

Bovenstaande kaarten van Israël worden op talloze plaatsen gebruikt als ‘bewijs’ voor het inpikken van Palestijns land door Israël. Het lijkt een overtuigend verhaal, maar wie de geschiedenis kent, beseft dat de kaarten een mooi staaltje propaganda zijn. Waarom?

1In 1947 stond Palestina over Brits bestuur. Het ‘Palestijnse land’ dat groen is gemarkeerd was dus in feite geen eigendom van de Palestijnen (een bevolkingsgroep die in die tijd nog niet bestond, want pas vanaf de jaren zestig zijn de Arabieren in dit gebied zich ‘Palestijnen’ gaan noemen). Er was dus geen sprake van ‘Palestijns land’.

2Het verdelingsplan van 1947 is nooit een realiteit geweest, omdat de Arabieren het plan verwierpen. Het verdelingsplan heeft alleen op papier bestaan en werd door de Verenigde Naties aangenomen. De Arabieren weigerden echter en startten een geweldsgolf die uitmondde in het vertrek van de Britten en de Onafhankelijkheidsoorlog.

3In de periode van 1949 tot 1967 was er ook geen sprake van Palestijns land. Egypte bezette na de Onafhankelijkheidsoorlog de Gazastrook en Jordanië Judea en Samaria, de Westelijke Jordaanoever. Geen moment was er sprake van dat deze landen bereid waren om in deze gebieden een onafhankelijke Palestijnse staat toe te laten.

4Het huidige situatie is in feite de eerste eerlijke kaart. Het Palestijnse land dat erop is gemarkeerd is niet geslonken, zoals de kaarten suggereren, maar is in feite het eerste Palestijnse land dat bestaat, en wel vanwege Israëls bereidwilligheid om, ter wille van een vrede die niet zou komen, compromissen te sluiten.

5jImnjU2_400x400

De auteur

Ruben Ridderhof

Ruben Ridderhof werkt aan de ontwikkeling van educatieve materialen bij Christenen voor Israël. Hij werkte eerder jarenlang op de redactie van Israël Aktueel en voor de website van de stichting....

Doneren
Abonneren
Agenda