Sluiten

Zoeken.

Alija met een mondkapje…

Door Sara van Oordt-Jonckheere - 

2 november 2020

Svetlana-Soroka-photographer-2391-scaled

Foto: Svetlana Soroka

Op 16 juni 2004 werd Nazar geboren in Oekraïne, als jongste van drie kinderen. Zijn vader kent hij niet, en zijn moeder is verslaafd aan de drank en kan daarom niet voor hem zorgen. Nazar belandde in een weeshuis. Tot de Joodse school voor hem ging zorgen. Voor het eerst in zijn leven werd hij daar omringd met zorg en liefde. Nazar had één doel in het leven: om in Israël te gaan wonen en daar kinderen te helpen die hetzelfde hebben doorgemaakt als hij.

Nazar verhuist op 3 november naar Israël

Eindelijk is het zover

En op dinsdagavond 3 november om 19.00 uur is het eindelijk zover: dan vertrekt de 16-jarige Nazar naar Israël! Hij is een van de 140 Joden die op deze dag alija maakt (= emigreert naar Israël). De reis wordt mogelijk gemaakt door Christenen voor Israël, ter gelegenheid van ons veertigjarig jubileum. 120 jongeren en 20 jongvolwassenen reizen met een speciale chartervlucht naar het beloofde land. Die terugkeer heeft vanwege de coronabeperkingen wel aardig wat voeten in de aarde…

Logistieke uitdaging

De 140 immigranten komen uit 27 plaatsen verspreid door heel Oekraïne. Als je bedenkt dat Oekraïne vijftien keer groter is dan Nederland, dan besef je hoe groot deze logistieke uitdaging is. Tientallen busjes moeten ervoor zorgen dat de reizigers allemaal op hetzelfde moment op Kiev airport zijn. Via de Oekraïense wegen die vaak in een slechte staat zijn. Daarbij: ook in Oekraïne slaat het coronavirus hard om zich heen. Elke dag kan een nieuwe lockdown inluiden, en dat zou gevolgen kunnen hebben voor de vlucht. Uiteraard zijn ook alle voorzorgsmaatregelen van kracht, en moeten alle 140 immigranten na aankomst in Israël onmiddellijk twee weken in quarantaine. Dan start hun nieuwe toekomst in Israël pas écht.

Vanuit 27 dorpen en steden in Oekraïne, nu op weg naar Israël!

Vanuit 27 dorpen en steden in Oekraïne vertrekken 140 Joodse immigranten naar Israël!

Later deze week zullen we u verder informeren over het verloop van deze vlucht.

Oproep: bidt u mee?

Namens u zullen wij dinsdag in Kiev aan deze jonge immigranten laten weten dat er christenen zijn die van hen houden, hen steunen en voor hen bidden. Bidt u mee?

  • Bid dat alles goed mag gaan, dat alle busjes van Christenen voor Israël met Joodse jongeren op tijd op het vliegveld zijn. Een enorme logistieke operatie!
  • Bid dat de vlucht voorspoedig mag verlopen.
  • Bid dat de jongeren in Israël zich snel thuis mogen voelen.
  • Dank dat God Zijn volk thuisbrengt, ondanks deze haast onmogelijke omstandigheden.
De alija vanuit Oekraïne gaat door, ondanks corona. Helpt u mee met het project Breng de Joden Thuis?
Sara van Oordt

De auteur

Sara van Oordt-Jonckheere

Sara werkt als hoofd media en communicatie bij Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda