Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Aanslag verijdeld op synagoge in Mariupol, Oekraïne

Door Sara van Oordt-Jonckheere - 

28 juli 2020

Schermafbeelding 2020-07-28 om 12.12.25

De beveiliger van de synagoge in Mariupol pakt een bijl af van de aanslagpleger

Vanochtend werd ternauwernood een aanslag verijdeld op de synagoge van Mariupol, Oost-Oekraïne. De bewaker van de plaatselijke Joodse gemeenschap - die door Christenen voor Israël gesteund wordt - raakte lichtgewond. De lokale rabbijn Mendel Cohen is in shock, meldt Opperrabbijn Jacobs, die goed bevriend is met Cohen.

Rabbijn Cohen: “Na het ochtendgebed betrad een onbekende man onze synagoge met een bijl, terwijl hij riep: 'waar is de synagoge, waar is de synagoge?'. Hij probeerde binnen te dringen, viel de bewaker aan en sloeg hem met zijn bijl. Godzijdank wist de bewaker de bijl afhandig te maken. Op dat moment was ik zelf in de synagoge. Ik slaagde erin om via de achteringang te ontkomen". De dader is ontsnapt en is nog steeds voortvluchtig. De politie is naar hem op zoek.

Door de coronacrisis waren er slechts een drietal medewerkers aanwezig in de synagoge. In normale tijden zouden er tientallen Joodse ouderen zijn die komen eten in de gaarkeuken van de synagoge. Deze maaltijden worden nu aan huis bezorgd bij de ouderen. De vechtpartij in de synagoge werd vastgelegd door bewakingscamera’s. Rabbijn Cohen: “Ik wil jullie bedanken, want dankzij de steun van Christenen voor Israël voor de camera’s en bewaking leef ik nog”.

Christenen voor Israël steunt al sinds jaar en dag de Joodse gemeenschap in Mariupol. Bekijk hier een video, die vorig jaar werd gemaakt. De gaarkeuken in de video is inmiddels gerenoveerd, maar het voedselprogramma gaat door. Onder andere worden er noodpakketten en warme maaltijden klaargemaakt en uitgedeeld aan Joodse ouderen die in armoede leven.

Koen Carlier, coördinator van Christenen voor Israël in Oekraïne heeft nauw contact met rabbijn Cohen over de verijdelde aanslag: “Helaas gebeurt dit vaker in Oekraïne. Dit is pure haat tegen Joden”. Rabbijn Cohen schrijft: “Het is een wonder van de Almachtige: er waren ongewapende mensen in de synagoge, maar iedereen bleef in leven. De bewaker is echt een held.”

De Joodse gemeente van Rabbijn Mendel Cohen draagt zorg voor Joodse ouderen en voor families die gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld, vlakbij waar Mariupol is gelegen.

Bekijk hieronder de bewakingsbeelden waarop te zien is hoe de bewaker de aanslagpleger overmeestert:

Sara van Oordt

De auteur

Sara van Oordt-Jonckheere

Sara werkt als hoofd media en communicatie bij Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda