Sluiten

Zoeken.

Vlucht uit het Noorderland | Deel 4

8 april 2016

OEKRNE-0211-ALIJA-HENK-270x155

Joden in Oekraïne lijden zwaar onder de burgeroorlog die er vandaag de dag woedt. Armoede, corruptie en antisemitisme zijn in Oekraïne aan de orde van de dag. “Als er geen water uit de kraan komt, dan hebben de rotjoden het opgedronken”, zo luidt een veelgebruikt Oekraïens spreekwoord. Veel Joodse gezinnen zien geen toekomst meer in Oekraïne, en besluiten om alles achter te laten en te vluchten naar Israël. Alleen al in 2015 vluchtten ruim 7.000 Joden uit het door oorlog geteisterde gebied naar het beloofde land. Christenen voor Israël helpt Joden in Oekraïne. Met voedselhulp, troost en bemoediging, en ook met praktische hulp bij hun vertrek.

In deze vierde en laatste aflevering vertrekken Marina en Dennis Pleshkov en hun twee kinderen, en Alexander en Olga Tsarenko en hun twee kinderen, vanuit oost-Oekraine naar Israël. Letterlijk een vlucht vanuit het Noorderland naar het beloofde land. We volgen hen bij de eerste ‘stappen’ in hun nieuwe leven, op een kibboets midden in de woestijn. Ook gaan we op bezoek bij Natan Sharansky, de leider van het Joods Agentschap in Jeruzalem.

In maart zond de christelijke televisiezender Family7 een serie uit over het werk van Christenen voor Israël in Oekraïne. De documentairereeks over ‘Breng de Joden Thuis’ omvat vier delen.

Kijk hier aflevering 1 terug.

Kijk hier aflevering 2 terug.

Kijk hier aflevering 3 terug.

Doneren
Abonneren
Agenda