Sluiten

Zoeken.

Vlucht uit het Noorderland | Deel 3

4 april 2016

OEKRNE-0126-LEGER-HENK-270x155

Joden in Oekraïne lijden zwaar onder de burgeroorlog die er vandaag de dag woedt. Armoede, corruptie en antisemitisme zijn in Oekraïne aan de orde van de dag. “Als er geen water uit de kraan komt, dan hebben de rotjoden het opgedronken”, zo luidt een veelgebruikt Oekraïens spreekwoord. Veel Joodse gezinnen zien geen toekomst meer in Oekraïne, en besluiten om alles achter te laten en te vluchten naar Israël. Alleen al in 2015 vluchtten ruim 7.000 Joden uit het door oorlog geteisterde gebied naar het beloofde land. Christenen voor Israël helpt Joden in Oekraïne. Met voedselhulp, troost en bemoediging, en ook met praktische hulp bij hun vertrek.

In deze aflevering gaan we naar Marioepol, een stad in oost-Oekraine, op nauwelijks enkele kilometers van het gevechtsfront vandaan, waar het Oekraïense leger vecht tegen de Russische separatisten. We interviewen een Joodse vrouw wiens grootouders vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog en begraven liggen in een massagraf. En tenslotte halen we twee Joodse gezinnen op die vanavond – als alles goed gaat – definitief zullen vertrekken naar het beloofde land Israël.

In maart zond de christelijke televisiezender Family7 een serie uit over het werk van Christenen voor Israël in Oekraïne. De documentairereeks over ‘Breng de Joden Thuis’ omvat vier delen.

Kijk hier aflevering 1 terug.

Kijk hier aflevering 2 terug.


Doneren
Abonneren
Agenda