Sluiten

Zoeken.

Worden de Palestijnse verkiezingen weer uitgesteld?

Door Yochanan Visser - 

26 april 2021

F200903STR04

Mahmoud Abbas, de huidige Palestijnse president. Foto: Flash90

De Palestijnse Arabieren gaan 22 mei eindelijk weer naar de stembus om een parlement te kiezen. Eind juni zou een verkiezing voor het Palestijnse presidentschap plaatsvinden. Of dit doorgaat, is twijfelachtig. Er heerst verdeeldheid in de Palestijnse gebieden en een scheuring in de Fatah-partij van president Mahmoud Abbas.

Mahmoud Abbas

In 2005 werd Mahmoud Abbas voor een vierjarige termijn gekozen, maar in 2021 is hij nog president van de Palestijnse Autoriteit. Abbas is niet populair onder Palestijnse Arabieren die wonen in gebieden die vallen onder de PA, vanwege corruptie. De miljoenen dollars en euro’s die de PA jaarlijks krijgt van buitenlandse hulp gaan niet naar ‘gewone’ Palestijnse Arabieren. Ze verdwijnen grotendeels naar de privérekeningen van Abbas en de mensen om hem heen. Daar heeft hij de bijnaam ‘de dief’ aan te danken.

Volgens Abbas is Israël verantwoordelijk voor het uitstel van het besluit om kandidaten uit Oost-Jeruzalem mee te laten doen aan de PA-verkiezingen. Bij de vorige verkiezingen in 2005 stemden slechts vijfduizend Palestijnse Arabieren uit Oost-Jeruzalem voor een deelnemer uit de rest van Judea en Samaria, maar mochten zelf niet als kandidaat parlementslid worden ingeschreven. Dit is een puur politieke kwestie.

De miljoenen dollars en euro’s die de PA jaarlijks krijgt van buitenlandse hulp verdwijnen grotendeels naar de privérekeningen van Abbas.

De status van Arabisch Jeruzalem zou slechts worden bepaald in besprekingen over een definitief vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. De Arabieren in dat deel van Jeruzalem zijn in het bezit van een blauwe identiteitskaart. Ze hebben dezelfde rechten als Israëlische burgers, uitgezonderd deelname aan de landelijke verkiezingen.

Scheuring in Fatah en dreiging van Hamas

De werkelijke reden dat Abbas de verkiezingen opnieuw zou willen uitstellen, is de verdeeldheid in Fatah. De partij van Abbas is nagenoeg geheel uit elkaar gevallen, vanwege de strijd over de opvolger van de president. Daarnaast komt Hamas opnieuw op in Judea en Samaria, de Westelijke Jordaanoever.

Het Israëlische leger is al twee weken bezig om Hamasleden op te pakken, die zich bezig houden met opruiende en terroristische activiteiten in de gebieden die vallen onder de Palestijnse Autoriteit. Voor Hamas is dit de kans om de macht te grijpen in Judea en Samaria. Dat wil Hamas al sinds 2005, toen er voor het eerst vrije PA-verkiezingen waren.

Mohammed Dahlan

Binnen Fatah zijn nu feitelijk drie partijen ontstaan. De officiële lijst wordt aangevoerd door Mahmoud Abbas. Mohammed Dahlan is lijsttrekker van de andere lijst. Abbas zag Dahlan altijd als bedreiging. Hij was immens populair onder veel Palestijnse Arabieren, met name in Gaza. Abbas vond uiteindelijk een middel om van Dahlan af te komen en stuurde hem onder bedreigingen naar Dubai. Dahlan is daar nu veiligheidsadviseur van de regering.

De werkelijke reden dat Abbas de verkiezingen opnieuw zou willen uitstellen, is de verdeeldheid in Fatah.

Dahlan was, naar verluidt, ook één van de architecten van de zogenaamde Abraham Akkoorden, die Abbas scherp afwees. Hij werkte samen met Jared Kushner, Trumps schoonzoon. Zijn invloed in de Arabische Golfstaten zou doorslaggevend hebben kunnen zijn bij het slagen van de onderhandelingen tussen Israël en de drie Golfstaten. Een probleem met Dahlans kandidatuur zou kunnen zijn dat hij niet meer in Israël leeft.

Marwan Barghouti

Een andere mogelijke opvolger van Abbas is Marwan Barghouti, de voormalig leider van de Tanzim-milities van Fatah. Barghouti is veroordeeld tot vier keer levenslang en nog eens veertig jaar in een Israëlische gevangenis. Hij werd door een Israëlische rechtbank schuldig bevonden voor zijn rol in de moord op vijf Israëli’s.

In theorie zou hij nooit meer op vrije voeten mogen komen te staan. Vanuit de gevangenis is Barghouti nog altijd politiek actief en hij stelde zich eerder kandidaat voor het Palestijnse presidentschap.

Zwakke positie Abbas

Van deze drie kandidaten heeft Abbas de kleinste kans om herkozen te worden. Hij is 86 jaar, in slechte gezondheid en zou buitenlands hulpgeld in eigen zak gestoken hebben. Tegelijkertijd stagneerde de Palestijnse economie en de kwaliteit van leven van burgers.

Vanuit de gevangenis is Barghouti nog altijd politiek actief en hij stelde zich eerder kandidaat voor het Palestijnse presidentschap.

Op Israël wordt grote druk uitgeoefend om Marwan Barghouti vrij te laten. Die kans is klein. Israël beschouwt Barghouti als een gevaarlijke terrorist, zonder intenties om het conflict met de Joodse staat op te lossen. In die zin lijkt Dahlan een betere kandidaat, vanwege zijn rol in de vredesakkoorden tussen Israël en drie Arabische Golfstaten.

Uitstel verkiezingen?

De Amerikaanse regering van Joe Biden adviseerde de PA om de verkiezingen opnieuw uit te stellen. De reden? Het is niet de juiste tijd, vanwege de coronacrisis. Nabil Sha’ath, een belangrijke adviseur van Abbas, zei tijdens een interview met de nieuwssite ‘al-Jadeed al-Falastini’ dat wanneer Israël niet toegeeft aan de eis van de PA om Arabische kandidaten in Oost-Jeruzalem als kandidaat voor het Palestijnse parlement in te schrijven, de verkiezingen worden afgelast.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda